El petroli no trepitja el fre i consolida els 90 dòlars pels temors sobre l'oferta

Les darreres dades macro de la Xina podrien moure encara més el mercat

Álvaro Estévez
Bolsamania | 15 set, 2023 11:47
ep archivo   petroleo
DAVID MCNEW - Archivo

El petroli no cedeix. Després de pujar un 13% a les últimes 3 setmanes i tocar màxims dels últims 10 mesos, l''or negre' torna a pujar aquest divendres després de moderar el seu avanç durant la matinada i deixa el cru Brent, de referència mundial, per sobre dels 94 dòlars (+0,52%) i el WTI, als 90,6 dòlars (+0,57%). El temor d'un dèficit pel que resta any ha estat el principal impulsor dels preus.

En aquest sentit, l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) va assenyalar que espera un dèficit de 3,3 milions de barrils per dia al quart trimestre, després de prorrogar l'Aràbia Saudita i Rússia les retallades voluntàries a la producció fins a finals d'any (seria, si es compleix, el més gran en més d'una dècada). D'altra banda, l'Administració d'Informació Energètica (IEA, per les sigles en anglès) dels Estats Units s'ha situat en aquest escenari, però ha dibuixat un dèficit una mica més modest, de 230.000 barrils.

"Això seguirà tensionant el preu del petroli a curt termini. Tot i això, la tendència a llarg termini és de correcció, per desacceleració econòmica, particularment de la Xina (primer importador mundial) i perquè cada vegada és menor la necessitat de consum de petroli, per eficiència i per apogeu d'energies netes", exposen els analistes de Bankinter.

Tina Teng, analista de CMC Markets, també apunta a les retallades de les reserves obligatòries de la Xina com un factor decisiu per a la pujada dels preus de l'energia i dels metalls industrials. De la mateixa manera, aquesta experta assenyala que les dades de producció industrial i de vendes al detall millors del que s'esperava al gegant asiàtic podrien moure el mercat aquest divendres.

Així mateix, a la preocupació creixent per l'oferta se li sumen les expectatives per la pròxima decisió de la Reserva Federal (Fed), que podrien continuar empenyent a l'alça el cru. El consens preveu que la Fed mantingui els tipus d'interès a la propera reunió, però està més dividit de cara als dos conclaves que se celebraran el novembre i el desembre. Ahir, el Banc Central Europeu (BCE) va donar a entendre que va fer la darrera pujada de tipus de l'actual cicle.

Uns tipus d'interès més alts augmenten els costos dels préstecs per a empreses i consumidors, cosa que podria alentir el creixement econòmic i reduir la demanda de petroli. "Apostar pel petroli s'està convertint en una de les operacions favorites de Wall Street. Ningú dubta que la decisió de l'OPEP+ (nacions productores de petroli) a finals del mes passat mantindrà el mercat del petroli molt ajustat al quart trimestre", apunta l'analista de mercats d'OANDA, Edward Moya.

D'altra banda, a l'ànim inversor també pesa la creixent preocupació del mercat per les possibles interrupcions del subministrament a causa de les catastròfiques inundacions a Líbia, que han danyat la capacitat del país per exportar petroli. Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets, diu que, tot i que "és cert que la producció de petroli de Líbia no és significativa", els operadors "són més sensibles a l'oferta, i això els manté molt nerviosos".

LES PETROLERES VOLEN

Amb el cru a l'alça, les petrolieres es freguen les mans. Durant els últims dies, aquests valors han rendit bé a la borsa després de les últimes pujades del cru i semblen estar destinats a continuar fent-ho bé durant les properes setmanes. Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, assenyala que aquestes companyies són una "aposta més segura per als inversors en energia", ja que, en primer lloc, "es beneficien immediatament de la pujada dels preus del petroli, tenen sucoses rendibilitats per dividend i anuncien regularment recompres d'accions quan guanyen molts diners en efectiu”.

"A més, encara que soni malament, seran les que puguin fer que la transició energètica es produeixi efectivament a gran escala", afegeix aquesta experta.

Recentment, els experts de Bankinter han reiterat el consell de compra sobre Repsol i n'han elevat el preu objectiu fins als 17,90 euros per acció des dels anteriors 15,10 euros per títol. Segons la seva opinió, hi ha diversos factors que justifiquen aquesta pujada de valoració, com ara les millores de preus de gas i petroli o l'augment de l'exposició de la companyia dirigida per Jon Josu Imaz a les energies renovables.

contador