Crash del petroli: s'enfonsa un 20% davant una guerra de preus entre l'OPEP i Rússia

Aràbia Saudí ha respost de manera sorprenent a la negativa de Rússia a acceptar les retallades

Nieves Amigo
Bolsamania | 09 mar, 2020 10:55
ep yacimiento de petroleo
Mohssen Assanimoghaddam/dpa - Archivo

El petroli s'enfonsa aquest dilluns un 20% (ha arribat a caure un 30%), fins als 35 dòlars, registrant la seva major caiguda des de 1991, després de la ruptura entre l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) i la resta de grans productors i el temor que es desencadeni una guerra de preus. L'OPEP i la resta de grans productors, encapçalats per Rússia, van ser incapaços d'arribar a la fi de la setmana passada a un acord per retallar la producció en 1,5 milions de barrils diaris, tal com volia el càrtel, i poder fer front així als efectes del coronavirus sobre la demanda.

Els temors a una guerra del preu del petroli a nivell mundial, sumats als temors pel coronavirus, han posat molt nerviosos els inversors.

El dissabte, l'Aràbia Saudita va anunciar descomptes massius en els seus preus de venda oficials per a abril, i s'estaria preparant per augmentar la seva producció per sobre de la marca de 10 milions de barrils per dia, segons Reuters. Actualment bomba 9,7 milions de barrils per dia, però té la capacitat d'augmentar fins a 12,5 milions de barrils per dia. Això s'interpreta com un atac directe contra Rússia, segons informa 'The Wall Street Journal'.

Una guerra total pel domini ha esclatat entre l'OPEP i els seus aliats, i ara els inversors del petroli es preparen per una carrera cap als inferns en els preus, escriuen avui els experts.

Aquest diumenge, els analistes de Goldman Sachs van assenyalar que una guerra de preus podria fer que els preus del petroli baixessin a 20 dòlars per barril, especialment perquè la desacceleració econòmica causada pel brot de coronavirus redueix la demanda mundial. Aquests nivells de preus "començaran a crear una aguda tensió financera i a disminuir la producció d'esquist, així com la d'altres productors d'alt cost", va advertir Goldman.

"L'estratègia saudita de xoc impulsarà els mercats petroliers cap a un període d'incertesa radical. El rebuig de Rússia és una cosa, però l'augment de la producció saudita n'és una altra de molt diferent", apunta Stephen Innes, cap d'estratègia de mercat d'AxiCorp.

"Em temo que l'esquist estatunidenc i les sorres bituminoses canadenques tindran un molt mal any", va escriure Jeffrey Halley, estrateg principal del mercat d'Àsia i el Pacífic en Oanda. "La producció s'està convertint en una batalla", afegeix.

contador