Els últims inventaris de cru setmanals a Estats Units han mostrat una caiguda inesperada
El petroli torna a escena amb pujades importants que el porten a fregar els 70 dòlars per barril en el cas del Brent (69,38 dòlars) i a superar els 65 dòlars en la referència West Texas (65,15 dòlars). Tot i que està retallant lleugerament aquest matí (-0,1% de mitjana), aquests descensos succeeixen les alces d'aquest dimecres, després de la sorpresa de la caiguda dels inventaris setmanals de cru als Estats Units, així com per les contínues retallades de subministrament liderats per l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli). Així i tot, els experts segueixen advertint d'un augment imparable de la producció de cru als Estats Units, que continua amenaçant de soscavar els esforços per estabilitzar el mercat.
El cru també s'ha vist afavorit pel comportament del mercat de les divises, on el dòlar va caure després que la Reserva Federal (Fed) anunciés que es mantenia fidel al guió establert de tres pujades de tipus en 2018. Pel que fa als inventaris de cru als Estats Units, van caure en 2,6 milions de barrils en la setmana que va acabar el 16 de març, fins a 428,31 milions de barrils, va dir aquest dimecres l'Administració d'Informació d'Energia (EIA).
"El petroli (...) va tenir una gran sessió durant la nit, encara que això no es va deure només als moviments amb els tipus d'interès. Les dades d'inventaris setmanals van mostrar una sorprenent caiguda del cru, així com importants reduccions en els inventaris de gasolina i destil·lats", va dir a Reuters William O 'Loughlin, analista d'inversions a Rivkin Securities.
El banc holandès ING va apuntar que la reducció en els inventaris de cru es va deure a una caiguda en les importacions del voltant de 500.000 barrils per dia (bpd), fins a una mitjana de 7,08 milions de bpd la setmana passada, i a un augment en les exportacions de 86.000 bpd, fins a una mitjana d'1,57 milions de bpd. A més, les taxes d'utilització de les refineries van augmentar per sobre del 90% per primera vegada des de principis de febrer.
El suport addicional als preus del petroli ha vingut de la contenció de l'oferta liderada per l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i Rússia, que va començar en 2017 i està previst que continuï durant la resta de 2018.
L'OPEP va dir aquest dimecres que les retallades estaven prop de tenir l'efecte desitjat de reduir els inventaris mundials a mitjanes de cinc anys, encara que va donar pocs detalls. El banc nord-americà Goldman Sachs va apuntar que l'OPEP seguirà contenint la producció i, com a resultat, preveu que el Brent arribarà a 82,50 dòlars per barril per intervinguts d'any.
L'estat d'ànim alcista general es veu moderat per la producció de cru dels Estats Units, que va grimpar a un nou rècord de 10,4 milions de barrils per dia (bpd) la setmana passada, col·locant als Estats Units per davant del principal exportador, Aràbia *Saudita, i molt prop dels 11 milions de bpd de Rússia.