El Senat dels EUA aprova 'in extremis' una iniciativa per evitar el tancament del Govern

El projecte ha estat ratificat després que 15 republicans se sumaran als demòcrates

Manuel Martín-Albo
Bolsamania | 01 oct, 2021 11:02
bandera eeuu

El president dels EUA, Joe Biden, va signar aquest dijous un projecte de llei d'assignacions a curt termini que mantindrà el Govern en funcionament fins al 3 de desembre. Això, després que el Senat i la Cambra de Representants aprovessin la legislació a primera hora del dijous per 65 vots a favor i 35 en contra. 50 demòcrates li van donar suport i 15 republicans s'hi van unir.

L'anomenada resolució contínua mantindrà la despesa als nivells actuals fins al desembre, mentre els legisladors elaboren un pla de finançament per a tot l'any.

La legislació inclou finançament per a les ajudes dirigides als que han patit les conseqüències dels huracans, amb una partida dels 28.600 milions, i als afganesos que han arribat a EUA, amb 6.300 milions de dòlars. "És un bon resultat, i m'alegro que ho haguem aconseguit", va declarar el senador demòcrata de Nova York, Chuck Schumer, tal com recull CNBC.

Un tancament del govern podria haver provocat l'acomiadament de treballadors federals i la suspensió de certs serveis. Un lapse de finançament podria haver plantejat reptes mentre els Estats Units lluita contra la pandèmia del coronavirus, encara que l'administració de Biden ha dit que un tancament tindria poc efecte en les funcions de salut pública.

Amb tot, els legisladors encara han de decidir si eleven o suspenen el sostre de deute abans del 18 d'octubre per evitar l'impagament de les obligacions nord-americanes, una reforma que s'ha desvinculat de la llei de finançament per aconseguir el sí dels republicans. Janet Yellen, secretària del Tresor, ja ha advertit en diverses ocasions de la necessitat d'aquesta reforma perquè els EUA segueixi en funcionament i no es provoqui un gran enrenou als mercats.

contador