Notables caigudes en el petroli: el cru Brent perd els 80 dòlars

Rússia no vendrà petroli a països que imposin un límit al preu

Álvaro Estévez
Bolsamania | 16 des, 2022 14:27
cbrusia petroleo

El petroli experimenta fortes retallades per finalitzar la setmana. Aquest divendres, el cru Brent, de referència a Europa, cedeix un 2,5% i se situa per sota dels 80 dòlars, mentre que el barril de West Texas cau el mateix i cotitza lleugerament per sobre dels 74 dòlars.

Després de tres dies consecutives de pujades, el petroli es va girar aquest dijous a la baixa i ha continuat caient des d'aleshores. Els experts com Craig Erlam, analista sènior de mercats d'Oanda, creuen que aquestes reculades es deuen a “un dòlar més fort després de la Fed, els temors d'un creixement més lent i una sorprenentment gran acumulació d'inventari de l'Administració d'Informació Energètica (EIA, per les sigles en anglès)”. "En realitat, probablement estem veient una mica de presa de guanys després d'un rebot decent", puntualitza aquest expert.

A aquesta hipòtesi s'hi suma Tina Teng, analista de CMC Markets, que creu que “la política monetària de la Reserva Federal ha tornat a suscitar preocupació pel creixement econòmic, cosa que ha elevat la cotització del dòlar nord-americà i ha provocat una caiguda dels preus de les matèries primeres”. Cal recordar que la Fed va apujar aquest dimecres els tipus d'interès en 50 punts bàsics i va prometre més alces en el futur.

Al banc central nord-americà el van seguir aquest dijous el Banc d'Anglaterra (BoE) i el Banc Central Europeu (BCE), amb aquest darrer adoptant una postura molt més agressiva del que és habitual. Edward Moya, analista sènior d'Oanda, creu que el rally del cru s'ha vist interromput per l'“aversió al risc” després dels últims moviments a l'alça dels tipus d'interès.

"Les perspectives segueixen sent molt incertes, a causa dels riscos per a la demanda xinesa en sortir del Covid zero", la guerra a Ucraïna i l'impacte del topall de preus del G7, i l'OPEP+, entre altres factors", afegeix Erlam, " El rebot des dels 70 dòlars suggereix que també hi pot haver un element psicològic després que la Casa Blanca indiqués anteriorment que començaria a emplenar les reserves estratègiques al voltant d'aquests nivells”.

“El més interessant per a mi continua sent la resposta dels preus als mínims de desembre, en cas que es tornin a posar a prova. Veurem fins a quin punt això suposa un sòl per al preu, però a curt termini podria oferir almenys cert suport”, afegeix.

Per la seva banda, el límit al preu del cru rus no ha provocat fins ara cap resposta dràstica en forma de restriccions a les exportacions. Segons Bloomberg, Rússia està considerant donar una resposta suau a les sancions occidentals. Citant fonts anònimes familiaritzades amb l'assumpte, aquest mitjà ha informat que la reacció del Kremlin serà un decret del president Putin en què explicitarà que Rússia no vendrà petroli en virtut de contractes que incloguin una clàusula de limitació de preus.

contador