L’IBEX comença el 2016 malament: cau un 6,7% setmanal i perd els 9.000 per primer cop des del 2013

El DAX ha estat el pitjor índex europeu després de baixar un 8,3% en la seva pitjor setmana des del 2011

Óscar Giménez
Bolsamania | 08 gen, 2016 17:41 - Actualitzat: 18:18
caida bolsa

Les borses protagonitzen un inici d’any horrible marcat per la por d’una forta desacceleració de la Xina i noves devaluacions del iuan. L'IBEX ha caigut un 6,7% en la seva pitjor setmana des del desembre del 2013 i tanca per sota dels 9.000 punts per primera vegada des del setembre del 2013.

Aquest divendres, el selectiu espanyol ha cotitzat amb signe positiu durant una part de la sessió, però s'ha desinflat i ha perdut al final un 1,66% en una jornada en què s'ha mogut entre els 8.914,10 i els 9.138,00 punts. Les borses europees han patit una sort similar i retrocedeixen un 0,9% de mitjana. El DAX ha estat l'índex que ha tingut un comportament pitjor, amb caigudes del 8,3%, el seu retrocés setmanal més important des del 2011. La borsa de Frankfurt pateix amb la Xina, mercat important per a les empreses exportadores alemanyes.

«Aquesta primera setmana carregada de caigudes no és estranya per a l'inversor espanyol, ja que a principis de l'exercici de 2015 la renda variable espanyola baixava poc més d'un 5%, abans de veure, això sí, com a finals de gener els nivells de tancament del 2014 eren àmpliament superats», recorda Javier Urones, analista d’XTB, per treure dramatisme a aquest començament de 2016.

Encara que aquest divendres el Shanghai Composite rebota un 2%, la Xina continua sent la gran preocupació dels inversors en aquest inici d'any tan difícil. Pequín va dissenyar mesures restrictives per a les borses centrades en el mecanisme conegut com a «circuit breaker», que implica que si l'índex CSI 300 (format per 300 cotitzades xineses) cau més d'un 5%, la cotització s'interromp durant 15 minuts. Així mateix, si el retrocés supera el 7%, la cotització se suspèn fins l'endemà, cosa que va passar dilluns i dijous, encara que en aquest últim cas les autoritats van fer marxa enrere i van suspendre el mecanisme, la qual cosa va alleujar les pèrdues que arrossegaven les principals borses.

De fons, continua el temor d’una frenada de la primera economia asiàtica i la segona del món, que podria afectar el creixement global i incentivar noves devaluacions del iuan per part del Banc Popular de la Xina.

INCERTESA POLÍTICA

L'escenari internacional per a la renda variable comença el 2016 carregat de diversos riscos, amb la Xina o el petroli. Però a Espanya, a més, cal afegir-hi la incertesa política generada amb el resultat de les últimes eleccions generals. Ni Mariano Rajoy ni Pedro Sánchez tenen suports suficients per ser investits. El PSOE assegura que votarà en contra de Rajoy i Ciutadans es nega a abstenir-se davant una coalició entre socialistes i Podem.

Tampoc no hi ha president a Catalunya, on Artur Mas ha assegurat que «encara queda temps per a un acord amb la CUP», malgrat que s'ha mostrat escèptic i s'ha postulat com a candidat de Junts pel Sí en cas que torni a haver-hi eleccions regionals.

Segons els economistes de Goldman Sachs, la política afectarà l'economia espanyola, en la mesura que aquesta situació reduirà la confiança d'empreses i consumidors, i això «alterarà les previsions econòmiques».

FORTA CAIGUDA DEL PETROLI

L'altra gran preocupació dels inversors és el petroli, que no ha parat d'abaratir-se des que l’Iran i l’Aràbia Saudita van trencar relacions diplomàtiques el cap de setmana, cosa que allunya la possibilitat d'una acció coordinada en l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) per eliminar l'excés d'oferta.

