Les borses europees tanquen amb una caiguda de l'1,20% de mitjana
El selectiu espanyol ha començat la jornada en negatiu i l'acaba de la mateixa forma, malgrat el lleu impuls que ha experimentat després que es coneguin les actes del Banc Central Europeu (BCE). L'IBEX ha caigut un 1,14% fins als 8.674 punts, molt prop dels mínims del dia, i la resta de borses europees ha seguit el mateix deixant, acabant aquest dijous amb pèrdues de l'1,20% de mitjana.
Els resultats de l'última reunió del BCE, celebrada el passat 21 d'abril, no han ajudat al rebot de les borses. Des de primera hora s'ha deixat sentir el temor dels inversors a una possible nova pujada dels tipus d'interès als EUA, després que la Reserva Federal (Fed) deixés la porta oberta a això durant la seva última reunió, les conclusions de la qual es van conèixer aquest dimecres. El Banc Central Europeu, que dirigeix l'italià Mario Draghi, ha assegurat que prendrà noves mesures “si és necessari” per impulsar la inflació, cosa que no ha aconseguit fins ara.
A més, en aquesta cita, els membres del Consell de Govern del BCE van reivindicar la importància i necessitat de les polítiques expansives actuals, i van demanar temps per constatar els efectes en l'economia i al mercat. Totes aquestes conclusions han provocat un momentani repunt dels mercats, que no obstant això s'ha esvaït ràpidament per la persistència dels temors que ha provocat la Fed.
“El més que esperat to de les actes de la Fed ha fet que les accions europees a la baixa”, ha dit a Reuters Stephane Ekolo, cap d'estratègia per a Europa de Market Securities, que ha assenyalat però que se salva de la 'crema' el sector bancari, “un clar guanyador en cas que la Reserva Federal comenci a apujar els tipus abans del previst pel mercat”. En aquest sentit, cal destacar que a l'IBEX-35 tres dels cinc únics títols en verd eren bancs: CaixaBank (1,08%), Bankinter (0,82%) i Banco Sabadell (0,52%).
EL 'MAZAZO' DE WALL STREET
Les caigudes a Europa s'han incrementat després de l'obertura a la baixa de Wall Street. En tancar els mercats europeus, el Dow Jones queia un 1,07%, mentre que l’S&P 500 es deixava un 1,02% i el Nasdaq retrocedia un 1,18%. “Després d'haver retallat les pèrdues, les vendes massives han tornat amb força després de l'obertura dels EUA, pesant sobre els mercats la lletja línia dura de la Fed”, ha dit Connor Campbell, analista d’Spreadex. “Els mercats de la zona euro semblaven bastant malaltissos aquesta tarda”, ha remarcat. I aquest expert ha comentat també que les actes del BCE no han donat pistes tan concretes com les de la Fed, “Draghi i companyia encara estan a l'espera de veure si el paquet d'estímuls de març funciona abans de decidir res de nou”.
La marxa de les borses als EUA es deu exclusivament als dubtes que ha suscitat la Fed, que podria trobar en les dades d'ocupació una altra 'excusa' per justificar la pujada de tipus després de les últimes dades d'inflació. Aquest dijous s'han conegut les dades de peticions setmanals d’atur, que han tornat a baixar després de marcar la setmana anterior màxims dels últims 14 mesos, la qual cosa fa pensar en un nou senyal de fortalesa del mercat laboral.
En concret, les peticions inicials han baixat de 294.000 a 278.000 persones, encara que el mercat esperava una dada de 275.000 aturats, segons ha confirmat el Departament de Treball dels EUA. Es tracta de la major baixada des d'abril i a més talla una ratxa de tres setmanes consecutives d'ascens en aquest indicador, ha recordat CNBC.
BAYER I WAL MART, PROTAGONISTES
Per la seva banda, en l’àmbit empresarial aquest dijous han destacat dues companyies. D'una banda Bayer, que ha presentat una oferta per fer-se amb la multinacional nord-americana Monsanto, segons ha afirmat la companyia de transgènics, que ha assenyalat que es tracta d'una proposta “no vinculant i no sol·licitada”. Les accions de l'alemanya han tancat amb pèrdues del 8,20%, mentre que en tancar a Europa, Monsanto cotitzava amb pujades del 5,13% a Wall Street.
Wal Mart Stores, la major cadena de supermercats dels EUA i del món, s'ha disparat a Wall Street després de superar previsions amb els seus resultats trimestrals. Les seves accions pujaven un 8,87% en tancar a Europa, després que els seus ingressos i els seus beneficis hagin estat millors de l'esperat, després d'una pujada major del prevista de les seves vendes als Estats Units.
ANÀLISI TÈCNICA
“L'IBEX-35 torna a perdre una altra oportunitat per atacar la zona de resistència dels 8.840 punts. De fet, tanca en zona de ningú, a la meitat del rang lateral entre el suport dels 8.580 i la resistència dels 8.840 punts”, ha dit José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania. “En aquesta ocasió no podem culpar el sector financer exclusivament, ja que a mitja sessió els pocs títols que pujaven eren tots bancs i alguns d'ells aconseguien tancar en números verds dins de la gran taca vermella de retrocessos durant la sessió d'aquest dijous”.
Per a l'expert, la penúltima sessió de la setmana “ens deixa un mal sabor de boca ja que tenim molts dels índexs europeus en nivells de suport que, si els perden, podrien ser l'avantsala d'un nou moviment correctiu a les borses del Vell Continent”. Segons ha explicat, “haurem de fixar-nos per tant en el suport dels 9.737 punts del Dax (explicat) així com els 2.900 punts de l'Euro Stoxx 50 Total Return”.
“En el cas que ens ocupa, el del nostre IBEX-35, vigilarem el rang dels 8.546 punts (buit alcista de la sessió del 13 d'abril) - 8.580 punts. Només tancant el buit alcista començarem a barrejar com a escenari més probable la tornada als mínims d'abril en els 8.250 punts”. Però mentrestant, ha dit, l'IBEX-35 “segueix encaixat dins del moviment lateral”. “Convé extremar de nou la cautela atès que en aquest moment tenim l’S&P 500 perforant el suport que presenta en els 2.039 punts i aquesta perforació podria servir per acabar de donar forma a una figura d'implicacions a la baixa de cara a les properes sessions/setmanes”.