El preu del gas puja amb força després de l'inici de les vagues de Chevron a Austràlia

Les dues plantes afectades representen el 7% del subministrament mundial del gas natural liquat

Álvaro Estévez
Bolsamania | 08 set, 2023 14:55
gaz naturel 20230809175814

Els preus del gas europeu han pujat amb força aquest divendres. Els futurs del gas TTF neerlandès, referència al Vell Continent, han pujat un 16% fins als 35,4 euros per megawatt hora (MWh) a causa de la vaga dels treballadors de les plantes de Gorgon i Wheatstone a Austràlia, instal·lacions que representen al voltant del 7% del subministrament mundial del gas natural liquat (GNL) i estan gestionades per la petroliera Chevron.

Segons han informat els sindicats, les negociacions mantingudes aquesta setmana no van arribar a bon port i començaran una vaga de fins a 11 hores diàries des d'aquest divendres i fins dijous. En cas que no aconsegueixin assolir un acord amb Chevron, pararan completament durant dues setmanes.

D'acord amb un comunicat, els treballadors "busquen resultats salarials que s'ajustin a les normes de referència del sector que s'apliquen als contemporanis de Chevron". De moment, no és previst que es mantinguin noves rondes de negociacions entre sindicats i empresa.

"Hem negociat de bona fe i hem intentat arribar a un acord que aconsegueixi un resultat competitiu al mercat. Els sindicats segueixen buscant termes que estan per sobre i més enllà dels termes equivalents amb altres a la indústria, incloent-hi en els acords assolits recentment", ha assegurat Chevron a través d'un altre comunicat.

Cal assenyalar que, a finals d'agost, Woodside Energy va arribar a un "acord de principi sobre una sèrie de qüestions" amb els sindicats per evitar la vaga a les seves instal·lacions de North West Shelf, que representen al voltant del 4% del subministrament mundial del GNL.

Si bé és cert que el GNL australià no sol arribar directament a les costes europees, la interrupció del subministrament per part del país oceànic podria capgirar la cadena de subministrament mundial. Així, els països asiàtics que requereixin aquest combustible es veuran obligats a buscar alternatives i podrien entrar en conflicte amb Europa, que ha esdevingut més dependent d'aquest tipus de combustible des de les sancions imposades a Rússia després de la invasió d'Ucraïna.

De moment, hi ha pocs indicis que es produeixi aquesta competència, ja que els dipòsits de gas natural de la UE són plens en més d'un 90%, segons dades de l'Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) de Gas Infrastructure Europe (GIE ), i la demanda asiàtica no sembla haver repuntat.

En declaracions a Financial Times, Tom Marzec-Manser, analista de la consultora energètica ICIS, indica que "la vaga inicial que ha començat avui és limitada en termes de subministrament del GNL", ja que es calcula que amb prou feines es retiraran del mercat un o dos carregaments.

"Fins i tot quan Europa s'endinsi a l'hivern amb reserves molt elevades, aquesta possible reducció de l'oferta endureix el que continua sent un mercat mundial del gas molt equilibrat", sentencia aquest expert.

contador