El Cac francés ha bajado un 8%, el Dax alemán un 6% y el MIB italiano un 12%
El selectiu espanyol ha finalitzat la jornada en 7.787,70 punts
Divendres negre per a l'IBEX-35 i el conjunt de borses europees, que s'han desplomat després de confirmar-se la sortida deL Regne Unit de la Unió Europea, en una jornada històrica les repercussions de la qual a mitjà i llarg termini són dificíls de quantificar. En qualsevol cas, l'IBEX s'ha desplomat un 12,35%, fins a 7.787,70 punts, mentre el Cac francès ha baixat un 8%, el Dax alemany un 6% i el MIB italià un 12%. Els valors més exposats al Regne Unit, com ara Banco Santander, Telefónica i l'aerolínia IAG, han estat els majors perdedors, juntament amb el sector bancari.
Per la seva banda, la lliura esterlina ha arribat a caure un 10% en el seu encreuament contra el dòlar, encara que en tancar Europa cau un 8%, fins a 1,3631 dòlars. I l'euro cau un 2,4% enfront del dòlar, fins a 1,1111. A més, els inversors han buscat refugi en actius considerats 'assegurances', com els bons del Tresor EUA a 10 anys, el preu dels quals puja 2 0/32 dòlars i la rendibilitat dels quals cau fins a l'1,522%. El preu de l’unça d'or també es dispara al voltant del 5%, fins a 1.327 dòlars, màxims de dos anys. I el preu del petroli West Texas, de referència als EUA, cau un 3,9%, fins a 48,14 dòlars. Finalment, l'índex VIX de volatilitat en Wall Street es dispara un 20%, fins a 20,76 punts, després de marcar un màxim per sobre de 26.
EL PIB DEL REGNE UNIT POT REDUIR-SE UN 1% I EL DE LA ZONA EURO UN 0,5%
Des d’S&P Global Ratings, calculen que el PIB del Regne Unit pot caure un 1% pel Brexit, encara que aquesta estimació dependrà de les accions del Banc d'Anglaterra i d'altres bancs centrals. "L'única certesa és que hi haurà molta incertesa", comenten aquests experts. "Ens dirigim cap a un territori no explorat i la reacció del mercat ha estat més severa perquè el mercat havia anticipat que el Regne Unit seguiria dins de la UE", afegeixen.
En la seva opinió, el cost del Brexit i el seu impacte en l'economia durant els propers anys són difícils de calcular, però "el que és segur és que la incertesa i els costos de transició de la sortida del Regne Unit de la UE reduiran el creixement de manera material". La seva previsió és que "el creixement del PIB del Regne Unit es redueixi un 1% en un escenari de severitat moderada, en el qual la inversió directa no es congeli per complet".
Aquesta previsió també dependrà de l’"habilitat del Banc d'Anglaterra per estabilitzar la lliura i de fins a on caigui la divisa britànica". També de les accions que prengui el Banc Central Europeu per protegir a la zona euro d'una pujada important en les rendibilitats del deute. El seu càlcul inicial és que el Brexit pot reduir el PIB de la zona euro un 0,5% el 2017.
QUINES SÓN LES PRIMERES VALORACIONS DELS ANALISTES?
"La liquiditat promesa pel Banc d'Anglaterra i el Banc Central Europeu sembla que són els principals catalitzadors per explicar el gir de les borses, sobretot després de notícies preocupants com la possible convocatòria d'un altre referèndum a Escòcia", assenyala Connor Campbell, analista d’Spreadex. "Encara que els índexs europeus com el Dax o el Cac també s'han recuperat, les seves majors pèrdues suggereixen que els inversors no estan només preocupats pel Brexit, sinó també per les eleccions a Espanya", afegeix aquest expert.
En la mateixa línia, Michael Hewson, analista de CMC Markets, comenta que "el mercat ha abandonat els principis bàsics de la gestió de riscos", en descomptar que el Regne Unit seguiria a la UE. "Això explica el desplom del mercat aquest divendres, encara que les borses no han perforat els mínims de febrer, després dels missatges dels bancs centrals que proveiran liquiditat al sistema".
A més, aquest expert comenta que "existeix el temor que el vot al Regne Unit canviï les dinàmiques de vot a Espanya en les eleccions d'aquest cap de setmana". Aquest expert destaca que els bancs i les constructores han estat els sectors més a la baixa a la borsa de Londres, però que altres sectors com ara petrolieres, salut o mineres s'han comportat molt millor.
IAG, ELS BANCS I TELEFÓNICA, ELS VALORS MÉS AFECTATS A ESPANYA
Si ens fixem en el comportament dels valors de l'IBEX-35, sens dubte l'empresa més afectada ha estat l'aerolínia IAG, matriu d'Iberia i British Airways, que ha perdut una quarta part de la seva capitalització borsària en tan sols una sessió. Les accions d’IAG s'han desplomat un 26%, fins a 5,02 euros.
A més, d’IAG, Banco Santander, que té una exposició molt important al Regne Unit, s'ha enfonsat un 19%, fins a 3,38 euros. Ana Botín, presidenta de l'entitat, ha declarat que després del resultat del referèndum, la seva intenció és seguir operant al Regne Unit. Aquest mercat va suposar l'última presentació de resultats el 30% del total del benefici net. La resta de bancs espanyols, BBVA, Banco Popular, CaixaBank, Bankia i Banco Sabadell, també s'han desplomat més d'un 15%.
Per la seva banda, Telefónica ha tancat la jornada amb pèrdues del 16%, fins a 7,73 euros. L'operadora està exposada al Regne Unit a través d'O2, la seva filial de mòbils que va intentar vendre fa uns mesos, en una operació que va ser vetada per la Unió Europea. Aquesta setmana, Financial Times ha assenyalat que planeja treure a borsa la seva filial al Regne Unit, encara que està per veure si el Brexit altera aquests plans.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX: L'ÚNICA ESPERANÇA, ELS MÍNIMS ANUALS
"Poc es pot dir d'una sessió que passarà a la història per la contundència de les caigudes en tots els títols del mercat i especialment dins del sector financer, on títols com IAG, Banco Santander, BBVA i altres del sector financer han arribat a perdre una quarta part del seu valor en una sessió. El volum de contractació també ha estat històric, el més alt de què es té registre. El problema és que en tancar no tenim cap senyal que ens convidi a pensar que les caigudes puguin haver acabat, no hi ha figura de tornada de cap tipus ni cap senyal d'esgotament dels descensos", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"L'única cosa a la qual ens podríem agafar és que just els mínims del dia es corresponen amb els mínims anuals (que es van marcar al febrer). O, dit amb altres paraules, almenys de moment el suport dels mínims actuals ha frenat els descensos. Per sota d'aquests mínims la següent zona de suport la trobem en els 7.500 punts i per sota els 7.200 punts. El problema és que la caiguda d'aquest divendres és de tal violència que perquè tinguem un primer senyal de fortalesa a l'IBEX-35 necessitem que el buit a la baixa de l'obertura d'avui s'anul·li (o que es tanqui) i a dia d'avui recuperar els nivells de tancament d'aquest dijous ens sona molt llunyà", conclou aquest expert.