El Dax alemany ha tancat com el pitjor selectiu d'Europa
Les borses europees han començat el 2016 amb mal peu. En la seva primera sessió d'aquest any, els principals índexs del vell continent han registrat fortes caigudes, arrossegats per les tensions geopolítiques a l'Orient Mitjà entre l'Aràbia Saudita i l'Iran i el retorn de les preocupacions per l'economia xinesa.
En tancar la sessió d'aquest dilluns, l'IBEX-35 es deixa un 2,42%, fins a 9.313,20 punts, i la resta de les borses europees cauen un 3% de mitjana. El selectiu espanyol ha arribat a caure més d'un 3% i a perdre els 9.300 punts durant la jornada, fregant els mínims de 2015. El pitjor entre els principals índexs europeus ha estat el Dax alemany, que cau més d'un 4%.
Les caigudes van començar a les borses asiàtiques, amb la Xina perdent un 7% i el Japó caient un 3%. Els inversors tornen a mirar al gegant asiàtic després de la publicació de noves dades que apunten a una frenada de l'economia xinesa.
“La forta caiguda a la borsa xinesa i les febles dades estan donant un cop al sentiment general de risc”, assenyala Allan von Mehren, analista de Danske Bank, en declaracions a Bloomberg.
El petroli ha estat un altre dels protagonistes de la sessió, en passar bruscament dels forts guanys a les caigudes. “Un dels pocs punts brillants del dia ha estat el fort rebot del petroli Brent”, apunta Connor Campbell, analista financer d’Spreadex, sobre el cru de referència a Europa. No obstant això, al tancament de les borses europees cau un 0,82%, mentre el West Texas, de referència als Estats Units, es deixa un 1,38%.
Aquest expert recorda que aquest repunt procedia de “la creixent i preocupant tensió entre l’Aràbia Saudita i l’Iran”, després que el Govern saudita decidís trencar les relacions diplomàtiques amb Teheran per l'atac a la seva ambaixada a la capital iraniana. Aquest succés es va produir diumenge com a resposta a l'execució per part de l'Aràbia Saudita del clergue Nimr Baqir al Nimr, un destacat líder religiós. A més, a la decisió de l'Aràbia Saudita s'han sumat els Governs de Bahrain, Unió dels Emirats Àrabs i el Sudan, que també han trencat o modificat els seus llaços diplomàtics amb l’Iran.
El més beneficiat aquesta sessió ha estat l'or, que puja un 1% impulsat per la demanda dels inversors que tornen a veure al metall preciós com a valor refugi al mig les tensions a l’Orient Mitjà i a la Xina, que han penalitzat la renda variable.
Malgrat aquest inici de l'any, els analistes de Bankinter són optimistes i asseguren que el 2016 "les borses presenten interessants potencials de revaloració”. “Això sí, sempre que elevem la nostra perspectiva més enllà de l'immediat curt termini sobre el qual seguiran pesant diferents incerteses”, adverteixen.
Els experts de l'entitat destaquen dos factors per a aquest any tot just comença ara: “La velocitat de les pujades de tipus per part de la Fed i l'evolució dels beneficis empresarials, que creiem que aniran millorant durant el 2016”.
ECONOMIA
El PMI manufacturer d'Espanya ha baixat fins a 53,0 al desembre des de 53,1 al novembre, encara que la firma que elabora la dada, Markit, ha destacat "un nou fort increment mensual de la 'salut' del sector. Les condicions operatives s'han enfortit ininterrompudament durant els últims vint-i-cinc mesos".
L'activitat manufacturera ha tornat a caure als Estats Units, segons reflecteix l'estadística ISM, que es queda en 48,2 punts, per sota de la xifra de 49 que projectava el consens d'analistes de Reuters. Es tracta de la pitjor dada des de novembre de 2009.
A la Xina, el PMI manufacturer Caixin de desembre ha baixat fins a 48,2 des de 48,6. El consens esperava una dada de 49,0.
Quant al Japó, el PMI manufacturer Nikkei de desembre ha pujat fins a 52,6 des de 52,5. Tampoc no han agradat les paraules del primer ministre, Shinzo Abe, qui ha reconegut que el país encara no ha deixat enrere el perill de la deflació.
EMPRESES
Els únics valors de l'IBEX-35 que han tancat la sessió en positiu han estat Indra, que puja un 2,09%, i Gamesa, que guanya un 1,23%. En el terreny de les pèrdues, destaquen ACS i ArcelorMittal, amb caigudes del 4,42% i del 4,34%, respectivament. Entre els valors que han estat castigats amb caigudes superiors al 3% es troben Grifols, OHL, Inditex, Banco Santander i Telefónica.
ANÀLISI TÈCNICA
La proximitat dels mínims de 2015 ens fa estar molt pendents d'un tancament les properes sessions per sota dels 9.231 punts. "Això només provocaria un gir de rosca més del seu complicat aspecte tècnic, que podria acabar amb el nostre selectiu al voltant dels 8.600 punts. Les perspectives tècniques són molt complicades i no tornarem a veure cap senyal de fortalesa mentre es mantingui cotitzant per sota dels 10.000 punts, preus un 4,5% per sobre dels nivells actuals de cotització", explica César Nuez, analista tècnic de Bolsamania.