Dilluns negre a l’IBEX: cau un 4,44% i perd els 8.200 punts per la incertesa política

Ha tancat per sota de 8.200 punts per primera vegada des del juliol del 2013

Virginia Mora
Bolsamania | 08 feb, 2016 17:33 - Actualitzat: 18:13
bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol, que ha començat amb lleugeres pujades del 0,26%, ha trigat poc a canviar de signe i ha anat aprofundint en les pèrdues a mesura que avançava la jornada.

L'IBEX-35 ha viscut un «dilluns negre» i ha caigut un 4,44%, fins a 8.122 punts. No tancava per sota de 8.200 punts des del juliol del 2013, i encara que ha registrat una gran pèrdua, no s'ha arribat a la del 24 d'agost passat, en què va caure una mica més d'un 5% pels temors en relació amb l'economia de la Xina.

Per la seva banda, les borses europees tampoc no han tingut un bon inici de setmana, i han acabat la sessió amb pèrdues del 3,5% de mitjana. Entre les places del Vell Continent, destaca el Dax alemany, que aquest dilluns ha perforat suports, i fins ara era l'únic que no els havia perdut, encara que el selectiu que ha registrat les pèrdues més importants, juntament amb l'IBEX, ha estat l’FTSE MIB d'Itàlia, que ha acabat el dia amb baixades del 4,69%.

Les «turbulències» se senten amb força al selectiu espanyol, sobretot per culpa de la incertesa política. I és que els inversors no veuen amb bons ulls les anades i vingudes dels polítics, que diuen que estan disposats a negociar però després sembla que els costa cedir, almenys en algunes qüestions.

Aquest dilluns, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha iniciat les negociacions amb Ciutadans, Esquerra Unida i Compromís per intentar formar govern, encara que Pablo Iglesias (Podem) continua pensant que el socialista «recapacitarà» i optarà per negociar amb el seu partit. Cal recordar que el secretari general de la formació morada va posar com a condició per parlar amb Sánchez que no hi hagués cap acord amb Albert Rivera i els seus, ja que creu que seria com pactar amb el PP.

En aquesta situació, el pessimisme s'ha instal·lat al parquet madrileny, però també a la resta de places europees, que veuen amb desconcert la situació d'Espanya, ja que malgrat que el rei ha encarregat a Sánchez formar govern, la veritat és que serà complicat que reuneixi els suports necessaris per ser investit. La situació és tan delicada que les veus que alerten d'una possible repetició de les eleccions s'han multiplicat, tot i que per arribar a aquest escenari encara queda molt.

«La zona de l'euro ha estat la font de les principals pèrdues del dia», ha dit Connor Campbell, analista de Spreadex, que no augura res de nou per a la sessió d'aquest dimarts. Explica que hi ha poques referències «per distreure els inversors», ja que els principals esdeveniments de la setmana es produiran a partir d'aquest dimecres (entre ells, la compareixença de la presidenta de la Reserva Federal nord-americana, Janet Yellen, davant el Congrés), per la qual cosa aquest dimarts podria tornar a produir-se una «onada de vendes». «Els mercats poden duplicar les pèrdues d'aquest dilluns, ja que la por engendra més por».

Per la seva banda, Daniel Pingarrón, estrateg d’IG Markets, ha destacat que «ha tingut lloc la capitulació final de les borses», ja que «la perforació de la vall del mercat situada en els mínims del mes d'agost passat en els principals selectius occidentals (DAX alemany, S&P500) converteix en dramàtica una situació que ja era molt preocupant».

SESSIÓ D'HORROR A LA BORSA DE GRÈCIA

A més, Grècia ha estat en el punt de mira aquest dilluns, encara que en realitat mai no ha deixat d'estar-hi per als països membres de la zona euro. La seva borsa ha tancat la sessió amb caigudes del 7,9% i amb fortíssimes retallades per als bancs.

