El selectiu espanyol se situa als 8.560 punts i és l'únic indicador europeu que ha tancat en negatiu
L'IBEX no ha seguit l'estela de la resta de places europees i ha tancat amb una caiguda del 0,18% llastrat, sobretot, per les pèrdues dels bancs. El selectiu espanyol, que ha sigut l'únic índex que ha tancat amb caigudes, s'ha situat als 8.560 punts. Aquesta caiguda arriba abans que un dels pesos pesats de l'IBEX, Banco Santander, presenti els seus resultats; aquest dimarts ha cedit un 0,92%.
Banco Popular ha sigut el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda del 3,70% seguit per Bankia que s'ha deixat un 2,46%. Els valors d'energia també han patit un revés aquesta jornada a causa dels mals resultats que ha presentat BP que ha perdut 2.002 milions de dòlars durant els sis primers mesos de l'any. Així, Repsol ha cedit un 1,87% i Técnicas Reunidas un 1,80%. A l'altra cara de la moneda destaca la pujada del 2,67% d'Arcelormittal i del 2,04% de Ferrovial.
La resta de borses del Vell Continent han tancat en positiu. El DAX alemany ha pujat un 0,55%, tot i la caiguda de Commerzbank del 4,45% després de presentar els seus resultats trimestrals. El PSI 20 de Portugal ha tancat amb una pujada del 0,48%. De la seva banda, l'FTSE 100 de Londres ha enregistrat un avançament del 0,21%.
Aquesta setmana, les reunions dels bancs centrals centraran tota l'atenció dels inversors. La trobada de política monetària de la Fed ha començat aquest dimarts i continuarà fins dimecres, que serà quan es faci públic el contingut, però els analistes preveuen que els tipus es mantinguin en l'interval del 0,25% i el 0,50%. A l'hora del tancament de les borses europees, Wall Street cotitzaba amb signe mixte a l'espera d'aquesta reunió i dels resultats d'Apple que es publicaran quan tanqui aquest mercat.
"NOTABLE FORTALESA" A L'ECONOMIA ESPANYOLA
En el pla macroeconòmic, aquesta jornada el Banc d'Espanya ha publicat el seu butlletí del mes de juliol. En aquest informe s'assenyala que l'economia espanyola va mantenir "un to de notable fortalesa" el segon trimestre de l'any, tot i la presència d'"algunes fonts d'incertesa".
El banc emissor explica que de moment no disposa d'informació conjuntural posterior al Brexit, per això "resulta prematura qualsevol avaluació sobre la possible incidència d'aquest factor en l'activitat".
D'altra banda, l'Estat ha enregistrat un dèficit públic de 21.343 milions d'euros durant els sis primers mesos de l'any, això significa una reducció de l'1,4% respecte al mateix període de 2015. Això, en termes de PIB, suposa un 1,9%, dues dècimes menys que la dada del dèficit registrada fins el maig, tot i això segueix per sobre de l'objectiu de l'1,8% fixat per aquest any 2016.
CONTINUEN ELS RESULTATS EMPRESARIALS
Pel que fa a l'àmbit empresarial, és important fixar-se en els resultats empresarials del segon trimestre de l'any. Aquesta jornada ha estat el torn d'Applus Services que ha enregistrat un resultat operatiu ajustat de 70,6 milions d'euros el primer semestre d'aquest any, que suposa una caiguda del 15,1% respecte al mateix període de l'exercici anterior, segons ha informat aquest dimarts la companyia mitjantçant un comunicat.
Les accions d' Applus han pujat, en el mercat continu, un 4,50% fins els 9,67 euros. El conseller executiu de l'empresa, Fernando Basabe, ha subratllat que els resultats semestrals de la companyia reflecteixen les dificultats existents en el mercat del petroli i el gas, sobretot a Nord-amèrica, davant el bon comportament de la resta del grup.
Dimecres, el protagonisme recaurà sobre Banco Santander que serà qui presenti els seus resultats. Aquest dimarts, l'entitat ha caigut un 0,92% fins als 3,75 euros. Les estimacions dels experts de Renta 4 Banco apunten un marge d'interessos i marge brut creixent lleugerament en termes trimestrals. Aquest marge brut recolliria unes comissions netes baixant un 2% i un fort creixement de la resta d'ingressos.