El Banc del Canadà compleix el que s'esperava i apuja els tipus en 25 punts bàsics

S'ubiquen al 5%

Aitor Pereira
Bolsamania | 12 jul, 2023 18:46 - Actualitzat: 18:46
le canada discute avec l europe de l augmentation des exportations d energie dit la ministre des affaires etrangeres

El Banc del Canadà (BoC, per les sigles en anglès) ha complert aquest dimecres allò previst amb una pujada de 25 punts bàsics en els tipus d'interès, que els deixen al 5%, i ha assegurat que "continua amb la seva política d'ajust quantitatiu".

"A la llum de l'acumulació d'evidència que l'excés de demanda i la inflació subjacent elevada estan demostrant ser més persistents, i tenint en compte la perspectiva revisada per a l'activitat econòmica i la inflació, el Consell de Govern va decidir augmentar la taxa de interès de política al 5%”, destaca l'organisme.

La inflació al Canadà va disminuir al 3,4% el maig, una caiguda "substancial" que ha estat "benvinguda" per part del banc central, que destaca el camí recorregut des del pic del 8,1% aconseguit l'estiu passat.

"Si bé la inflació de l'IPC s'ha reduït en gran mesura com s'esperava des del començament de l'any, l'impuls baixista es deu més als preus més baixos de l'energia i menys a la reducció de la inflació subjacent", assegura el BoC, i pronostica que "amb els grans augments de preus de l'any passat fora de les dades anuals, hi haurà menys impuls a la baixa a curt termini a la inflació de l'IPC".

Tot i això, amb les taxes d'inflació subjacent a tres mesos rondant el 3,5-4% des del setembre passat, "les pressions subjacents sobre els preus semblen ser més persistents del previst".

L'organisme pronostica que la inflació de l'IPC rondarà el 3% per a l'any que ve abans de disminuir gradualment al 2% a mitjans del 2025, cosa que suposaria "un retorn a la meta més lent que el previst a les projeccions de gener i abril".

"El Consell de Govern continua preocupat perquè el progrés cap a l'objectiu del 2% es podria estancar, posant en perill el retorn a l'estabilitat de preus", assegura.

A més, el banc subratlla que "l'economia del Canadà ha estat més forta del que s'esperava, amb més impuls en la demanda", ja que "el creixement del consum ha estat sorprenentment fort amb un 5,8% al primer trimestre".

"Si bé el Banc espera que la despesa dels consumidors disminueixi en resposta a l'augment acumulatiu de les taxes d'interès, el comerç minorista recent i altres dades suggereixen un excés de demanda més persistent a l'economia", conclou.

contador