L’IBEX-35 tanca la seva cinquena jornada consecutiva de caigudes: avui baixa un 1,26%

Aquesta setmana el selectiu espanyol ja ha caigut un 4%

Virginia Mora
Bolsamania | 04 mai, 2016 17:38 - Actualitzat: 17:53
bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol està vivint un mal moment, igual que la resta de mercats europeus, que també han acabat la sessió d’aquest dimecres en números vermells. L'IBEX-35 ha caigut un 1,26%, fins a 8.654 punts, i ha estat incapaç de mantenir els 8.700 punts, que havia aconseguit recuperar, amb la qual cosa ja baixa un 4% aquesta setmana, mentre que les borses europees han tancat la sessió amb pèrdues de l'1,20% de mitjana.

Els inversors han tornat a apostar per les vendes aquest dimecres, i és molt possible que aquesta situació s’allargui. Almenys així ho creuen alguns experts com Andreas Clenow, cap d'inversions d’Acies Asset Management, que ha dit a Reuters que «podríem tenir un moviment estrany a l'alça, però segurament ens quedarem en un mercat baixista durant un bon temps».

Les dades macro que s'han conegut no han servit per insuflar ànims als mercats, i la volatilitat ha estat la nota predominant. A Espanya, ni tan sols han ajudat les dades d'ocupació del mes d'abril, en què l’atur es va reduir de 83.599 persones, la tercera millor dada des del 1996. En concret, el descens va ser d'un 2,04% respecte al mes anterior, fins a situar-se el total d'aturats en 4.011.171 persones.

I és que la incertesa política continua pesant molt a Espanya, on hi haurà noves eleccions el dia 26 de juny, però ara també pesa la incertesa econòmica. Precisament aquest dimecres el Banc d'Espanya ha llançat un advertiment sobre la situació econòmica, i ha assenyalat que es pot veure afectada per una sèrie de factors. En concret, segons ha explicat, la manca de Govern i la prolongació d'aquesta situació pot generar «dubtes» pel que fa al curs futur de les polítiques econòmiques, i podria acabar afectant «negativament» les decisions de consum i inversió dels agents i, per tant, el creixement del producte interior brut (PIB) del país. El panorama no és gens encoratjador, ni per a l'economia espanyola ni per a l'economia mundial, que continua presentant signes de feblesa. Així ho perceben els inversors i així ho demostren amb els seus moviments borsaris.

L'OCUPACIÓ ALS EUA

A més, aquest dimecres s'han publicat les dades de l'informe ADP d'ocupació als EUA, conegut com l'avantsala de l'informe d'ocupació que el Departament de Treball farà públic aquest divendres. Les dades han estat pitjors del que s’esperava, ja que el sector privat va crear únicament 156.000 llocs de treball, en comparació dels 194.000 del mes de març passat, una dada que, per cert, ha estat revisada a la baixa des dels 200.000 llocs de treball comunicats inicialment. El consens de mercat esperava una xifra de 196.000, la qual cosa no ha ajudat a l'ànim inversor.

Tant és així que a l’hora del tancament del mercat a Europa, Wall Street cotitzava en números vermells. El Dow Jones queia un 0,51%, mentre que l’S&P 500 baixava un 0,64%. El Nasdaq, per la seva banda, perdia un 0,77%. I a l’evolució de les borses tampoc no hi han contribuït les dades dels inventaris setmanals de petroli als EUA, que posen de manifest un augment del nivell d’estoc de barrils respecte de les dades que esperava el consens.

La dada s'ha situat en 2,784 milions de barrils, en comparació de la previsió d'1,444 milions i la dada anterior d'1,999 milions. Després de la publicació d'aquestes xifres, s’han retallat els guanys de l’«or negre», i en el moment del tancament del Vell Continent el barril de tipus Brent, de referència a Europa, pujava un 0,40%, mentre que el West Texas, de referència als EUA, pujava un 0,80%.

ELS BANCS CONTINUEN EN EL PUNT DE MIRA

En l’àmbit empresarial, la banca continua un dia més en el punt de mira. I tot això, malgrat la nota positiva que ha protagonitzat aquest dimecres Société Générale, que ha presentat els seus comptes del primer trimestre i ha comunicat un augment del benefici del 6,5%, fins a 924 milions d'euros, la qual cosa l’ha portat a acabar la sessió amb una pujada de l'1,68%.

I és que les males dades presentades aquest dimarts per l'alemany Commerzbank continuen tenint repercussions. L'entitat alemanya ha vist com les seves pèrdues s’estenien al Dax alemany i ha tancat la sessió amb caigudes del 2,43% després dels mals resultats trimestrals que va presentar aquest dimarts, amb una caiguda del benefici del 51,8%.

Aquest banc, juntament amb els dubtes renovats sobre la banca italiana, ha tornat a posar el sector financer en el punt de mira. I és que els inversors també es miren força preocupats el que passa a Itàlia, on un dels bancs que intentava reestructurar-se mitjançant una oferta pública de venda (OPV), Banca Popolare di Vicenza, s’ha trobat que els inversors només han adquirit el 7,7% de l'operació, efectuada dilluns, i la resta ha estat comprada pel fons privat Atlante, vehicle finançat pel sector per sanejar les entitats que va invertir 1.390 milions en accions de Vicenza.

A l'IBEX, aquest dimecres els tres valors que cauen més també són bancs. En concret, Banco Santander (-2,45%), Banco Popular (-2,43%) i BBVA (-2,26%). Sobre aquests dos últims aquest dimecres s'han produït advertències, de manera que, mentre Berenberg ha alertat sobre el perill per a Banco Popular per la baixa qualitat dels seus actius, en el cas de BBVA ha passat tot el contrari, ja que els experts de Citi han dit que les seves caigudes a borsa després de presentar resultats no estan justificades, per la qual cosa recomanen comprar. A més, a Espanya, Mediaset i Ferrovial han presentat els seus resultats trimestrals després del tancament.

ANÀLISI TÈCNICA

«En les tres sessions d’aquesta setmana, el selectiu espanyol acumula una caiguda del 4% i, el que és pitjor, no tenim cap senyal que ens anticipi un rebot a molt curt termini», ha dit José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. De fet, ha destacat, tot i que just en aquest moment «tenim l'IBEX-35 en el nivell d'ajust/retrocés del 61,8% de l'últim impuls alcista, per definició suport, tot apunta que probablement emplenarà íntegrament el buit alcista de la sessió del 13 d'abril, de 8.546 punts».

En la seva opinió, «tancar aquest buit seria un nou i preocupant senyal de feblesa que deixaria les portes obertes a una visita als mínims del mes d'abril (8.256 punts) i, per sota, els mínims anuals, de 7.746 punts». Rodríguez ha destacat que «el que ha quedat clar, si és que encara n'hi havia algun dubte, és que el sector financer es troba molt feble, massa. I sense ell és impossible que el selectiu aconsegueixi escalar posicions de manera consistent i duradora en el temps més enllà dels típics rebots puntuals».

«I res millor que un exemple: BBVA acumula una caiguda del 17% des del dia que va presentar els seus comptes, mentre que els títols de Banco Santander acumulen un descens, també des de l'anunci dels seus resultats, del 10%». Per la seva banda, «Telefónica també baixa un 9% en les últimes quatre sessions, per la qual cosa, com es poden imaginar, és impossible que el selectiu espanyol redreci el rumb, si els seus dos grans bancs i l’operadora de telefonia estan com estan».

contador