Les borses europees tanquen la sessió amb caigudes del voltant de l’1,6% de mitjana
Les borses europees han viscut una sessió de fortes pèrdues en la qual les caigudes han arribat a superar el 3% al llarg del dia. El petroli acapara l’atenció entre les preocupacions dels inversors i, per si això no fos poc, a tot plegat s’hi suma un nou escàndol en el sector automobilístic europeu, aquesta vegada protagonitzat per Renault.
En tancar la sessió, l'IBEX-35 baixa un 1,64%, fins a 8.787,7 punts. El selectiu ha arribat a caure fins a un 3% en un dijous negre per als mercats mundials, i des que va començar l'any acumula unes pèrdues superiors al 7%. En aquest context, la resta de borses europees tanquen amb caigudes del voltant de l'1,6% de mitjana.
«La sessió ha estat marcada pel tancament amb signe negatiu dels EUA després dels dubtes que va generar el Llibre beix, i per les caigudes del Japó», assenyalen els analistes de Bankinter. Per a aquests experts, «la clau a mitjà termini és que la Xina no doni grans ensurts, que la Fed insisteixi que les properes pujades de tipus seran graduals i que el preu del petroli es prengui un respir».
Els analistes de l'entitat han fet aquesta valoració després que la cotització del Brent, de referència a Europa, perdés el nivell dels 30 dòlars per barril ahir dimecres i retrocedís a nivells del 2004. A l’hora del tancament de les borses europees, puja un 0,13%, fins a 30,32 dòlars.
«Si el petroli traspassa el nivell dels 30 dòlars per barril, les borses continuaran corregint, i serà molt factible que els índexs posin a prova els mínims marcats els mesos d'agost i setembre passats», assenyalen a Link Securities.
En l’àmbit polític, Espanya continua sense avançar cap a la formació d'un govern, encara que PP, PSOE i Ciutadans van arribar a un acord per a la composició de la mesa del Congrés dels Diputats, el primer pas per poder iniciar la legislatura. En els propers dies començarà la ronda de consultes del rei Felip VI amb els líders dels partits representats a l'hemicicle, després de les quals el cap d'Estat proposarà un candidat a la presidència del Govern.
D'altra banda, la tensió geopolítica continua escalant amb els atemptats que s'han produït al centre de Jakarta, en els quals han mort deu persones. Les set explosions que s'han registrat a la capital d'Indonèsia han estat reivindicades pel grup terrorista Estat Islàmic, també conegut com a DAESH.
ECONOMIA
El producte interior brut (PIB) d’Alemanya va augmentar un 1,7% el 2015, per sobre de la previsió de mercat de l'1,6% i de la dada prèvia, que posava de manifest un increment de l'1,5%. L'expansió del PIB de la primera economia europea va ser lleugerament superior a l'1,6% registrat el 2014, després del mínim del 0,3% amb què va tancar l'exercici 2013.
Les sol·licituds setmanals de subsidis d’atur als Estats Units mostren una dada pitjor del que s’esperava. En concret, es van registrar 284.000 sol·licituds noves, en comparació de les 275.000 que esperaven els analistes. Per la seva banda, les reclamacions contínues pugen a 2,263 milions, mentre que el consens esperava una dada de 2,215 milions.
Al Regne Unit, el Banc d'Anglaterra ha mantingut sense canvis la seva política monetària, en línia amb les previsions. Vuit dels nou membres del comitè han votat a favor de mantenir els tipus d'interès en el 0,05%, el seu mínim històric.
EMPRESES
Ferrovial destaca entre els pitjors valors de l'IBEX-35 després que dimecres a la tarda un dels seus principals accionistes, Leopoldo del Pino, decidís posar a la venda un 4,15% del capital de la companyia. Les accions del grup de construcció i serveis han tancat la sessió amb una caiguda del 4,56%.
Renault s'està enfonsant a la borsa de França per un possible frau en les proves d'emissions de gasos. La notícia ha provocat una caiguda del 20% per als títols de Renault, però també ha provocat fortes pèrdues per a Peugeot, Daimler, Volkswagen i BMW. «Era gairebé inevitable que algú més caigués sota la mirada dels investigadors; només és sorprenent que s’hagi trigat tant de temps», assenyala Chris Beauchamp, analista d’IG, en declaracions a Reuters.
Als Estats Units, JP Morgan puja més d’un 2% després de superar les previsions del consens amb els seus resultats del quart trimestre. En concret, ha publicat un benefici trimestral de 5.430 milions de dòlars, que equival a 1,32 dòlars per acció, xifra que se situa lleugerament per sobre dels 1,25 dòlars per títol que esperaven els analistes.
ANÀLISI TÈCNICA
«Per enèsima vegada, podem dir que les borses europees i l'IBEX-35 tornen a moure's al ritme de la música que dicta el petroli», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, que recorda que «aquest matí hem començat la sessió amb caigudes properes a l’1%, amb un buit en l'obertura, i que després, a mitja sessió, hem passat a caure més del 3%, just quan Renault patia caigudes superiors al 20%, amb la qual cosa arrossegava el sector de l'automòbil davant les sospites per manipulació d'emissions contaminants». «Encara que tanquem lluny dels mínims de la sessió, la veritat és que aquest tancament no aclareix res. De fet, tot continua igual, i l’estat d’alerta es manté».
En aquest context, Rodríguez adverteix que «encara no podem descartar un rebot cap a la zona de 9.200-9.230 punts, però és cert que tot dependrà del fet que Europa aconsegueixi respectar la zona clau de suport que presenta en els mínims del mes d'agost i del fet que l’S&P 500 aconsegueixi fer el mateix amb el suport de 1.867 punts». En aquest sentit, apunta que «perforar els nivells de suport als quals acabem de fer referència podria disparar a la baixa l’IBEX-35 cap a la important zona de suport de 8.200 punts (61,8% d'ajust)».