L’IBEX puja un 3,5% a l’abril malgrat la incertesa política i econòmica

L’IBEX cau un 2,24% durant la setmana entre la davallada dels bancs i l’estancament polític

Óscar Giménez
Bolsamania | 29 abr, 2016 17:42 - Actualitzat: 17:53
panico bolsas

L'IBEX-35 puja un 3,5% durant el mes d'abril, encara cau un 2,24% en una setmana carregada de referències per al mercat. Els inversors han hagut de bregar amb la confirmació que la incertesa política s'allargarà amb unes altres eleccions generals, amb la temporada de resultats (han presentat xifres els bancs del selectiu i Telefónica) i amb dades macro com el PIB d'Espanya i dels Estats Units.

El selectiu de la borsa de Madrid ha generat les pèrdues setmanals gairebé íntegrament aquest divendres, dia en què baixa un 2,62%, fins a 9.025,7 punts, i tanca en els mínims de la sessió. Les principals borses europees cauen al voltant d'un 2% de mitjana, mentre que Wall Street es mou amb retrocessos propers a l’1% malgrat l'impuls d’Amazon, que es dispara un 9% després de presentar resultats.

La jornada torna a estar marcada per la temporada de resultats. Telefónica cau un 4,25% després de presentar un benefici de 776 milions d'euros, en línia amb les expectatives, amb una caiguda del 57% anual explicada, principalment, per l'evolució dels diversos tipus de canvi. Les divises també han perjudicat els comptes dels dos grans bancs espanyols, encara que aquests han tingut un comportament molt diferent.

El benefici de Santander cau un 5%, fins a 1.633 milions, però supera les previsions, que se situaven en 1.500 milions. El valor cau un 1,25% en les últimes tres sessions. En la d'aquest divendres, a més, s'ha conegut l'acord entre l'entitat i els sindicats per a un ajust de plantilla que afectarà 1.380 treballadors. Molt diferent és el cas de BBVA, que ha presentat uns guanys un 53,8% més baixos, en una xifra de 709 milions d'euros, lleugerament per sota del que s’esperava. Les seves accions cauen un 11,23% durant els dos últims dies de la setmana.

Aquest divendres, a més, «s'han confessat» Bankia i Popular, amb augments del benefici del 2,1% i del 2,6%, respectivament, fins a 237 i 94 milions d'euros. «El sector bancari va deixar de ser una bona opció borsària des de fa més d'un any», opina Jaime Díez, analista d’XTB, que recorda que la part positiva de la setmana de resultats ha estat Aena, que «és el cavall guanyador dels inversors nacionals, i encara més després de la correcta evolució dels seus resultats». El gestor aeroportuari veu com el seu benefici es dispara un 140%, fins a 29,2 milions d'euros, i supera les previsions amb el trànsit aeri, amb un creixement a la xarxa i en aeroports del 14,4%, fins a 45,5 milions de passatgers entre el gener i el març.

I, més enllà dels bancs, el pitjor valor de l'IBEX ha estat IAG, que cau un 5,3%. La matriu d'Iberia, British Airways, Vueling i Aer Lingus ha vist com el seu benefici del primer trimestre es disparava fins a 168 milions d'euros, des dels 25 milions que va guanyar el primer trimestre del 2015. No obstant això, adverteix dels efectes en el volum de trànsit aeri després dels atemptats de Brussel·les.

ATURADA POLÍTICA

El rei Felip VI va acabar dimarts la seva tercera ronda de consultes a partits polítics i, després de més de quatre mesos d'incertesa política i amb un govern en funcions, s'ha confirmat la notícia que anem cap a noves eleccions, que s'espera que se celebrin el dia 26 de juny.

En aquest sentit, cal destacar que «les xifres de PIB del primer trimestre mostren un cert alentiment de l'economia, però han superat les expectatives», assenyala Victoria Torre, de Self Bank. L'economia espanyola va créixer a un ritme del 3,4%, i «mostra una certa inèrcia malgrat el clima polític», afegeix Torre.

