Segons han confirmat funcionaris saudites a l'Agència Reuters
El petroli cau un 5% (Brent: $ 65,85; West Texas: $ 60,15) després que l'Aràbia Saudita hagi confirmat que normalitzarà la seva producció de petroli en un termini de dos o tres setmanes, segons l'Agència Reuters.
Funcionaris saudites han confirmat que la caiguda de la producció, calculada en uns 5,7 milions de barrils diaris (gairebé la meitat del principal productor de cru) està a prop de ser parcialment restaurada al 70%.
A més, les mateixes fonts han assenyalat que esperen restaurar el 100% de la producció en dues o tres setmanes, un període de temps més curt de l'inicialment calculat (durant la jornada de dilluns es parlava de diversos mesos).
Anthony Cordesman, expert del Centre per als Estudis Estratègics Internacionals (CSIS per les sigles en anglès), comenta que "el desafiament més seriós és com aturar futurs atacs d'aquest tipus". En la seva opinió, pot ser que l'Iran no hagi executat tècnicament els atacs, "però és extremadament dubtós que els hutíes els hagin executat sense l'assistència iraniana".
Per Cordesman, pot ser impossible determinar l'autoria precisa d'aquest atac, però en qualsevol cas l'Iran pot utilitzar aquesta estratègia d'atac indirecte com "un pla de baix cost per provocar danys greus" als seus enemics, en aquest cas Aràbia Saudita i el seu gran aliat, EUA.
En aquest escenari, Washington i Riad "tenen la capacitat de prendre represàlies contra l'Iran i els hutíes", però atacar directament al règim persa sense tenir proves directes de la seva autoria "no tindria el suport de les Nacions Unides". Per això, Cordesman considera que l'Iran "és el principal desafiament", ja que qualsevol escalada del conflicte que es traduís en atacs directes pot provocar un impacte molt important "en les exportacions i importacions de petroli" al Golf Pèrsic.
Remi Olu-Pitan, gestora de Schroders, afirma que l'atac "posa en relleu la fragilitat de la infraestructura de producció de petroli de l'Aràbia Saudita". Per això, el major risc és que sorgeixin noves tensions geopolítiques a la regió del Golf Pèrsic que "puguin tenir un impacte molt més generalitzat en el subministrament de petroli en el futur".
Per la seva banda, Nitesh Shah, director d'anàlisi en WisdomTree, comenta que l'impacte per a la producció de cru és elevat, però afegeix que "les ramificacions polítiques són més grans". Segons aquest analista, "la prima geopolítica en el petroli pujarà a mesura que el risc d'intervenció militar a la regió augmenta dia a dia".
Finalment, Ranko Berich, cap d'anàlisi en Monex Europe, recorda que els xocs del petroli sovint anticipen crisis econòmiques globals. I afegeix que els atacs "tindran dues conseqüències per als mercats financers i l'economia global: el xoc immediat del preu del petroli, que ja s'ha produït, i el cost a llarg termini de l'augment de les tensions entre els EUA i l'Iran o fins i tot un possible esclat de conflicte al golf Pèrsic".