Repsol cau per la baixada del petroli per la debilitat de la Xina i el triomf de Trump

El mercat es mostra decebut amb les mesures d‟estímul del gegant asiàtic

María Campillo
Bolsamania | 08 nov, 2024 18:22
ep extractores de petroleo
GRUPO MOURE

Repsol ha estat el pitjor valor de l'IBEX aquest divendres (-2,75%) pressionat per la caiguda del preu del petroli enmig de les preocupacions per la debilitat de la Xina i la tornada de Donald Trump a la presidència dels Estats Units. Així, el barril Brent es deixa un 2,60%, fins als 73,68 dòlars, mentre que el barril West Texas baixa un 2,90% (70,24 dòlars).

Repsol
11,490
  • -2,75%-0,33
  • Max: 11,82
  • Min: 11,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 13,41
17:35 08/11/24

"La nova caiguda dels preus del petroli es produeix en un moment en què s'esvaeixen les esperances sobre la possibilitat de proporcionar més paquets de suport a l'economia xinesa, cosa que reforça les preocupacions sobre el futur de la demanda de cru dels seus importadors més grans. Les caigudes també es produeixen enmig de preocupacions sobre els efectes de les polítiques de Trump que podrien debilitar l'economia xinesa i aprofundir aquestes preocupacions", valora Samer Hasn, analista de mercat sènior d'XS.com.

En aquest sentit, el Comitè Permanent del Consell Legislatiu xinès al tancament de la reunió de l'Assemblea Nacional, que ha durat una setmana, ha donat a conèixer noves mesures d'estímul fiscal, entre les quals hi ha un paquet d'1,4 bilions de dòlars per donar suport a una economia en desacceleració i mitigar el possible impacte negatiu de les polítiques de Trump.

Les mesures estan relacionades amb un augment del sostre de deute dels governs locals a 35,5 bilions de iuans, cosa que els permetrà intercanviar 6 bilions de iuans de 'deute ocult'. També hi haurà altres 4 bilions de iuans en bons especials a 5 anys disponibles per als governs locals.

"No obstant, la decepció es deu a la falta de divulgació de mesures financeres per donar suport directament a l'economia, i les mesures de canvi de deute només avançaran les dates de venciment dels deutes", afegeix Hasn.

"El problema amb les mesures d'estímul de la Xina és que no són estímuls, sinó que són essencialment un bescanvi de deute per apuntalar les finances dels governs locals. La reacció del mercat mostra que els operadors no veuen aquestes mesures com un estímul al consum, sinó que estan dissenyades per aturar una crisi financera interna a la Xina", indica Kathleen Brooks, directora de recerca d'XTB.

A això se sumen els dubtes sobre la recuperació econòmica de la Xina, especialment després de la victòria electoral de Trump. "Ha donat senyals d'estar disposat a reintroduir polítiques proteccionistes, potencialment imposant aranzels de fins al 60% a les importacions xineses. Aquestes mesures probablement danyarien el sector exportador de la Xina –un motor crític de la seva recuperació del creixement– i augmentarien les preocupacions sobre la futura demanda de cru, cosa que explica les pronunciades pèrdues actuals", comenten des d'XS.com.

Així mateix, les importacions de cru a la Xina, l'importador de petroli més gran del món, han caigut un 9% a l'octubre, el sisè mes consecutiu que mostra una disminució interanual.

"L'afebliment de les importacions de petroli a la Xina es deu a una menor demanda de petroli com a resultat del lent desenvolupament econòmic i el ràpid avenç de la mobilitat elèctrica", explica Carsten Fritsch, analista de Commerzbank.

"Això no és l'únic que pot témer el mercat petrolier, ja que la intenció de Trump de donar suport a la producció i l'extracció de combustibles fòssils i alleujar les restriccions regulatòries exercirà pressió a la baixa sobre els preus del cru amb l'augment de l'oferta", detalla Hasn.

De la mateixa manera, l'estrateg creu que la incertesa pot "ennuvolar" el mercat petrolier respecte a la trajectòria dels tipus d'interès als Estats Units, ja que les polítiques proteccionistes de Trump poden alimentar la inflació, cosa que pot encoratjar la Reserva Federal (Fed) a desaccelerar el ritme de les retallades.

Pel que fa a l'aspecte geopolític, l'expert no troba cap certesa sobre els possibles passos que Trump pugui fer a l'Orient Mitjà. "L'escalada del conflicte entre l'Iran i Israel pot provocar la interrupció del subministrament de petroli de la regió, cosa que pot provocar un nou augment de la inflació, que és el que Trump pot no desitjar. Això és perquè la reducció dels preus dels combustibles és una part important del pla de Trump per reduir la inflació”.

"D'altra banda, la intenció de Trump, almenys la declarada, de desescalar la situació a la regió pot xocar amb els desitjos del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i de la coalició d'extrema dreta que li dóna suport, que demanen ampliar la guerra i compten que l'administració republicana els doni via lliure a la regió. Si bé aquests interessos contraposats poden mantenir alta la incertesa als mercats”, conclou Hasn.

contador