El selectiu espanyol es desinfla abans del tancament i acaba la sessió amb una cotització de 8.761,1 punts
Les borses europees han viscut una jornada d'avanços que s'han frenat abans del tancament. Els experts parlen d'un dia de transició abans de la reunió del Banc Central Europeu (BCE), per a la qual el president de l’organisme, Mario Draghi, va crear grans expectatives. L'IBEX-35 no ha aconseguit acabar per sobre dels 8.800 punts, malgrat l'impuls d'Inditex després de presentar resultats.
En concret, el selectiu de la borsa de Madrid puja un 0,24%, fins a 8.761,10 punts, després de moure's entre els nivells de 8.741 i 8.889 punts, preus que ha tocat a mitja sessió, tot i que després s’ha desinflat en l'últim tram i ha acabat prop dels mínims del dia.
Amb una tendència similar, els principals parquets del Vell Continent es revaloren un 0,4%. Als Estats Units, Wall Street es mou amb lleugers guanys del 0,15% per al Nasdaq i el Dow Jones i del 0,3% per a l’S&P 500.
Les alces són més importants per al petroli, que es dispara fins a un 4% amb les expectatives que l’Aràbia Saudita, Rússia, Qatar i Veneçuela celebrin finalment una reunió aquest mes per intentar que altres països s'adhereixin a l'acord de congelar la producció per estabilitzar els preus.
TOTS PENDENTS DE DRAGHI
«No tenim límits», va assegurar Draghi al gener en relació amb la capacitat del BCE per ampliar la seva política monetària, i va deixar la porta oberta a l’anunci de nous estímuls aquest dijous, dia en què la institució farà públiques les conclusions de la seva reunió. «Hem viscut dues jornades de transició, amb unes borses sense direcció clara mentre s’esperen per comprovar la capacitat de Draghi per continuar sorprenent amb noves mesures», assenyalen els analistes de Bankinter, que posen l'accent en les vendes de bons, amb un augment de la rendibilitat del Bund alemany fins al 0,24% (la prima de risc espanyola cau un 5%, fins a 132,9 punts), i en la depreciació de l'euro contra del dòlar vista en l'obertura, encara que en tancar la sessió l'euro/dòlar es mou pla en nivells d'1,10.
Segons Reuters, el mercat espera una retallada de 10 punts bàsics en la taxa de dipòsit, actualment en el -0,3%, i algun tipus d'ajust en el programa de compres d'actius (QE). No obstant això, ja en la reunió del desembre les expectatives eren altes i els inversors van quedar decebuts. L'IBEX va acumular aleshores deu jornades consecutives de caigudes.
INCERTESA ECONÒMICA I POLÍTICA
Les possibles mesures del BCE es produirien en un context de temors de deflació i d'una frenada del creixement global que pugui afectar la zona euro. Un temor que es va dissipar divendres amb l'informe d'ocupació dels Estats Units, que va superar les previsions amb la dada de 242.000 llocs de treball creats al febrer, però que va tornar a augmentar aquest dimarts amb la dada de la balança comercial de la Xina, que, amb un superàvit de 32.000 milions de dòlars al febrer, es va situar molt lluny de la xifra del mes anterior i del que s’esperava.
La incertesa també és política a Europa, amb el risc del «Brexit» al Regne Unit i amb més d'11 setmanes a Espanya amb un govern en funcions després que Pedro Sánchez, líder del PSOE, hagi fracassat dues vegades en el seu intent de ser investit president. El seu pacte amb Albert Rivera, de Ciutadans, té el suport del seu electorat, segons una enquesta de Metroscopia, però ara com ara no té el vistiplau de la resta del Congrés per intentar formar govern.
EMPRESES: INDITEX PUJA DESPRÉS DE PUBLICAR RESULTATS
Inditex ha presentat els seus resultats del 2015 aquest dimecres, amb un increment del 15% en el benefici, fins a 2.875 milions d'euros. Les vendes, per la seva banda, van augmentar un 15,4%, fins a 20.900 milions d'euros. Les accions de la companyia pugen un 1,73%, i és l'únic dels blue chips espanyols que esquiva les pèrdues, que són del 0,71% per a BBVA i del 0,77% per a Santander.
No obstant això, el títol que lidera els guanys és Iberdrola, amb pujades del 2,22%, seguit d'Endesa, amb una revaloració de l’1,98%. Al costat contrari, destaquen Acerinox (-3,76%), DIA (-3,33%), OHL (-2,41%) i ArcelorMittal (-2,26%).
Al continu, Abengoa cau un 12,7%, fins a 0,317 euros, després de pujar gairebé un 150% en tres sessions. La multinacional andalusa, que es troba a la recta final de les negociacions amb els creditors per evitar el concurs, podria estar a punt de concretar un rescat que inclou la venda d’Atlantica.
ANÀLISI TÈCNICA
«Encara que amb signe positiu, l'IBEX-35 tanca lluny dels màxims de la sessió i ens deixa certs dubtes sobre el que pot passar en les últimes dues sessions que queden per tancar la setmana», resumeix José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.
«La sessió d'aquest dijous promet ser interessant i volàtil, com cada vegada que tenim reunió del BCE. Ja no tant per les decisions que s'adoptin sinó més aviat per les declaracions posteriors en roda de premsa del president, Mario Draghi. Les referències de control a molt curt termini per al selectiu espanyol es troben en els mínims de la sessió d'aquest dimarts (8.663 punts) i, per damunt, en el nivell de 8.900 punts», afegeix Rodríguez.
Així doncs, continua l'expert, «la perforació del suport deixaria les portes obertes a una nova “fuetada” a la baixa cap a la zona de 8.400-8.450 punts, mentre que la superació del nivell de 8.900 punts portaria l’índex de manera gairebé directa a la important zona de resistència de 9.150-9.200 punts. Per tant, no ens avancem als esdeveniments i deixem que sigui el preu el que ens digui què és el que vol fer».