Tensió màxima a Corea: Seül i Washington assenyalen que Kim Jong-un "demana una guerra"

Els Estats Units reclama respostes contundents

  • Corea del Sud diu que considera "totes les opcions militars disponibles" davant l'amenaça de Corea del Nord
  • Trump i Moon acorden eliminar el límit de càrrega per als míssils sud-coreans
Bolsamanía
Bolsamania | 05 set, 2017 09:59
coreanortenuclear

L'ambaixadora dels Estats Units davant l'ONU, Nikki Haley, ha instat el Consell de Seguretat a adoptar "les mesures més contundents possibles" contra el règim de Corea del Nord, el qual ha acusat d'estar "demanant una guerra" després de l'últim assaig nuclear, el més potent fins ara. L'actualitat al conflicte de Corea també passa per l'acord entre Washington i Seül per augmentar la capacitat dels míssils sud-coreans.

"Ja n'hi ha prou", ha proclamat Haley davant l'òrgan executiu de Nacions Unides. L'ambaixadora ha assegurat que la posició que ha adoptat el Consell des de l'any 2006 no ha funcionat, per la qual cosa ha cridat a adoptar un altre enfocament que el Govern de Donald Trump no acaba de concretar, recull Europa Press.

Els EUA: el règim de Kim Jong-un està "demanant una guerra" amb els seus constants desafiaments

"Malgrat els nostres esforços, el programa nuclear de Corea del Nord està més avançat i és més perillós que mai", ha dit l'ambaixadora nord-americana durant la trobada.

Haley ha assegurat que el règim de Kim Jong-un està "demanant una guerra" amb els seus constants desafiaments, tot i que ha matisat que "la guerra no és una cosa que vulgui els Estats Units". "No ho volem ara, però la paciència del nostre país no és il·limitada", ha postil·lat.

La delegació nord-americana distribuirà aquesta setmana un esborrany de resolució amb vista a votar-la dilluns que ve, 11 de setembre. Els dos tradicionals aliats de Corea del Nord al Consell, Rússia i la Xina, el vot dels quals és clau, també han condemnat l'últim desafiament nord-coreà però han adoptat una postura més cauta que la dels Estats Units i han advocat pel diàleg.

COREA DEL SUD CONSIDERA TOTES LES OPCIONS MILITARS

Des de la península de Corea, el president dels Estats Units, Donald Trump, i el seu homòleg de Corea del Sud, Moon Jae In, han acordat eliminar el límit de càrrega per als míssils sud-coreans, de cara a reforçar les capacitats del país asiàtic en plena escalada de tensions amb Corea del Nord.

Així ho han acordat els dos líders en una conversa telefònica mantinguda aquest dilluns i en què han debatut "mesures de resposta" davant el sisè assaig nuclear nord-coreà, el més potent fins ara, segons un portaveu de l'oficina de Moon citat per l'agència de notícies Yonhap.

D'altra banda, el Ministeri de Defensa de Corea del Sud ha afirmat aquest dimarts que considera "totes les opcions militars disponibles" per respondre a l'amenaça que suposa Corea del Nord, en referència a la possibilitat que els Estats Units desplegui armes nuclears tàctiques al país.

El portaveu del ministeri, Moon Sang Gyun, ha afirmat, però, que "no hi ha canvis en la política del Govern sobre la desnuclearització", segons ha informat l'agència sud-coreana de notícies Yonhap. Tot just un dia abans, el ministre de Defensa del país, Song Young Moon, va assegurar que el desplegament d'armes nuclears tàctiques per part dels Estats Units podria ser discutit com a part de les opcions per dissuadir Pyongyang.

Els Estats Units va retirar les seves armes nuclears de la península de Corea a principis dels anys noranta, després d'un acord entre les dues Corees per desnuclearitza-la. La setmana passada, la Presidència sud-coreana va recalcar que no estava considerant el redesplegament d'aquestes armes.

L'Armada de Corea del Sud ha realitzat aquest mateix dimarts maniobres a gran escala al mar de l'Est -també conegut com a mar de Japó- en resposta a l'últim assaig nuclear fet per Corea del Nord.

contador