El selectiu espanyol acumula una pujada del 9,36% en les últimes cinc sessions
El selectiu espanyol ha aconseguit tancar la seva cinquena sessió consecutiva a l'alça gràcies a l'impuls dels bancs i Telefónica.
L'IBEX-35 ha acabat la sessió d’aquest dimecres com el millor d'Europa, amb una pujada de l'1,78% i una cotització de 8.764 punts. Des del toc de campana, ha estat instal·lat en terreny positiu, i ha aconseguit tancar la seva cinquena sessió consecutiva a l'alça. En les últimes cinc jornades ha experimentat un rebot del 9,36%. Les borses europees, per la seva banda, han tancat la sessió amb pujades del 0,6% de mitjana.
L'índex espanyol continua la seva ratxa alcista, i són molts els experts que es pregunten si ja ha descomptat el resultat del debat d'investidura que se celebra aquests dies al Congrés dels Diputats, i que apunta que serà fallit per a Pedro Sánchez. La incertesa política continua molt present, sobretot davant l’elecció, cada vegada més difícil, del socialista com a successor de Mariano Rajoy.
Aquest dimecres ha arribat el torn de paraula dels grups de la cambra baixa després del discurs de Sánchez d’ahir dimarts, amb el qual es va donar el tret de sortida a la investidura. PP i Podem ja han anunciat que diran «no» a l'elecció de Sánchez, la qual cosa complica al líder del PSOE el camí cap a la Moncloa. No obstant això, el secretari general dels socialistes es continua mostrant optimista i confia poder fer canviar d'opinió els de Pablo Iglesias, perquè, almenys, s'abstinguin en la segona votació que se celebrarà divendres, cosa que podria ser suficient per a la investidura, ja que només cal majoria simple (més sís que nos).
Els experts de Link ja han ofert el seu punt de vista sobre aquest tema: «Continuem pensant que a hores d'ara només hi ha dues possibilitats davant l’estancament que presenta el panorama polític espanyol: i) una gran coalició de govern, o ii) noves eleccions. La primera solució seria molt ben acollida pels inversors nacionals i internacionals, que hi veurien un mal menor davant la situació d'incertesa actual, mentre que la segona creiem que tindria un impacte molt negatiu als mercats de valors espanyols, ja que allargaria la incertesa i elevaria la probabilitat que la política pugui fer descarrilar l'economia del país a mitjà termini».
TOTS PENDENTS DE L'ATUR
I malgrat que els inversors no perden de vista el que passa al Congrés, també han estat molt pendents de les dades d'atur que s'han conegut tant a Espanya com als EUA. A Espanya, el nombre d'aturats registrats a les oficines dels serveis públics d'ocupació (antic Inem) va pujar de 2.231 persones al febrer, la qual cosa suposa un 0,05% més que el mes anterior, fins a situar-se el total d'aturats en 4.152.986 persones, ha informat aquest dimecres el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.
Aquest repunt de l’atur, el segon consecutiu després del del mes de gener, contrasta amb les retallades de l'atur constatades els mesos de febrer del 2014 i el 2015, en què va baixar de 1.949 i 13.538 persones, respectivament. Cal remuntar-se al 2013 per trobar un increment de l'atur el mes de febrer (+59.444 aturats).
Per la seva banda, als EUA s'ha publicat l'informe ADP d'ocupació, conegut com l'avantsala de l'informe d'ocupació que es publicarà aquest divendres, que ha estat millor del que s’esperava. En concret, ha posat de manifest la creació de 214.000 llocs de treball durant el mes de febrer, per sobre de la previsió de 190.000 llocs de treball anticipada pel consens.
I EL PETROLI?
El petroli també ha estat aquest dimecres en el punt de mira dels inversors, i és que no són pocs els que es pregunten si els preus han tocat fons. Aquest dimecres tant el Brent, de referència a Europa, com el West Texas, de referència als EUA, rebotaven un 0,7% en tancar la sessió després de l’augment d'inventaris més important des del mes d'abril.
En concret, les dades d'inventaris als Estats Units posen de manifest un fort increment de les reserves de petroli per part de les empreses, la qual cosa ha suposat una pressió per als preus, que han arribat a caure un 2%, tot i que després han rebotat.
ELS BANCS I TELEFÓNICA IMPULSEN L'IBEX
El rebot del selectiu espanyol d’aquest dimecres s'ha sustentat en l’impuls de la banca i de Telefónica. El sector bancari ha estat el que ha experimentat unes pujades més importants, amb Popular i Sabadell al capdavant (+6,58% i +6,71%, respectivament). No obstant això, ha estat el bon comportament de les dues grans entitats del selectiu, Santander (+5,64%) i BBVA (4,42%), el que ha sustentat la pujada de l'IBEX.
També ho ha fet el rebot de Telefónica, del 3,20%, després que l’operadora hagi anunciat el llançament d'una emissió d'obligacions referenciades a les seves accions que tenen un import nominal de 100.000 euros i venciment a cinc anys.
D’altra banda, a l’hora del tancament del mercat, el banc BPI ha estat suspès de cotització a Portugal per l'interès de CaixaBank quan pujava un 10%, fins a 1,18 euros per títol. Ha estat després de conèixer-se la notícia que el banc espanyol està negociant amb Isabel dos Santos, que controla el 21% del capital de l’entitat, la compra de la seva participació.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que, «amb la sessió d'aquest dimecres, ja són cinc els dies consecutius de guanys en el selectiu espanyol, la revaloració del qual s’apropa al 10%».
«En les últimes sessions, hem comentat el bon comportament de l'IBEX-35 des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, desplegant moviments ordenats i bastant previsibles. Si en la sessió d'aquest dimarts vam deixar enrere la resistència de 8.480 punts, aquest dimecres hem fet el mateix amb la resistència de 8.680 punts». I ara, ha remarcat l'expert, «les properes zones de resistència les trobem en els nivells de 8.900 i 9.100-9.200 punts».
Dit això, «es podria dir que l'IBEX-35 encara té recorregut a l'alça, si hem de fer cas dels moviments que observem en títols de pes com Telefónica, Banco Santander, Repsol i BBVA, entre altres». Rodríguez ha explicat que «tots aquests valors han superat resistències amb claredat en la sessió d'aquest dimecres, i tot i que no podem descartar una correcció ràpida en qualsevol moment, la veritat és que tots presentarien, encara, recorregut alcista».