La banca i Repsol perjudiquen l’IBEX, que tanca amb caigudes, encara que aconsegueix mantenir els 10.000 punts

La petroliera cau un 5,56% i acaba la sessió com el pitjor valor del selectiu espanyol

Virginia Mora
Bolsamania | 07 des, 2015 17:38 - Actualitzat: 18:14
bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol, que s'ha mantingut tota la jornada més feble que la resta de borses europees, finalment ha acabat la sessió amb caigudes.

L'IBEX-35 ha tancat la jornada d’aquest dilluns amb pèrdues. En concret, ha experimentat una caiguda del 0,36%, fins a 10.042 punts, mentre que les borses europees han pujat un 1% de mitjana.

La jornada ha estat bastant decebedora per al selectiu espanyol, que, després d'obrir amb un lleuger rebot, ha anat oscil·lant entre els guanys i les pèrdues i finalment ha acabat la sessió amb signe negatiu. Part de la culpa la té el sector bancari, que ha estat dels pitjors de l'IBEX aquest dilluns de pont per culpa dels dubtes que suscita entre els inversors.

I és que la Comissió Europea (CE) ha clavat un cop dur a la banca. En l'informe «Vigilància postprograma d'Espanya», que farà públic aquesta setmana, tot i que ja se n'ha fet ressò el diari El País, l'organisme deixa clar que Espanya encara és «vulnerable a xocs externs» i que «la gran banca està exposada de manera significativa a turbulències, especialment a Llatinoamèrica».

L'informe assenyala que «la recuperació s'enforteix» a Espanya, però que «els desequilibris són significatius». I encara que el país rep lloances per la seva reactivació, per la millora de la banca i per les reformes, la CE avisa dels riscos i demana esforços addicionals pel que fa al mercat laboral, el deute i el banca.

Això ha fet que els dubtes tornin a planar sobre el sector, fins al punt que aquest dilluns Sabadell, Bankia i Popular han estat dels pitjors valors del selectiu espanyol.

LA FED I EL 20-D, EN EL PUNT DE MIRA

Els dies que vindran seran jornades de transició, ja que els inversors esperen impacients les dues referències més importants del mes, que es coneixeran la setmana que ve. D'una banda, la Reserva Federal nord-americana (Fed, per les sigles en anglès) es reunirà els dies 15 i 16 de desembre, i sembla un secret de domini públic que l'organisme que dirigeix Janet Yellen apujarà els tipus d'interès.

Seria la primera pujada que efectuarà l'organisme des del 2006, i el primer canvi en els tipus des del 2008, i el més segur és que no influeixi en els mercats, que sembla que ja ho han descomptat.

D'altra banda hi ha les eleccions generals que se celebraran a Espanya el proper 20 de desembre. Les enquestes donen com a guanyador el PP, encara que també apunten que no aconseguirà la majoria suficient i que haurà de pactar. Els inversors es mantenen alerta davant el que pugui passar, i el temor que de les urnes en sorgeixi un govern feble i en minoria que no tingui la capacitat d’aplicar una agenda política i econòmica definida ja es palpa als mercats.

ABENGOA I REPSOL

Abengoa continua caient en picat a la borsa espanyola a causa dels dubtes que genera la seva situació. Aquest dilluns hi ha hagut informacions contradictòries sobre aquest tema, ja que, mentre que alguns mitjans apuntaven que els bancs s'han negat a prestar-li els 450 milions que necessita a curt termini, altres deien que la banca li prestarà els diners, encara que amb condicions. Els títols d'Abengoa «B» han tancat la jornada amb pèrdues del 10,89%.

I Repsol no ha tingut pas un comportament millor. La petroliera ha acabat la jornada amb caigudes del 5,56% i com el pitjor valor de l'IBEX després que els analistes de Deutsche Bank hagin retallat el seu preu objectiu sobre el valor. A més, la nova caiguda del petroli, que s'ha enfonsat fins a mínims del 2009, tampoc no hi ha ajudat.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha comentat que «resulta preocupant que l’IBEX-35 es continuï mostrant incapaç de seguir, encara que sigui per un dia, l’exemple de les borses europees».

«En els millors moments de la sessió, les borses europees pujaven prop del 2%, i aleshores l'IBEX-35 es revalorava un 0,70%. Durant la part final de la sessió, Europa ha perdut impuls, però així i tot tanca el dia amb pujades properes a l’1%, mentre que l'IBEX-35 el tanca en negatiu, prop dels 10.000 punts (ara referència psicològica, però no suport real)».

L'expert ha assenyalat que, «tècnicament, es comencen a observar moltes nuvolades: la perforació del nivell de 4,90 euros en el cas de Banco Santander, la perforació del suport d’11 euros en el cas de Repsol (amb el petroli que marca nous mínims anuals) i un gir a la baixa de Telefónica des de la zona de resistència (abans suport) d’11,30 euros». És per això que «en aquest moment tot apunta més cap a una nova caiguda a la recerca de la zona de 9.750-9.800 punts, com a mínim, que no pas a un atac a la zona de resistència de 10.630 punts».

contador