El Banc del Canadà sorprèn amb una pujada de tipus de 25 punts bàsics

El consens esperava que els deixés al 4,5%

Aitor Pereira
Bolsamania | 07 jun, 2023 18:41
canada 2262774 1280
Pixabay/Nadeem

El Banc del Canadà (BoC, per les sigles en anglès) ha sorprès aquest dimecres amb una pujada de 25 punts bàsics en els tipus d'interès, que els deixen al 4,75%, mentre que el consens esperava que es mantingués sense canvis al 4,5%.

El banc central ha assegurat que aquesta decisió es deu a la seva "opinió que la política monetària no va ser prou restrictiva per equilibrar l'oferta i la demanda i tornar la inflació de manera sostenible a la meta del 2%". A més, "l'enduriment quantitatiu complementa la postura restrictiva de la política monetària i normalitza el balanç del Banc".

"El Consell de Govern continuarà avaluant la dinàmica de la inflació subjacent i les perspectives d'inflació de l'IPC. En particular, estarem avaluant si l'evolució de l'excés de demanda, les expectatives d'inflació, el creixement dels salaris i el comportament dels preus corporatius són consistents amb l'èxit de la meta d'inflació", ha assegurat l'organisme.

Sobre l'evolució del país, ha assenyalat que "l'economia del Canadà va ser més forta del que s'esperava al primer trimestre del 2023, amb un creixement del PIB del 3,1%".

"El creixement del consum va ser sorprenentment fort i de base àmplia, fins i tot després de tenir en compte l'impuls de l'augment de la població. La demanda de serveis va continuar repuntant. A més, va augmentar la despesa en béns sensibles als interessos i, més recentment, l'activitat del mercat de l'habitatge va repuntar", ha assegurat.

Així mateix, "el mercat laboral continua sent ajustat", ja que "l'augment de la immigració i les taxes de participació estan ampliant l'oferta de treballadors, però s'han contractat ràpidament nous treballadors, fet que reflecteix una forta demanda contínua de mà d'obra". "En general, l'excés de demanda a l'economia sembla ser més persistent del previst", ha destacat.

L'IPC canadenc va escalar a l'abril fins al 4,4%, fet que suposa el seu primer augment en 10 mesos, "amb preus d'una àmplia gamma de béns i serveis més alts del que s'esperava".

"La inflació dels preus dels béns va augmentar, malgrat els menors costos de l'energia. La inflació dels preus dels serveis es va mantenir elevada, reflectint una forta demanda i un mercat laboral ajustat. El Banc continua esperant que la inflació de l'IPC disminueixi al voltant del 3% a l'estiu, a mesura que els preus més baixos de l'energia es traslladin i els grans guanys de preus de l'any passat no figurin a les dades anuals”, ha assegurat.

Tot i això, afegeix, "amb les mesures de tres mesos de la inflació subjacent en el rang de 3,5%-4% i l'excés de demanda persistent, ha augmentat la preocupació que la inflació de l'IPC podria estancar-se materialment per sobre del objectiu del 2%”.

A l'escena internacional, l'organisme assenyala que "la inflació dels preus al consumidor està baixant, reflectint en gran mesura els preus més baixos de l'energia en comparació de fa un any, però la inflació subjacent segueix obstinadament alta".

"Si bé el creixement econòmic a tot el món s'està debilitant davant les taxes d'interès més altes, els principals bancs centrals assenyalen que és possible que les taxes d'interès hagin d'augmentar encara més per restaurar l'estabilitat de preus", ha manifestat.

Tot i això, destaca que "s'espera que el creixement a la Xina es desacceleri després de l'augment al primer trimestre", i valora que "les condicions financeres s'han tornat més estrictes que abans de les fallides bancàries als Estats Units i Suïssa".

contador