En termes mensuals els dos han avançat un 0,2%
L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units ha repuntat el juliol el 3,2% en taxa interanual, enfront del 3% registrat al juny, segons les dades publicades aquest dijous per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Aquest moviment s'ha situat lleugerament per sota del que s'havia anticipat, ja que s'esperava un 3,3%. Per part seva, la taxa subjacent, que exclou aliments i energia, ha retrocedit una dècima, fins al 4,7%, mentre que el consens apuntava que es mantingués al 4,8%.
En termes mensuals, els dos índexs van registrar un avanç del 0,2%, com ja ho van fer el juny, cosa que se situa en línia amb les expectatives del mercat.
Segons l'organisme que difon les dades, "l'índex d'habitatge va ser, de lluny, el que més va contribuir a l'augment mensual de tots els articles, representant més del 90% de l'increment, amb l'índex per a assegurances de vehicles motoritzats també contribuint-hi".
L'índex d'aliments va pujar un 0,2% el juliol després de pujar un 0,1% l'anterior mes, amb alces del 0,3% a l'índex d'aliments a la llar, enfront de l'increment del 0,2% per als aliments fora de la llar. Les carns, aus, peix i ous van augmentar un 0,5% el cost mitjà, ja que l'índex de carn bovina va registrar un encariment del 2,4% al mes.
En termes interanuals, els aliments registren una alça del 4,9% durant els darrers 12 mesos, amb un increment mitjà del 3,6% en el cost del menjar a casa i del 7,1% per a l'alimentació fora de casa.
Per la seva banda, el cost de l'energia va pujar un 0,1% el mes, amb un comportament mixt als principals índexs de components energètics, que inclou pujades a la gasolina (0,2%) i al gas (2%), mentre que l'electricitat va registrar una caiguda del 0,7% en el preu.
Durant els dotze últims mesos, els preus de l'energia s'han moderat un 12,5% als EUA, a causa del descens del 19,9% en el cost de la gasolina i del 13,7% en el gas natural, mentre que la electricitat es va encarir un 3% des del juliol de l'any passat.
Alex Livingstone, cap de comerç i divises de Titan Asset Management, destaca que "de cara al futur, la persistent narrativa de desinflació general pot enfrontar alguns desafiaments a causa de l'augment dels preus del petroli, però en gran mesura buscarà mantenir-se al bon camí a causa del deteriorament general del panorama econòmic".
"A mesura que els endarreriments prolongats i variables de les taxes de política més altes es tradueixen en un consum i una inversió més febles, s'alleugen les pressions inflacionàries. És probable que el dòlar nord-americà es vegi sotmès a una pressió addicional en aquesta darrera publicació de dades a mesura que es redueixin els diferencials de tipus d'interès", afegeix.
Els analistes d'Oxford Economics destaquen que aquestes dades "no canviaran el pla immediat de la Fed ni la seva estratègia de comunicació, ja que continuaran indicant que encara no han guanyat la batalla contra la inflació".
"La Fed seguirà adoptant un to agressiu, perquè vol evitar que les condicions dels mercats financers millorin. Tot i així, esperem que la Fed se salti les pujades de tipus el setembre i el novembre, quan la inflació hauria d'haver-se desaccelerat encara més. Per tant, creiem que la Fed ha acabat de pujar les taxes en aquest cicle d'ajust, però no les reduirà fins a principis del proper any, ja que voldran errar i mantenir les taxes més altes durant més temps per assegurar-se guanyar la batalla contra la inflació", vaticinen.
Per a Ryan Brandham, director de Global Capital Markets a Validus Risk Management, "el resultat és encoratjador, encara que continua sent un repte tornar al 2% per efectes de base", mentre que "tot i el progrés continu, la subjacent continua sent elevada" .
"En general, la inflació està retrocedint cap a l'objectiu i el mercat laboral s'està refredant lentament, però el FOMC voldrà veure encara més dades abans de decidir el setembre si el progrés ha estat prou ràpid per justificar una pausa, o si el balanç de riscos requereix una altra alça per assegurar que es compleixin les metes d'inflació”, considera.
Des de Pantheon Macroeconomics vaticinen que "l'informe de l'IPC subjacent d'agost, publicat una setmana abans de la propera reunió de la Fed el 20 de setembre, també estarà entre el 0,1% i el 0,2%".
"Tres xifres decents de l'IPC subjacent no són definitives, però creiem que seran suficients per dissuadir la Fed d'una altra pujada, llevat que l'informe laboral de l'agost, que es publicarà l'1 de setembre, sigui realment lleig", afegeixen.
PETICIONS D'ATUR
Aquest dijous també s'han publicat les peticions d'atur per a la setmana finalitzada el 5 d'agost, que han pujat fins a les 248.000, des de les 227.000 registrades durant els set dies previs, segons les dades del Departament de Treball nord-americà. Aquest moviment s'ha situat per sobre de les 230.000 anticipades pel consens.
La taxa d'atur va ser de l'1,1%, sense canvis des de la setmana anterior, i la xifra de treballadors aturats va baixar fins als 1.684.000, xifra que suposa una caiguda de 8.000 respecte al període previ.
Les taxes de desocupació més altes es van registrar a Nova Jersey (2,6%), Califòrnia (2,3%), Puerto Rico (2,2%), Rhode Island (2,1%), Massachusetts (2,0%), Connecticut (1,9%), Nova York (1,8%), Oregon (1,8%), Pennsilvània (1,8%) i Minnesota (1,7%).
Els majors augments en les sol·licituds inicials es van produir a Missouri (+2.644), Nova Jersey (+730), Illinois (+723), Florida (+533) i Tennessee (+365), mentre que les majors disminucions es van produir a Califòrnia (-3.108), Ohio (-2.952), Geòrgia (-1.373), Texas (-1.102) i Nova York (-1.001).