L’IBEX es complica la vida després de baixar un 2,44%, fins a 8.387,70 punts

El selectiu espanyol fins i tot pot tornar als mínims anuals

César Vidal
Bolsamania | 05 abr, 2016 17:36 - Actualitzat: 18:23
crash_mercados

Aquest dilluns comentàvem que l'IBEX es trobava en una zona perillosa, i aquest dimarts s'ha produït aquesta confirmació, ja que el selectiu espanyol ha tancat la sessió amb fortes pèrdues del 2,44% i una cotització de 8.387,70 punts.

Un cúmul de factors negatius poden servir per explicar aquest nou descens a les borses europees. Per exemple, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha rebaixat la seva previsió de creixement per a l'economia alemanya per a aquest 2016. L'organisme ha reduït la seva previsió de l'1,8% a l'1,3%.

LES DADES DEL SECTOR DE SERVEIS OFEREIXEN MOLTES INTERPRETACIONS

A més, durant la sessió s'han publicat diverses dades relatives al sector de serveis que s'han situat per sota del que s’esperava i tornen a posar de manifest que el creixement econòmic de la zona euro és feble. Segons Chris Williamson, economista en cap de Markit, «el lent creixement és conseqüència de la baixa demanda, sumada a la caiguda dels preus, ja que les empreses competeixen pels marges de benefici».

I això que Espanya és una excepció, ja que el PMI de serveis ha pujat fins a 55,3 punts, lleugerament per sobre de la dada esperada de 54,5. No obstant això, en el conjunt de la zona euro aquesta referència ha decebut en quedar-se en 53,1 punts, nou dècimes per sota del que esperava el consens.

Als Estats Units, el PMI de serveis va pujar fins a 51,3 punts al març, tres dècimes per sobre del previst, i també de la dada del mes de febrer. I l’ISM de serveis va pujar fins a 54,5 punts al març, en comparació de la dada de 54 punts prevista pel mercat i la de 53,4 punts del mes de febrer. Aquestes bones dades no han estat ben rebudes per les borses, ja que apropen la possibilitat que la Reserva Federal dels Estats Units torni a apujar els tipus d'interès.

MERCAT DE PETROLI: SENSE FORTALESA EN ELS PREUS

Un altre dels factors que no han ajudat les borses en aquesta jornada ha estat el preu del petroli, que en el cas del Brent, de referència a Europa, puja un 0,1%, fins a 37,75 dòlars. «Mentre el cru no salti per sobre de la resistència que presenta en l'últim màxim decreixent (42,54 dòlars), no tornarem a tenir cap senyal de fortalesa de debò més enllà de rebots puntuals», explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

EMPRESES: FORTA CAIGUDA DE SACYR I FORTES PÈRDUES PER ALS BLUE CHIPS

En l’àmbit empresarial, a l'IBEX han destacat la forta caiguda de Sacyr i també les fortes pèrdues de blue chips com Telefónica i Banco Santander. Una altra companyia associada a les matèries primeres com és ArcelorMittal també ha registrat fortes caigudes, igual que Repsol, encara que més moderades.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX: POSSIBLE TORNADA ALS MÍNIMS ANUALS

«Aquest dilluns comentàvem que no ens agradava el tancament de la sessió, ja que el preu emplenava el buit baixista d'aquest divendres i, des d'aquí, es girava amb decisió a la baixa. I avui les borses europees, igual que el selectiu espanyol, corregeixen amb força (-2,5%). Novament aquest dimarts tornem a deixar un altre buit baixista en el nivell de 8.597 punts (per definició, zona de resistència; com a nivell de suport ja només ens queda, en teoria, la zona de 8.300 punts, que coincideix amb un ajust del 61,8% de Fibonacci de l'últim ral·li alcista)», explica José María Rodríguez.

«Sincerament em preocupa veure com els índexs de Wall Street comencen a cotitzar prop de nivells de resistència importants al mateix temps que tenim el VIX (índex de volatilitat o índex de la por) en nivells de preus que no es veien des de l'octubre, la qual cosa vol dir que és probable que Wall Street iniciï una correcció, merescuda, d'altra banda, més d’hora que tard. Això, sumat a l'extrema feblesa d'Europa i especialment de l’IBEX-35, ens hauria de fer ser prudents davant la possibilitat de buscar de nou els mínims anuals, de 7.746 punts», conclou aquest expert.

contador