Encara preocupa la demanda de la Xina
El petroli rebota aquest dimarts, amb pujades tant per al WTI, que avança un 1,73% fins als 71,78 dòlars per barril, com per al Bret, que repunta un 1,79% i se situa als 75,60 dòlars. Patrick Munnelly, analista de mercat de TickMill Group, assegura que aquesta revaloració es produeix "a mesura que s'esvaeixen les esperances que la mort del líder de Hamàs, Yahya Sinwar, pogués conduir a un gran avenç en el procés de pau".
Tot i això, els actors internacionals segueixen buscant una solució pacífica a la guerra, i el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, visitarà Israel aquest dimarts "com a part d'una gira més àmplia per l'Orient Mitjà destinada a revitalitzar les discussions sobre l'alto el foc a Gaza".
Aquest repunt en els preus del cru es produeix en un “mercat en problemes”, com assenyala David Morrison, analista sènior de mercats a FCA. Segons el seu criteri, "probablement sigui massa aviat per qualificar aquest últim moviment com a indiscutiblement constructiu".
En aquest sentit, apunta que el preu del WTI "realment necessita tornar a superar els 75 dòlars perquè el patró sembli més alcista, i això requereix un repunt d'almenys el 5% des dels nivells actuals".
"Si bé les hostilitats a tot l'Orient Mitjà no han contribuït a cap interrupció del subministrament, els inversors continuen sent conscients que Israel encara no ha respost a l'atac amb míssils de l'Iran de fa diverses setmanes. El Primer Ministre israelià Netanyahu ha dit que qualsevol resposta apuntaria a l'exèrcit de l'Iran, en lloc de la infraestructura energètica o nuclear del país, i això va ajudar a esmorteir un breu període de pressió compradora", assegura.
Per part seva, Li Xing, consultor estrateg de mercats financers d'Exness, posa el focus sobre la Xina i en la seva "feble demanda", que "continua exercint pressió sobre el mercat del petroli".
Els desafiaments econòmics de la Xina, incloent-hi un creixement més lent, han generat preocupacions sobre la futura demanda de petroli. L'Agència Internacional d'Energia projecta que el creixement de la demanda de petroli de la Xina continuarà sent feble fins al 2025, malgrat un cert optimisme de Saudi Aramco després de les mesures del govern xinès per reactivar l'economia. A més, un dòlar més fort també podria plantejar riscos a la baixa per als preus del petroli”, detalla.
Aquests esdeveniments, continua, "poden generar un sentiment baixista al mercat mundial del cru, exacerbant la caiguda dels preus del petroli".
"És probable que els operadors se centrin en les properes publicacions de dades econòmiques i en els nivells d'inventari de cru dels Estats Units per mesurar la demanda mundial de petroli", conclou.