El principal impulsor d'aquesta 'frenada' és el ràpid alentiment de la Xina
L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) ha advertit que el creixement de la demanda mundial de petroli s'està "desaccelerant dràsticament" i avança al ritme més lent des de la pandèmia.
De fet, al butlletí mensual del setembre, recull que el consum global ha augmentat en 800.000 barrils diaris el primer semestre de l'any, tot just un terç de l'expansió en el mateix període del 2023. És la taxa més baixa des que la demanda de cru es va desplomar durant el Covid-19, el 2020.
El principal impulsor d'aquest alentiment és la ràpida desacceleració de la Xina, on el consum es va contreure per quart mes consecutiu al juliol, a 280.000 barrils al dia.
"La ràpida caiguda de la demanda mundial de petroli els últims mesos, liderada per la Xina, ha provocat una forta onada de vendes als mercats petroliers. Els futurs del petroli Brent s'han desplomat des d'un màxim de més de 82 dòlars per barril a principis d'agost fins a un mínim de gairebé tres anys de gairebé 70 dòlars per barril l'11 de setembre, malgrat les fortes pèrdues de subministrament a Líbia i les contínues reduccions dels inventaris de cru", ha explicat l'AIE.
Les dades mensuals publicades que cobreixen el 80% de la demanda mundial de petroli durant la primera meitat de l'any confirmen la "pronunciada disminució" de la taxa de creixement del consum de cru. Així mateix, l'agència preveu que, al conjunt del 2024, la demanda mundial de petroli augmenti en 900.000 barrils diaris i 950.000 barrils per dia el 2025.
L'AIE també ha detallat que l'augment de les vendes de vehicles elèctrics està reduint la demanda de combustible per a carreteres, mentre que el desenvolupament d'una vasta xarxa ferroviària nacional d'alta velocitat restringeix el creixement dels viatges aeris nacionals.
"Les implicacions del canvi fonamental en les perspectives econòmiques xineses i els ràpids canvis a la seva flota de vehicles i modes de transport s'analitzen detalladament en els nostres recents informes Oil 2024 i World Energy Outlook 2023", ha emfatitzat.
Fora de la Xina, el creixement de la demanda de petroli és, en el millor dels casos, tebi. Les últimes dades dels Estats Units mostren una marcada caiguda dels lliuraments de benzina al juny, després d'una fortalesa inesperada al maig.
En aquest sentit, els vents en contra estructurals i el creixement econòmic anèmic signifiquen que els lliuraments es continuen contraient en diverses economies avançades. Això podria deixar l'ús de petroli de les economies avançades aquest any gairebé 2 milions de barrils diaris per sota del nivell anterior a la pandèmia.
"Amb l'agotament aparent de l'impuls del creixement de la demanda de petroli xinesa, i només modestos augments o descensos a la majoria dels altres països, les tendències actuals reforcen la nostra expectativa que la demanda mundial s'estabilitzarà a finals d'aquesta dècada", ha indicat l'agència.
Així, l'AIE ha subratllat que, en un "aparent esforç" per aturar la caiguda precipitada dels preus del petroli, a principis de setembre Aràbia Saudita i els seus aliats de l'OPEP+ van anunciar que posposarien dos mesos l'inici del pla de desmantellament de les retallades voluntàries addicionals de producció.
"La demora dona a l'aliança una mica de temps per avaluar més a fons les perspectives de demanda per a l'any que ve, així com l'impacte de les interrupcions a Líbia i el pla d'eliminar gradualment les retallades addicionals de 2,2 mb/d per a fins de l'any que ve", ha valorat.
Però com que l'oferta de països no pertanyents a l'OPEP+ augmenta més ràpidament que la demanda general (llevat que hi hagi un estancament prolongat a Líbia), l'agència creu que l'OPEP+ pot estar davant d'un superàvit substancial, fins i tot si les restriccions addicionals es mantinguessin a lloc.
"En el context d'un mercat en ràpida evolució, les dades energètiques fiables i l'anàlisi imparcial del mercat seran més importants que mai", ha dit l'AIE.