L'agregat de posicions curtes s'incrementa fins al 2,4% del capital
Els baixistes han tornat a afinar les seves posicions en Bankia. Els fons de cobertura s'han fixat aquest any en el banc parcialment nacionalitzat i han augmentat la pressió en ple procés d'anàlisi de la fusió amb Banc Mare Nostrum (BMN) que va acordar el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).
En concret, els 'curts' controlen un 2,42% del capital en inversions baixistes, a través de les quals aposten contra el valor en demanar accions prestades i esperen una caiguda per recomprar per un preu menor i tornar-les. Durant l'última actualització de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que inclou les dades fins al 12 de maig, l'agregat de posicions curtes va pujar des del 2,21% de dues setmanes abans.
Els dos fons de cobertura més agressius són habituals als registres del regulador: AQR Capital Management amb un 0,7% del capital; i Marshall Wace amb un 0,71% del capital. Per la seva banda, el fons de cobertura Viking Global Investors d'Andreas Halverson hi té un 0,61%.
La inversió baixista en Bankia, que cotitza amb una capitalització borsària de més de 12.600 milions d'euros, ha superat els 320 milions d'euros després de la publicació dels resultats del primer trimestre, en què el banc va reportar un benefici de 304 milions d'euros, un 28,4% més que l'any anterior. A més, l'escalada de la pressió es produeix després de l'anunci de l’FROB que al seu parer la fusió amb BMN "resulta ser la millor estratègia per optimitzar la capacitat de recuperació dels ajuts públics davant d'un futur procés de desinversió".
"No veiem res que no sigui normal. Les posicions curtes solen fluctuar segons els avenços del valor i quan va pujar, hi han entrat, però amb apostes inferiors que altres competidors", va assegurar a la presentació dels resultats trimestrals Leopoldo Alvear, director financer de Bankia. En aquest sentit, el percentatge està molt per sobre de l’11,7% de Banc Popular, el segon valor de la borsa espanyola amb més presència de baixistes després DIA, i per sobre del 0,6% en Banc Santander o del 0,3% en BBVA.
El banc, que avui cotitza amb pèrdues properes a l'1%, puja tot i així un 13% el 2017 i un 47% durant els últims 12 mesos. L'entitat encara està en procés d’"anàlisi" de la fusió amb BMN, per la qual cosa el seu conseller delegat, José Sevilla, va demanar almenys dos mesos. "És una operació que es va a fer dins de la lògica financera, perquè sigui rendible per als accionistes, de manera que millori la rendibilitat i la solvència del banc resultant de la fusió", va confirmar.