El sector manufacturer dels EUA marca mínims de l'última dècada

La guerra comercial amb la Xina és el principal factor que explica aquesta debilitat

César Vidal
Bolsamania | 01 oct, 2019 18:25
caterpillar

L'activitat del sector manufacturer dels Estats Units ha marcat mínims de l'última dècada, segons indiquen les dades publicades per l'Institute for Supply Management (ISM). L'ISM manufacturer de setembre ha baixat fins a 47,8 des de 49,1, molt per sota del 50,1 esperat. Dades per sota de 50 indiquen contracció de l'activitat.

La guerra comercial que manté EUA amb la Xina és el principal factor per explicar que el sector manufacturer nord-americà estigui donant senyals de recessió. La imposició d'aranzels entre ambdues potències i la incertesa que ha provocat sobre les cadenes de subministrament ha afectat de ple a l'activitat del sector industrial.

La dada de 47,8 suposa el nivell més baix des de juny de 2009. A més, la caiguda de setembre suposa la major contracció en aquest mes des de fa deu anys, cosa que ha augmentat el temor dels inversors que la crisi de les manufactures acabi afectant el sector serveis i provoqui una recessió als EUA.

L'índex de noves comandes va augmentar lleugerament fins al 47,3, però encara es troba a nivell més feble de l'última dècada. A més, només tres de les 18 indústries manufactureres dels EUA van reportar creixement, per sota de les nou del mes anterior.

La vaga de tres setmanes que ha patit General Motors als EUA ha estat un dels factors negatius, però en general la visió dels executius enquestats mostra una gran debilitat en la fabricació. Els dos països tornaran a negociar el 10 d'octubre, però el mercat no és optimista sobre una solució a curt i mitjà termini.

Per la seva banda, el president dels EUA, Donald Trump, segueix sense reconèixer que el seu proteccionisme econòmic i la seva agressiva política comercial d'aranzels són la principal causa de la crisi del sector manufacturer i culpa d'aquest assumpte la Reserva Federal dels Estats Units (Fed).

"Com vaig anticipar, Jay Powell i la Reserva Federal han permès que el dòlar es torni tan fort, especialment en relació amb TOTS els altres monedes, que els nostres fabricants es veuen afectats negativament. Els tipus de la Fed són massa alts. Són els seus propis pitjors enemics, no en tenen ni idea. Patètic!", ha assenyalat a Twitter.

contador