L'IBEX cau un 0,28% a l'espera de la decisió de tipus de la Fed

El selectiu espanyol ha arribat a tocar els 9.000 punts, però ha tancat a les portes d'aquest nivell

  • Las bolsas europeas han caído un 0,20% de media
Virginia Mora
Bolsamania | 16 mar, 2016 17:36 - Actualitzat: 19:16
bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol ha començat la sessió amb lleugeres pujades, encara que no ha trigat a capgirar-se i ha romàs en terreny negatiu la resta de la jornada.

L'IBEX-35 ha acabat aquest dimecres amb una caiguda del 0,28% fins als 8.962 punts. Durant els primers compassos de la sessió, ha arribat fins i tot a tocar els 9.000 punts, encara que finalment ha perdut aquest nivell i, com succeïa aquest dimarts, ha acabat per sota d’aquest nivell. La resta de borses europees, per la seva banda, han tancat la sessió amb una caiguda mitjana del 0,20%, encara que el Dax alemany ha acabat en positiu amb pujades del 0,50%.


Aquest dimecres la referència del dia és la reunió de la Reserva Federal nord-americana (FED per les seves sigles en anglès), en la qual es decidirà sobre els tipus d'interès, i la posterior roda de premsa de la màxima responsable d'aquest organisme, Janet Yellen.


Tots els inversors estan pendents del que faci la Fed aquesta tarda, sobretot després de la sorpresa que va donar el Banc Central Europeu (BCE) la setmana passada en anunciar una baixa dels tipus d'interès. En el cas de l'organisme nord-americà, no s'espera que anunciï cap canvi, encara que sí s'analitzaran al detall els comentaris dels responsables polítics de la Fed per detectar indicacions sobre el futur de la política monetària de la major economia del món i sobre la 'salut' d’aquesta.


En aquest sentit, Connor Campbell, analista d’Spreadex, s'ha referit a la molt “alta probabilitat d’inacció de Yellen i companyia” en la reunió d'aquesta tarda, i ha destacat que els inversors es mantenen a l'espera.


LA INFLACIÓ DELS EUA DÓNA UN RESPIR A LA FED


I abans de l'esperada reunió de la Reserva Federal als EUA s'ha conegut l'IPC, que ha caigut un 0,2% el mes de febrer a causa d'una nova caiguda dels preus de la gasolina, amb la qual cosa la inflació acumulada els últims dotze mesos es va situar en l’1%. Els analistes esperaven una caiguda del 0,3%.


Sense tenir en compte els preus dels aliments i l'energia, que són els més volàtils, la inflació subjacent va augmentar al febrer un 0,3%, i la interanual es va situar en el 2,3%, la major pujada des de 2012.


Unes dades que han fet que torni a parlar-se d'una possible pujada dels tipus per part de la Fed poques hores abans de la reunió, cosa que descarta, però, John Hardy, cap d'estratègia de divises de Saxo Bank. En declaracions a Reuters, l'expert ha dit que “és poc probable que hi hagi una mesura en aquest sentit aquesta tarda” i ha alertat del “risc” per als mercats del que pugui succeir: “podria haver-hi molta volatilitat al voltant de la decisió”.


FUSIONS, PLANS DE SALVACIÓ I DIVIDENDS


D'altra banda, en l’àmbit empresarial, hi ha tres les companyies destacades en la jornada d'aquest dimecres. En primer lloc, London Stock Exchange (LSE), que ha arribat a un acord amb Deutsche Boerse per dur a terme una fusió entre iguals, una combinació que crearà un gegant del 'trading' europeu i una dura competència per a la resta de les borses a tot el món. Ho fan després de fracassar els anys 2000 i 2005. Ara, després de l'acord només falta que el regulador doni el vistiplau a l'operació. En tancar, LSE queia un 1,10% mentre que Deutsche Boerse pujava un 0,16%.

Així mateix, Abengoa ha presentat un fet rellevant en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) amb el pla de negoci i la proposta de reestructuració financera, que inclou una injecció de liquiditat de 1.500 milions d'euros en un termini màxim de cinc anys.

L'empresa ha indicat que té un principi d'acord de reestructuració amb els bancs Popular, Santander, Bankia, CaixaBank, Credit Agricole i HSBC, i amb les entitats Attestor, Blackrock, Centerbridge, Delta A. M., D.I. Shaw, Elliott Management, Eton Park, Invesco, KKR Credit, Oak Hill Advisors i Värde, i que després d’aquesta el seu deute quedarà reduït a 4.923 milions d'euros. En tancar, els títols -B- de la companyia perdien un 13,53%, mínims de la sessió.


Finalment, BMW ha obtingut un benefici net de 6.396 milions d'euros el 2015, la qual cosa representa una millora del 10% pel que fa al resultat de 2014 i un nou rècord per a la companyia, que pretén repartir entre els seus accionistes un dividend de 3,20 euros, el més alt de la història del grup alemany. En tancar el mercat, la firma pujava un 3,86% convertint-se en el millor del Dax.


ANÀLISI TÈCNICA


José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que la sessió d'aquest dimecres ha estat la “segona sessió de caigudes consecutives a l'IBEX-35, encara que almenys podem dir que hem tancat lluny dels mínims del dia”.


“Des dels màxims d'aquest dilluns (9.217), el nostre selectiu està comportant-se pitjor que la resta d'índexs europeus i el motiu no és altre que la renovada feblesa, de curt termini, del sector financer europeu en el seu conjunt (sent justs, cal dir que aquest ha rebotat un 30% des dels mínims anuals). I, sobretot, perquè Telefónica i Banco Santander, dos dels principals motors del nostre índex, han començat a corregir amb força des de la zona de màxims aconseguida dilluns”.


Així mateix, ha assenyalat que “d'alguna manera la correcció a l'IBEX-35, després d'aconseguir importants nivells de resistència i després del previsible rebot d’un 17% des de mínims anuals, era qüestió de temps. L'única cosa que em té una mica preocupat és el fet d'observar, una vegada més, com el nostre IBEX-35 és capaç de caure amb certa alegria mentre la resta d'Europa roman plana. Queda demostrat, una vegada més, l'excessiva dependència del nostre índex del sector financer i de Telefónica (per a les coses bones i per a les coses dolentes)”.

contador