Així doncs, el Brent va marcar aquest dijous un mínim d'11 anys de 32,10 dòlars, tot i que va rebotar després, i aquest divendres cotitza amb retrocessos superiors a l’1%.

ECONOMIA

Amb aquests ingredients, les borses acaben una setmana per oblidar, malgrat que les actes publicades dimecres per la Reserva Federal (Fed) reflecteixen que diversos funcionaris van votar al desembre, «per poc» i «amb dubtes» a favor de la pujada de tipus fins al 0,5%, i van posar l'accent en el fet que la inflació continua lluny de l'objectiu del banc central nord-americà.

Les «minutes» disminuïen les probabilitats que atorga el mercat a noves pujades de tipus en les properes reunions del gener i el març. No obstant això, aquest divendres s'ha publicat l'informe d'ocupació, amb 292.000 llocs de treball creats durant l'últim mes, en comparació dels 200.000 que projectava el consens d'analistes de Reuters. Ara, segons MarketWatch, la data més probable per al proper increment de tipus per part de la Fed serà el març, una possibilitat que queda apuntalada per la fortalesa que han mostrat les dades de creació d'ocupació. En aquest mes, la reunió de tipus de l'organisme que presideix Janet Yellen està programada per als dies 15 i 16.

Al Vell Continent, representants del Banc Central Europeu (BCE) –en concret el president del Banc Central d'Irlanda i conseller del BCE Philip Lane– ha reiterat que el banc central pot ampliar els seus estímuls en matèria de política econòmica, si cal. No obstant això, els analistes no esperen que sigui a curt termini.

EMPRESES

La banca ha estat la més malparada d'aquest nou dia a la baixa a la borsa espanyola. L'índex IBEX-35 Bancs baixa un 2%, i Popular lidera els retrocessos amb un 4,14%. Per la seva banda, Repsol s'enfonsa un 4,01% i ArcelorMittal cau un 3,6%. Últimament aquests dos valors estan sent molt castigats pel comportament de les matèries primeres.

Al costat positiu, FCC puja un 1,03%. També acaben amb guanys Aena (+0,93%), Acerinox (+0,78%) i Enagás (+0,57%).

«L'exercici d'aquesta setmana no ha consistit a buscar els valors que han pujat més, que no n’hi ha hagut cap, sinó a centrar-se en els que han caigut menys. El sector de companyies de serveis públics ha aconseguit col·locar els seus valors a la part alta de la taula de revaloracions, on destaquen, una vegada més, Red Eléctrica i Enagás pel seu bon comportament respecte a l'IBEX», assenyala Javier Urones.

«En la part inferior d'aquesta classificació ens trobem, una vegada més, Banco Popular i OHL, amb caigudes de doble dígit. Per la seva banda, Repsol i Técnicas Reunidas han estat molt castigades per la caiguda del preu del cru, que sembla ser que no té fons a la vista, almenys a curt termini. Aquestes companyies han estat castigades amb baixades d’un 9% i un 8%, respectivament», afegeix l'analista d’XTB.

En el cas de Repsol, les pèrdues s borsa suposen un maldecap per a dues cotitzades més, Sacyr i Caixabank, que tenen importants participacions en la petroliera espanyola.

ANÀLISI TÈCNICA

«El selectiu espanyol ha tingut el rebot de què parlàvem aquest dijous en els primers compassos de la sessió. L'IBEX cobreix només part del buit a la baixa de la jornada anterior, la qual cosa és una demostració més de la fortalesa venedora i de les altes possibilitats de veure una continuació dels descensos en les properes jornades», adverteix César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.

«Amb vista a les properes sessions, el més normal és que vegem una continuació dels descensos fins al nivell de 8.600 punts. Per veure una millora de la sèrie de preus de l'índex, hauríem d'esperar a veure un tancament per sobre del nivell de 9.724 punts, preus un 9% per sobre dels actuals», afegeix l'expert.

contador