La incertesa per la ingovernabilitat d'Espanya fa caure l'IBEX: cau un 3,62%

El selectiu espanyol ha tancat en els mínims de la sessió

  • Las bolsas europeas han acabado con una caída media del 0,60%
Virginia Mora
Bolsamania | 21 des, 2015 17:39 - Actualitzat: 18:27
20d-bolsacae

L'horitzó que s'ha obert després de les eleccions generals celebrades aquest diumenge demostra que, malgrat que s'aconsegueixi formar Govern, serà molt difícil treure endavant qualsevol mesura per la fragmentació del Congrés, la qual cosa ha afectat negativament el selectiu espanyol.

L'IBEX ha caigut aquest dilluns un 3,62%, els mínims de la sessió, fins als 9.365 punts. Les borses europees, per la seva banda, han acabat amb una caiguda mitjana del 0,60%.


La desconfiança que han generat els resultats dels comicis ha provocat el desplom sense frens de l'IBEX, que s'apropa als mínims anuals. I és que a manca de set sessions per finalitzar el 2015, el selectiu espanyol cau un 8% durant l'any.


L'índex ha seguit el deixant amb què va tancar la setmana passada, quan ja es va deixar notar entre els inversors la incertesa que suscitaven les eleccions, i ha registrat pèrdues des del toc de campana. Els resultats del 20-D no conviden a l'optimisme al mercat, sobretot perquè malgrat la victòria del PP el partit no té majoria suficient per governar. I això li obliga a buscar un pacte amb altres formacions.


A més, encara que hi hagi pacte i els 'populars' aconsegueixin formar Govern, el nou Executiu tindria molt difícil treure endavant qualsevol iniciativa parlamentària a causa de la quantitat de forces que han entrat al Congrés després dels comicis. Lluny queda la 'comoditat' amb la qual ha governat el PP la passada legislatura gràcies a la majoria absoluta, i es planteja una situació d’ingovernabilitat. Una incertesa de la qual s'han fet ressò mitjans internacionals com ara Financial Times i davant la qual els inversors no han reaccionat gens bé.


Tampoc ho ha fet la prima de risc espanyola, que aquest dilluns s'ha disparat amb força i ha arribat a pujar fins a un 13%, encara que posteriorment s'ha relaxat i ha caigut. “La prima de risc dels bons espanyols enfront dels alemanys i italians s'eleva prop de 15 punts”, ha destacat Daniel Pingarrón, estrateg d’IG Markets, que ha destacat que “en les últimes setmanes la prima de risc havia millorat a Espanya”.


“La composició del nou Parlament posa molt difícil la governabilitat del país, i l'opció de nova convocatòria d’eleccions, davant el predomini de la inestabilitat, s'està cotitzant a l'alça”, ha dit Pingarrón, que ha assenyalat que “possiblement estem davant del segon pitjor escenari per als inversors”, ja que Ciutadans ha quedat com a quarta força “sense possibilitats de ser decisius en un nou Govern”. Això “desfà en gran manera l'excés de tranquil·litat mostrat els últims dies”. El pitjor escenari, ressalta l'expert, seria el de “la formació d'un hipotètic Govern amb gran influència de Podem”.


“No crec que la situació d'Espanya danyi la història de renda variable europea”, ha dit Kevin Lilley, gestor de fons d’European Equity Fund Old Mutual a Reuters. Segons l'expert, “Europa s'està beneficiant de diversos estímuls: de la flexibilització quantitativa del Banc Central Europeu, d'un euro inferior que ajuda a les exportacions i del menor preu del petroli que posa diners a les butxaques dels consumidors”, i això sostindrà les borses.


UN ANY 'BOIG' PLE D'INCERTESES


Amb aquest panorama ens apropem a la fi de l'any amb una cosa clara: les incerteses han dominat els mercats el 2015. “Ha estat un any boig”, ha dit Michael Gayed, gerent de cartera de Pension Partners, a Marketwatch. “La velocitat amb la qual la volatilitat ha canviat durant l'any ha estat poc increïble, i en gran part subestimada pels participants al mercat”, ha ressaltat.


No obstant això, no tots són pessimistes sobre les perspectives de cara a la recta final de l'any. Jani Ziedins, del blog Cracked Market espera una bona notícia que actuï com a vent de cua i impulsi els mercats. “Aquest any hem suportat un possible Grexit, l'agressió russa, diversos actes de terrorisme, la caiguda de la borsa xinesa, la desacceleració global, l'enfonsament del petroli i un dòlar a l'alça”, va escriure a la bitàcola la setmana passada. “Si mirem només els titulars, ha estat un any horrible”, encara que, va dir, el mercat encara té pols.


BANCS I ELÈCTRIQUES, LES PITJORS DE L'IBEX

En l’àmbit empresarial, els pitjors valors de l'IBEX aquest dilluns han estat els bancs i les elèctriques (aquestes últimes són les empreses més dependents de la regulació estatal). Segons Pingarrón “els actius espanyols s'enfronten a setmanes de gran convulsió, i sens dubte, veuran reduït el seu potencial en el curt termini”.


També recorda aquest expert que malgrat que el selectiu espanyol “ha tingut un any molt pitjor” que la resta de places europees “fins ara el factor polític no havia estat la principal causa d'aquest pitjor comportament, honor reservat a la composició empresarial de l'índex”.

Ara, ha afirmat, “l'efecte del risc polític augmenta, i no sembla que ho faci de manera efímera”, per la qual cosa és “molt difícil que acabi l'any per sobre dels 10.000 punts”. En resum, ha assenyalat, “les coses empitjoren sensiblement per als actius espanyols, en un context borsari que segueix sent molt dependent dels moviments del petroli”.


ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que “com en part s'esperava, l'IBEX-35 ha reaccionat a la baixa de manera violenta, deixant un buit a la baixa del 2,5% en els 9.717 punts”. L'expert destaca que “tècnicament es podria dir que tot apunta al fet que les caigudes tinguin continuïtat cap a, almenys, la zona de suport dels 9.200-9.230 punts abans d'intentar construir algun rebot (o fase de reacció)”.


“La veritat és que la volatilitat i la por han vingut per quedar-s’hi durant un bon temps, potser setmanes, almenys fins que es buidi alguna de les moltes incerteses que estan assolant al nostre país després del complicat resultat de les eleccions generals aquest diumenge”. Rodríguez ha indicat que “mentre continuï la incertesa, és difícil que el nostre IBEX-35 experimenti algun rebot consistent i durador en el temps”, i ha recordat que “queden ja només set sessions per tancar l'any i acumulem descensos del 8% enfront de les pujades del 3% de l'Euro Stoxx 50 i del 8% del Cac 40 i del Dax”.

Així mateix, ha explicat que el millor reflex del nerviosisme actual al nostre mercat és “la gran pujada de la prima de risc, que ha arribat a pujar un 13% a primera hora, marcant un màxim en la sessió en els 130,10 punts”. “Les grans caigudes s’han produït principalment al sector dels bancs i moltes de les ‘utilities’ com ara Enagás i Red Eléctrica, ja que sempre que se celebren eleccions sorgeixen els dubtes sobre possibles canvis de regulació sobre el sector i això, com no pot ser d'una altra manera, es reflecteix amb importants caigudes”.

contador