El petroli trontolla: la retallada de l'OPEP+ pesa menys que les dades macro

S'espera que l'OPEP i els seus aliats ratifiquin la retallada de producció fins a finals d'any

Álvaro Estévez
Bolsamania | 04 oct, 2023 18:28
petroleocbcae

El petroli continua moderant el ral·li i ha estès les reculades d'ahir amb caigudes del 3,5%. En aquests moments, el barril de Brent cotitza lleugerament per sota dels 88 dòlars, mentre que el cru WTI cedeix fins als 86 dòlars. Aquestes caigudes es produeixen en un moment en què el mercat de l''or negre' està rebent senyals contradictoris.

D'una banda, Reuters informa avui que es confirmarà que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus aliats, el grup conegut com a OPEP+, no modificarà la seva política de retallades per al que queda d'any. Tampoc no ho faran Aràbia Saudita i Rússia.

El Ministeri d'Energia d'Aràbia Saudita ha confirmat aquest dimecres que mantindrà la retallada voluntària del subministrament de cru d'1 milió de barrils diaris (bpd) fins a finals d'any. Anteriorment, el Regne saudita va subratllar que la retallada no buscava "disparar" els preus de l''or negre'.

Per la seva banda, Rússia va anunciar que mantindrà la retallada actual de 300.000 barrils diaris de cru exportat fins a finals d'any, i que revisarà el novembre la retallada voluntària de 500.000 barrils diaris de producció, fixada l'abril. Tot i això, el Kremlin podria estar disposat a suavitzar la seva prohibició del gasoil durant els pròxims dies, segons ha informat dimecres el diari Kommersant citant fonts no identificades.

De l'altra, el mercat està començant a témer els efectes derivats dels vents actuals en contra macroeconòmics, que poden acabar resultant en una menor demanda de cru. Segons Callum Macpherson, analista d'Investec, l'atenció dels inversors ha passat de l'"escassetat a curt termini" a les "implicacions que comporten uns tipus d'interès a l'alça durant més temps i com planeja afrontar-lo l'OPEP+ quan es reuneixi el 26 de novembre".

Així mateix, la fortalesa del dòlar dels Estats Units també podria estar pesant en l'ànim dels inversors. John Evans, analista de PVM, destaca que el bon rendiment del 'bitllet verd' continuarà "perseguint tots els mercats, fins i tot quan, com ara, hi ha un rerefons fonamental persistent". Com a moneda de canvi del petroli, un dòlar fort encareix el cru per als tenidros d'altres divises, cosa que pot frenar la demanda.

De la mateixa manera, les últimes dades reflectides a l'índex PMI manufacturer mostren que, si bé la situació ha millorat lleugerament enfront d'agost (47,2 punts el setembre), el sector s'ha contret onze mesos de manera consecutiva. Una lectura inferior a 50 indica una contracció de l'economia.

contador