Powell (Fed) alerta d'un nivell final de tipus d'interès "més alt del que s'anticipava"

El titular de la Fed ha comparegut davant del Comitè Bancari del Senat

Aitor Pereira
Bolsamania | 07 mar, 2023 19:00
jerome powell 20221102070616

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha assegurat aquest dimarts, durant la seva compareixença davant el Comitè Bancari del Senat, que el nivell final dels tipus d'interès probablement serà "més alt del que s'esperava", arran d'unes darreres dades que mostren un mercat laboral molt ajustat i una inflació que baixa a un ritme inferior al previst.

"Encara que la inflació s'ha estat moderant als últims mesos, el procés per aconseguir que la inflació torni a baixar al 2% té un llarg camí per recórrer i és probable que sigui accidentat. Com vaig esmentar, les últimes dades econòmiques han estat més fortes del que s'esperava, cosa que suggereix que és probable que el nivell final de les taxes d'interès sigui més alt del que s'anticipava anteriorment”, ha destacat.

Powell ha afegit que "si la totalitat de les dades indiqués que es justifica un enduriment més ràpid", el banc central estaria preparat "per accelerar el ritme de les pujades de tipus". A més, ha alertat que restaurar l'estabilitat de preus "probablement requerirà" que l'organisme mantingui una posició restrictiva de la política monetària "durant un temps".

"El nostre enfocament general és fer servir les nostres eines per reduir la inflació a la nostra meta del 2% i mantenir ben ancorades les expectatives d'inflació a llarg termini", ha manifestat.

LES ÚLTIMES DADES

El titular del banc central ha subratllat que "les dades del gener sobre l'ocupació, la despesa del consumidor, la producció manufacturera i la inflació han revertit en part les tendències de suavitzat" registrades als últims mesos del 2022. A més, "la inflació s'ha moderat una mica des de mitjans de l'any passat, però es manté molt per sobre de l'objectiu a llarg termini del 2%".

El canvi d'any no va dibuixar un escenari d'optimisme per a la Fed, ja que el primer report laboral de l'any va deixar la creació de 517.000 llocs de treball, mentre que el consens n'anticipava 185.000, i va suposar un fort increment des dels 260.000 creats al desembre. A més, el deflactor de consum privat PCE es va enfilar fins al 5,4% en taxa interanual, mentre que la taxa subjacent va avançar fins al 4,7%.

"És probable que part d'aquesta reversió reflecteixi el clima inusualment càlid del gener a gran part del país. Tot i així, l'amplitud de la reversió juntament amb les revisions del trimestre anterior suggereix que les pressions inflacionàries estan sent més altes del que s'esperava al moment de la nostra reunió anterior del Comitè Federal de Mercat Obert", ha afegit.

Powell ha subratllat l'existència de "pocs senyals de desinflació fins ara en la categoria de serveis bàsics, excloent-ne l'habitatge, que representa més de la meitat de les despeses de consum bàsic", i ha deixat clar que, per restaurar l'estabilitat de preus, cal "veure una inflació més baixa en aquest sector, i és molt probable que hi hagi un cert debilitament en les condicions del mercat laboral".

EL MERCAT LABORAL

"Encara que els guanys dels salaris nominals s'han desaccelerat una mica durant els últims mesos, es mantenen per sobre del que és consistent amb una inflació del 2% i les tendències actuals de productivitat. Un fort creixement dels salaris és bo per als treballadors, però només si no es veu afectat per la inflació", ha manifestat.

Sobre la situació del mercat laboral, ha assenyalat que "segueix sent extremadament ajustat" malgrat l'"alentiment del creixement", i ha recordat que "la taxa de desocupació va ser del 3,4% al gener, el nivell més baix des del 1969".

Aquest context porta el banc central nord-americà a seguir anticipant “que els augments continus en el rang objectiu per a la taxa de fons federals seran apropiats per aconseguir una postura de política monetària que sigui prou restrictiva perquè la inflació torni al 2% amb el temps".

"Continuarem prenent les nostres decisions reunió a reunió, tenint en compte la totalitat de les dades entrants i les seves implicacions per a les perspectives d'activitat econòmica i inflació", ha manifestat.

LA VALORACIÓ DELS ANALISTES

Per Neil Wilson, analista d'ETX Capital, les declaracions de Powell "sens dubte han estat del costat agressiu", i subratlla que "el mercat està escoltant el missatge 'més alt per més temps' alt i clar i no veu que la Fed estigui dissuadida ".

"Per tant, la Fed pujarà més i per més temps, però també podria arribar al que creu que podria ser el pic a un ritme més ràpid. Crec que tornem a veure 50 punts bàsics sobre la taula per a les properes dues reunions -el potencial augment del ritme d'enduriment novament és digne de menció i probablement la principal causa de la reacció del mercat- els bons ja havien acceptat una mica més alt i per més temps”, afegeix.

Michael Hewson, analista sènior de mercats de CMC Markets, considera que "els comentaris d'avui han portat els mercats a valorar la perspectiva d'un retorn a 50 punts bàsics en poc més de 2 setmanes".

"Més alt per més temps sembla ser la nova narrativa i la Reserva Federal no voldrà que se'l vegi canviar el ritme de les pujades de tipus, cosa que significa que 25 punts bàsics segueix sent el resultat més probable amb una orientació agressiva", valora.

Chris Beauchamp, analista en cap de mercat de la plataforma de comerç en línia IG, assegura que el ral·li borsari "s'ha tornat amarg aquesta tarda quan Powell s'ha posat les plomes de falcó per comparèixer davant els legisladors".

"El cap de la Fed ara pensa que hauran d'anar més lluny i més ràpid a les pujades de tipus, allunyant-se potencialment del ritme tranquil de 25 punts bàsics de l'última reunió", assegura.

Per Samuel Fuller, director de Mercats Financers a Línia, “els banquers centrals sovint tenen el costum de parlar en codi. Avui no. Jerome Powell no podria haver estat més clar: la Reserva Federal no només està disposada a augmentar encara més els tipus d'interès dels EUA, sinó que planeja fer-ho".

"El mercat laboral dels Estats Units encara està en auge i el to agressiu de Powell ha estat un senyal clar que s'acosten més augments importants de les taxes d'interès, i aviat. Molts observadors del mercat han arribat a la conclusió que la propera pujada de tipus, prevista d'aquí a quinze dies, podria ser una altra pujada extraordinària del 0,5%”, destaca.

contador