S'han situat a les 192.000, mentre els analistes n'esperaven 205.000
Les peticions setmanals de desocupació als EUA han caigut fins a les 192.000, a la setmana finalitzada l'11 de març, des de les 212.000 registrades durant els set dies previs (revisats a l'alça des de les 211.000), segons les dades publicades aquest dijous pel Departament de Treball nord-americà. Aquest moviment ha sorprès el consens, que n'esperava una caiguda menor, fins a les 205.000.
La taxa d'atur va ser de l'1,2%, sense canvis des de la setmana anterior, i la xifra de treballadors aturats va decréixer fins a les 1.684.000, xifra que suposa un descens de 29.000 respecte al període previ.
Les taxes de desocupació més altes es van registrar a Rhode Island (2,9%), Nova Jersey (2,7%), Massachusetts (2,5%), Califòrnia (2,4%), Minnesota (2,4%), Montana (2,1%), Nova York (2,1%), Alaska (2,0%), Connecticut (2,0%), i Illinois (2,0%).
Els majors augments en les sol·licituds inicials van tenir lloc a Nova York (+16.244), Califòrnia (+9.918), Kentucky (+2.789), Oregon (+1.276) i Ohio (+1.209), mentre que les majors disminucions es van produir a Rhode Island (-1.687), Massachusetts (-1.134), Districte de Columbia (-937), Illinois (-753) i Florida (-428).
Des d'Oxford Economics destaquen que la caiguda a les peticions de desocupació "reverteix l'augment vist una setmana abans i suggereix que les condicions del mercat laboral continuen sent excepcionalment ajustades".
"Encara hi ha pocs senyals que el repunt dels acomiadaments anunciats als últims mesos, particularment al sector tecnològic, s'estigui traduint en un augment de la desocupació. Molts acomiadaments anunciats no acaben passant, i aquells que han estat acomiadats ràpidament troben feina a altres llocs, cosa que reflecteix el desequilibri actual entre l'oferta i la demanda laboral", afegeixen.
Per als analistes de Pantheon Macroeconomics, aquestes xifres mostren “que la desacceleració en el creixement de la nòmina durant l'últim any i mig és principalment una història sobre la desacceleració de les contractacions brutes, no sobre l'augment dels acomiadaments”.
"La caiguda en els reclams dona suport a la nostra opinió que l'augment sobtat de la setmana passada va ser impulsat pel clima sever a Califòrnia i l'Alt Mitjà Oest. La tendència probablement encara estigui per sota de 200.000, però esperem que augmenti considerablement a la primavera a mesura que l'onada d'anuncis d'acomiadaments es tradueixi en acomiadaments reals i sol·licituds de beneficis per desocupació”, asseguren.
A més, aquest dijous s'han publicat els índexs mensuals de preus d'exportació, que han avançat un 0,2% al febrer, i d'importació, en què s'ha registrat una caiguda del 0,1% al segon mes de l'any.
Des d'Oxford destaquen que "els preus d'importació han entrat en un cicle desinflacionari, impulsats a la baixa per la caiguda dels preus del combustible, que han caigut precipitadament des del pic inicial al començament de la guerra a Ucraïna".
"A mesura que aquests efectes de base s'intensifiquin, la inflació anual dels preus d'importació caurà més profundament al territori negatiu", anticipen.