Els ministres de finances de la zona euro es reuneixen aquest dijous per analitzar l'evolució de les reformes del rescat per desbloquejar una nova ajuda financera al país. Està previst que els representants dels creditors tornin a viatjar al país hel·lè al voltant del 15 de febrer, segons informa Reuters.

I LA PRIMA DE RISC VA PUJANT…

A les caigudes a les borses hi hem de sumar les pujades de les primes de risc europees, sobretot dels països perifèrics, principalment per la forta caiguda que està experimentant el deute alemany, fins a una rendibilitat del 0,221%. Així doncs, la prima de risc espanyola s'ha disparat un 14%, fins a 155 punts. Per la seva banda, els bons sobirans d'Itàlia amb venciment a 10 anys pujaven un 16%, amb la qual cosa el diferencial en relació amb el bo alemany equivalent s’incrementa fins a 148 punts.

D'altra banda, la prima de risc de Portugal ha pujat aquest dilluns fins a 299 punts després de disparar-se un 12%.

QUÈ PASSARÀ AMB EL DÈFICIT D'ESPANYA?

Així mateix, la possibilitat que Espanya incompleixi l'objectiu de dèficit fixat per Brussel·les per a aquest 2016 torna a planar amb força sobre els mercats. Precisament Pedro Sánchez i Albert Rivera han coincidit aquest dilluns a demanar un any més per poder apropar-se al 3% exigit, encara que sembla que a la zona euro no estan per orgues.

L’Eurogrup ha advertit, després de conèixer-se les peticions del PSOE i Ciutadans, que el proper president d'Espanya ha de comprometre's a complir l’objectiu de dèficit del 2016. No hi haurà flexibilitat de cap tipus amb Espanya, o almenys això és el que ha donat a entendre el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, que ha dit que el proper govern d'Espanya ha de comprometre's a fer que el pressupost del 2016 compleixi les normes fiscals.

LA BANCA, LA GRAN PERDEDORA

Aquest dilluns la banca ha estat la gran perdedora. El sectorial de bancs europeu ha perdut una quarta part del seu valor aquest 2016 i un 40% des del juliol, i ja no trobem suports importants fins als mínims del 2012.

I és que els bancs europeus s'han enfonsat. En concret, Deutsche Bank i Commerzbank han caigut un 10%, i els bancs de l'IBEX, més d'un 6%. A més, la banca italiana tampoc no ha tingut un comportament millor: entitats com Monte dei Paschi, Banca Popolare i Banca Carige han caigut més d’un 10% a la borsa de Milà, enmig del debat sobre la posada en marxa d'un «banc dolent» i a causa dels dubtes sobre la solvència dels bancs.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha estat clar: «El suport de 8.200 punts s’ha polvoritzat. Com dèiem aquestes últimes setmanes, el suport que calia respectar el situàvem en els 8.200 punts, per allò que coincideix amb el nivell d'ajust/retrocés del 61,8% de tota la pujada des del juliol del 2012 fins als màxims del 2015». No obstant això, per «deixar una mica de filtre (66% d'ajust) parlàvem del nivell de 8.000 punts».

En la seva opinió, «és evident és que la perforació dels 8.200 punts no augura res de nou, tret que aquest dimarts puguem veure un fort rebot, cosa que no sembla probable tenint en compte que el Dax, que fins ara havia aconseguit respectar la zona de suport dels mínims del mes d'agost, els ha polvoritzat aquest dilluns».

De fet, destaca l'expert, «si busquem la propera zona de suport a les places del Vell Continent, ja no en trobem cap de realment important fins als mínims del 2014, nivells al voltant d'un 7% per sota dels nivells de tancament d'aquest dilluns. Per sota dels 8.000 punts, fins i tot podríem anar pensant en la zona de 7.200 punts, que, al cap i a la fi, és la projecció de caiguda del gran cap-i-espatlles setmanal del qual hem estat parlant des de principis d'any».

contador