L’informe d’ocupació dels EUA s’ha situat per sota del que s’esperava
Pujades moderades per a l'IBEX (+0,12%, fins a 8.702,10 punts), que tanca lluny dels mínims intradia, de 8.563 punts. En tot cas, setmana negativa per a l'índex espanyol, que ha baixat un 3,59% en les últimes cinc sessions. El començament del mes de maig ha estat dolent per a la borsa espanyola i les borses mundials en general, ja que ha tornat la por dels inversors per la possibilitat que l'aturada econòmica observada en els primers mesos del 2016 es converteixi en una frenada més important, i fins i tot en una recessió en alguns països.
En aquest sentit, Rodrigo García, analista d’XTB, comenta que «l'empitjorament de catalitzadors que van generar alces en les setmanes prèvies ha fet que aquests se’ns giressin en contra. La por per l'estancament del creixement a escala global, provocada per les males dades macro publicades a la Xina ha generat una onada de vendes als mercats de renda variable. En resum, la setmana s'ha desenvolupat amb un to negatiu que ha anat augmentant a mesura que avançaven les sessions».
Als Estats Units, l'informe d'ocupació corresponent al mes d'abril ha fet saltar les alarmes entre els inversors, ja que la dada de creació de llocs de treball s'ha reduït fins a 160.000, molt per sota dels 202.000 llocs de treball pronosticats pel consens. I les reaccions dels analistes no s'han fet esperar.
«Aquestes dades indiquen que la feblesa econòmica s'està estenent al segon trimestre, la qual cosa redueix la possibilitat que la Fed apugi els tipus d'interès abans de les eleccions presidencials», explica Chris Williamson, economista en cap de Markit.
A Barclays comenten que «hem revisat la nostra previsió pel que fa a les pujades de tipus als EUA i ara només esperem una pujada aquest 2016, al setembre, en comparació de les dues que esperàvem anteriorment, ja que els membres de la Fed necessitaran més temps per analitzar l'evolució de l'economia i la seva recuperació després del feble inici d'any».
Capital Economics assenyala que «és impossible que l'economia continuï creant més de 200.000 llocs de treball mensuals amb un creixement potencial del PIB inferior al 2%». En la seva opinió, la dada no és preocupant, i tampoc no suposarà un obstacle per a la Fed a l'hora d’apujar els tipus al juny. «Encara pensem que la Fed apujarà els tipus al juny, però serà una decisió molt renyida.»
ESPANYA: PRODUCCIÓ INDUSTRIAL I PRIMERES ENQUESTES ELECTORALS
En l’àmbit macro, a Espanya la producció industrial va augmentar un 2,8% anual al març, en comparació de la dada del mes anterior, d'un creixement del 2,1%, si se n'eliminen els efectes estacionals i de calendari. En cas contrari, disminueix un 1,7%.
A Espanya, a més, han tornat a adquirir importància els sondejos amb vista a les noves eleccions generals. El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat el seu baròmetre d'abril, que inclou la intenció de vot i la valoració dels líders polítics. Segons el sondeig, que es va dur a terme entre l'1 i el 10 d'abril, el PP tornaria a ser el partit més votat, amb una estimació de vot del 27,4%. El PSOE es mantindria com a segona força, i milloraria els seus resultats del mes de gener, ja que sumaria un 21,6% dels suports. Per la seva banda, Ciutadans també milloraria, mentre que Podem cauria, encara que l'enquesta es va fer abans de la seva confluència amb Esquerra Unida.
EMPRESES: RESULTATS D’ARCELORMITTAL I SACYR
Aquest divendres, dues empreses més de l'IBEX-35 han publicat els seus resultats trimestrals. ArcelorMittal va perdre entre el gener i el març 416 milions de dòlars (uns 360 milions d'euros), un 43% menys que l'any passat. Els preus baixos de les matèries primeres i l’increment dels costos han marcat les xifres de la companyia, amb unes pèrdues per acció de 23 cèntims. Les seves accions han baixat un 1,3%.
Per la seva banda, la constructora Sacyr, que ha presentat resultats mitja hora després de l'obertura del mercat, cosa que no sol ser habitual, va guanyar entre el gener i el març 42,6 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del benefici del 68%, impulsat per la venda de tres actius a Portugal. Els ingressos se situen en 679,9 milions d'euros, en comparació de la xifra projectada pel consens d'analistes de Bloomberg de 671 milions. Les seves accions també han baixat un 1,3%.
Al mercat continu, ha destacat el ral·li de l'empresa catalana d'energies renovables Fersa, que s'ha disparat un 15%. La pujada es produeix arran de les informacions que han desmentit, des de la mateixa companyia en una conversa amb Bolsamanía, que el fons de capital de risc suís Springwater pugui haver arribat a un acord amb el Consell d'Administració de la firma catalana per llançar una oferta pública d'adquisició (OPA) amistosa pel 100% del capital amb una prima molt atractiva.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX: ENCARA HI HA ESPERANCES A CURT TERMINI
«La sessió d'aquest divendres ha estat especialment volàtil, ja que hem vist com l'IBEX-35 arribava a caure un 1,43% minuts després de conèixer-se l'informe d'ocupació i com al cap d’una hora pujava un 0,90%. L'única cosa que ens fa tenir una mica d'esperança amb vista a les properes sessions de mercat és que aquest divendres el selectiu ha marcat un mínim en el nivell de 8.564 punts, i s’ha quedat les portes del buit alcista de la sessió del 13 d'abril, a la qual hem fet referència sessions enrere, de 8.546 punts», explica José Maria Rodríguez, analista de Bolsamanía.
«És a dir, el buit alcista s'ha emplenat parcialment i, de moment, ha posat fre als descensos. A més, si hi afegim els mínims creixents dels mesos de febrer i d'abril, obtindríem una recta de suport, qui sap si directriu alcista potencial, que passa just pels mínims intradia de la sessió. Per tant, podem dir que, encara que in extremis, el preu s'ha frenat just a la zona de suport última, referència que, si s’hagués perforat, ens hauria fet començar a veure de nou fantasmes per totes bandes. Per tant, concedim a l’índex el benefici del dubte i confiem que aquest dilluns començarà la setmana rebotant amb una certa fortalesa», conclou aquest expert.