El petroli puja: Aràbia Saudita anuncia que estendrà la retallada voluntària l'agost

El Regne ja havia anunciat una reducció de la producció d'un milió de barrils diaris

Álvaro Estévez
Bolsamania | 03 jul, 2023 13:14
petroleo rusia portada

El petroli torna a pujar gràcies a l'Aràbia Saudita… i a Rússia. El cru West Texas puja a prop d'un 1% i se situa al voltant dels 71 dòlars, mentre que el petroli Brent, de referència mundial, repunta lleugerament menys i escala fins als 76 dòlars després que el país del Golf Pèrsic hagi anunciat que ampliarà la retallada voluntària de producció. A Espanya, Repsol puja amb força després de conèixer aquesta notícia.

Segons ha informat l'Agència de Premsa Saudita (SPA, per les sigles en anglès), el Ministeri d'Energia del país ha anunciat que la producció del Regne per al mes d'agost serà d'"aproximadament 9 milions de barrils per dia". Cal recordar que fa menys d'un mes el govern saudita ja va anunciar la intenció de retallar la producció diària en un milió el juliol per intentar estabilitzar el preu del petroli.

La retallada voluntària saudita se suma a la ja anunciada per l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats (OPEP+), que limitarà la producció combinada de petroli a 40,463 milions de barrils diaris entre gener i desembre del 2024. Això se suma a l'inesperada retallada anunciat a l'abril per impulsar el preu de l''or negre'. L'OPEP+ posa al mercat al voltant del 40% del cru mundial.

"Aquesta retallada voluntària addicional reforça els esforços de precaució realitzats pels països de l'OPEP+ amb l'objectiu de recolzar l'estabilitat i l'equilibri dels mercats del petroli", han assenyalat fonts oficials saudites a SPA.

Paral·lelament, Rússia també ha anunciat que reduirà les exportacions de cru en uns 500.000 barrils diaris, segons ha indicat aquest dilluns el viceprimer ministre rus Alexander Novak. Tot i això, Moscou ha endarrerit les retallades acordades amb l'OPEP+ des del començament d'any.

Els preus havien caigut durant els primers compassos de la sessió després que l'activitat manufacturera de la zona de l'euro es contragués el juny més del que s'havia previst inicialment. L'informe ha assenyalat que "cada vegada hi ha més evidències que el sector reacciona negativament a les pujades de tipus del Banc Central Europeu (BCE)", del qual s'espera que continuï endurint la política monetària.

Cal destacar que l'escassa demanda a la Xina ha situat el cru a prop dels 75 dòlars per barril, per sota del nivell que l'Aràbia Saudita necessita per cobrir el pressupost. En general, el consens estimava que els preus del petroli pugessin una mica més aquest any, però en lloc d'això s'han enfonsat a causa dels temors sobre la fortalesa de l'economia a mesura que pugen els tipus d'interès.

Segons l'analista de PVM, Tamas Varga, els inversors "es mostren optimistes davant l'inici de la segona meitat de l'any", ja que, després d'aquestes notícies, ara "esperen un balanç petrolier més ajustat i la pròspera renda variable també suggereix que s'evitarà la recessió, encara que probablement per poc marge”. Tot i això, empreses com Goldman Sachs o Morgan Stanley han descartat les previsions anteriors que el cru arribi als 100 dòlars per barril.

contador