L’IBEX cau un 0,13% perjudicat per Telefónica i Endesa; la banca frena les pèrdues

El selectiu tanca la sessió gairebé pla, amb una cotització de 10.277,4 punts

Óscar Giménez
Bolsamania | 23 nov, 2015 17:42 - Actualitzat: 18:24
caida bolsa

Jornada de lleugers retrocessos a les borses. L'IBEX-35 s'ha mogut en un interval estret, amb el fre de Telefónica, Endesa i els fabricants d'acer, que pateixen la caiguda dels productes bàsics. La resta de les borses europees també acaben la jornada amb petites caigudes, incloent-hi la de Brussel·les, enmig de l'alerta terrorista.

En tancar la sessió d'aquest dilluns, l'IBEX-35 cau un 0,13%, fins a 10.277,4 punts, en una jornada en què s'ha mogut entre els nivells de 10.206,8 i 10.307,7 punts, per la qual cosa tanca lluny de mínims. D’altra banda, les borses continentals perden un 0,1% de mitjana. La borsa de Brussel·les, per la seva banda, acaba la sessió amb lleugeres caigudes, sense reacció aparent a l'alerta màxima contra el terrorisme que viu Bèlgica després dels escorcolls i les detencions d'aquest diumenge. El Brussels Stock Exchange acaba el dia amb un retrocés del 0,06%.

Les borses europees han començat la setmana sense un rumb clar, amb lleugers moviments a la baixa després de disparar-se gairebé un 3% la setmana passada, marcada per les actes de la Reserva Federal (Fed, per les sigles en anglès), que apunten a una pujada de tipus al desembre. Tanmateix, ja no sembla que això sigui un fre per al mercat. Ara els inversors se centren en la fortalesa de l'economia nord-americana i en el missatge de Janet Yellen, presidenta de la Fed, que ha afirmat que la normalització de la política serà gradual.

També va presentar les actes de l'última reunió el Banc Central Europeu (BCE), actes que van reiterar el missatge del seu president, Mario Draghi, de nous estímuls monetaris. En aquest context d’augment de les diferències entre les polítiques dels bancs centrals de tots dos costats de l'Atlàntic, l'euro torna a caure i ja cotitza a 1,0610 dòlars.

EMPRESES

A diferència de la setmana passada, en què l'IBEX va pujar un 1,77% i es va quedar ressagat respecte als índexs europeus, aquest dilluns el selectiu espanyol se situa com un dels millors d’Europa. L'índex s’ha ajudat de la pujada moderada del sector financer. Els dos principals bancs, BBVA i Santander, pugen un 0,52% i un 0,23%, respectivament.

Per la seva banda, Bankia i Bankinter es troben entre els valors que pugen més. El primer es revalora un 1,89%, i el segon, un 1,51%. No obstant això, la companyia de l'IBEX que més guanya és Grifols, que es revalora un 2,12%.

Pel costat contrari, dos grans valors han posat fre a l'IBEX. D’una banda, Telefónica cau un 2,21% en ple procés de pagament de dividend als seus accionistes. De l’altra, Endesa cau un 2,33% el dia en què ha presentat el seu nou pla estratègic, en el qual anuncia que destinarà a pagar dividends tots els beneficis que generi fins al 2019.

Els altres valors castigats de l'IBEX, igual que a Europa, són els relacionats amb els productes bàsics. Les principals matèries primeres, amb l’excepció del petroli, cauen amb força arran de les preocupacions per la demanda xinesa. El coure, per exemple, cau fins al seu nivell més baix des del maig del 2009. «Encara hi ha preocupacions pel que fa al creixement de la Xina, i això afectarà els productes bàsics, que tenen pes als mercats europeus», alerta Mike McCudden, cap de derivats d’Interactive Investor, en declaracions a Reuters.

Les mineres a Europa cauen un 1,5% de mitjana. Per la seva banda, a l'IBEX ArcelorMittal s’enfonsa un 4,27% i Acerinox baixa un 2,11% després d'haver estat els dos millors valors del selectiu la setmana passada. En el cas d’ArcelorMittal, les accions també pateixen la penalització de Barclays, que els retalla la recomanació fins a «igual que el mercat» i el preu objectiu fins a 5,50 euros. Aquest dilluns el títol ha tancat amb una cotització de 4,615 euros.

ECONOMIA

La jornada està marcada, a Europa, per una bateria de dades PMI, que en general s'han mantingut en línia amb les expectatives. Per al conjunt de la zona euro, el PMI compost Markit se situa en 54,4 punts al novembre, quatre dècimes per sobre del que preveien els analistes. Per la seva banda, el PMI manufacturer Markit arriba a la xifra de 52,8 punts, en comparació de la dada de 52,3 que projectava el mercat. També s'ha publicat el PMI de serveis Markit, que, com els anteriors, supera les expectatives, amb un registre de 54,6 punts, en comparació de la xifra esperada de 54,1.

A l'altre costat de l'Atlàntic s'ha publicat l'índex d'activitat nacional de la Fed de Chicago, amb un descens de quatre centèsimes a l'octubre. Per la seva banda, el PMI manufacturer se situa en 52,6 punts al novembre. En tots dos casos, les dades han quedat per sota del que esperava el consens d'analistes.

No obstant això, Wall Street puja en tancar la sessió a Europa. El Dow Jones cotitza amb guanys del 0,06%, l’S&P 500 es revalora un 0,24% i el Nasdaq guanya un 0,34%. La borsa de Nova York troba suport en el petroli per pujar. El cru es mou de manera diferent a la resta de matèries primeres aquest dilluns després que l'Agència Estatal de l'Aràbia Saudita hagi assegurat avui que «es prendran totes les mesures que siguin necessàries per assegurar un preu de mercat estable» amb vista al 2016. Cap a les 17.35 hores, els futurs del West Texas, petroli de referència als Estats Units, pugen un 0,3%, fins a 42,03 dòlars, al mercat de matèries primeres de Nova York (NYMEX). Per la seva banda, els futurs del Brent es revaloren un 1,07%, fins a 45,14 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA

«Malgrat que el selectiu espanyol ha tancat la sessió pràcticament pla, el més destacable és que ha tancat lluny dels mínims del dia (10.206 punts). En tot cas, tal com hem comentat en les últimes sessions, la veritat és que ens és igual si l'IBEX-35 tanca a 10.100 o a 10.500 punts: la zona de control, per sota, la tenim en el nivell de 10.000 punts i, per sobre, en el de 10.630 punts», explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

«Fins que el preu no salti per un dels dos costats, no tindrem cap pista fiable del que probablement serà el proper tram en tendència», afegeix. Així doncs, «en realitat estem dient el mateix des de fa aproximadament tres setmanes, però és que a dia d'avui les zones de control continuen intactes. Cada vegada que l'IBEX-35 s'apropa a la base del lateral amb la intenció de perforar-lo rebota, i quan sembla que s'anima per atacar resistències se'ns gira a la baixa. I així estem des de principis de mes».

Per tant, «toca continuar esperant, si bé és cert que, tenint en compte el gràfic dels nostres veïns europeus, caldria apostar finalment per una ruptura a l’alça d’aquest lateral».

contador