Als Estats Units també s'ha publicat la dada de creixement dels tres primers mesos de l'any, amb una expansió trimestral del PIB del 0,5%, dues dècimes per sota del que esperaven els analistes, i lluny de l'1,4% registrat l'últim trimestre del 2015. A més, aquest divendres hem conegut la dada de PMI de Chicago, que mesura les condicions de negoci de tres estats importants de la primera economia mundial com són Illinois, Indiana i Michigan, i que és una de les referències de la salut econòmica dels Estats Units: s'ha situat lleugerament per sobre de 50 punts, nivell que marca la contracció o l'expansió de l'activitat.

En concret, la dada se situa en 50,4 punts, en comparació de la xifra de 52,8 prevista pels analistes, mentre que el resultat del mes anterior va ser de 53,6. Les pèrdues a Wall Street han augmentat després de conèixer-se la dada, i les borses cotitzen amb caigudes del voltant de mig punt, en comparació dels retrocessos del voltant del 0,1% amb què han obert la sessió.

BANCS CENTRALS

En l'última setmana del mes d'abril, per si no n’hi hagués prou amb l’encallament polític i la temporada de resultats com a referències per als inversors, també hi ha hagut reunió de la Reserva Federal (Fed) i del Banc del Japó. La Fed va mantenir els tipus sense canvis aquest dimecres, en l’interval del 0,25-0,5% en el qual estan fixats des del desembre, després de la primera pujada des de fa gairebé una dècada. El banc central va constatar que l'economia es desaccelera, però que el mercat laboral es continua recuperant, mentre que la inflació encara es troba lluny de l'objectiu del 2%.

Així mateix, reitera que la normalització del preu del diner dependrà de l'evolució macroeconòmica. Així, no hi haurà pistes sobre el que pot fer la institució en la seva propera reunió, encara que «augmenta la possibilitat d'una pujada de tipus al juny o al juliol», assenyala José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi a Espanya. «Es resta importància a la feblesa econòmica tenint en compte la fortalesa del mercat de treball. A més, s’elimina la reflexió sobre la dificultat del context internacional com un risc per a les perspectives», afegeix.

Per la seva banda, el Banc del Japó també ha deixat constant la seva política monetària, malgrat que el seu governador, Haruhiko Kuroda, havia assegurat en les últimes setmanes que el banc central estava preparat per a nous estímuls.

ANÀLISI TÈCNICA

«Finalment, l’IBEX-35 no ha estat capaç d'atacar la important resistència de 9.545 punts (buit baixista setmanal i mensual amb què va començar l'any)», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. «És cert que en les dues setmanes anteriors, des dels mínims de principis d'abril, l'IBEX-35, igual que la resta de places europees, ha arribat a revalorar-se al voltant d’un 12%. Això vol dir que les caigudes des dels màxims d'aquest dimecres (9.360 punts) encaixen, a priori, dins de la normalitat», afegeix.

De fet, continua l'expert, «si ens fixem en l'últim impuls alcista, el que va portar l'índex des de 8.256 fins a 9.360 punts, un ajust del 38,2% aproparia el preu cap al nivell de 8.940 punts, mentre que una correcció del 50% el projectaria cap al nivell de 8.800 punts. Entre els grans blue chips que s'han confessat aquesta setmana davant el mercat cal destacar el clar deteriorament tècnic de BBVA i de Telefónica».

«Mentrestant, malgrat les importants caigudes d'aquest divendres en els títols de Banco Santander (en línia amb el sector dels bancs espanyols), podem dir que el selectiu està sent capaç de mantenir el tipus», indica Rodríguez. «Així doncs, es podria dir que el tancament de l’espelma setmanal no convida precisament a l'optimisme amb vista a la setmana vinent. Hem fallat en l'intent de tancar el buit baixista de 9.545 punts i, per tant, podríem pagar-ne les conseqüències en les properes sessions», conclou l'analista.

contador