Els països membres de l'OPEP i els productors 'no-OPEP' es reuneixen a partir d'aquest divendres a Viena
Els preus del petroli cauen aquest dijous després de les dades mixtes de reserves de cru nord-americà que es van conèixer en la tarda del dimecres i enmig dels dubtes sobre la implementació de l'acord per a la retallada de la producció de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli).
Els inventaris de petroli als Estats Units van caure en 2,4 milions de barrils en la setmana que va acabar el 2 de desembre, en comparació de les expectatives dels analistes d'un descens d'1 milió de barrils. A aquestes hores, el barril Brent es deixa un 0,04%, fins als 52,98 dòlars, mentre que el West Texas cedeix un 0,02%, fins als 49,76 dòlars.
El dubte està ara en si els països membres de l'OPEP compliran amb els pactes i en si arribaran a un acord amb els productors 'no-OPEP'
Els països de l'OPEP van arribar a un acord el dimecres de la passada setmana per reduir la producció en 1,2 milions de barrils diaris. El pacte va propiciar fortes pujades en el preu del cru i el barril Brent ha arribat a marcar preus de 55 dòlars. Els ànims, no obstant això, s'han refredat, perquè la 'lletra petita' de l'acord inclou que es tanqui un pacte amb els països productors 'no-OPEP' perquè aquests acceptin una retallada addicional de 600.000 barrils diaris. Dins d'aquesta quantitat, Rússia hauria de reduir la seva producció diària en 300.000 barrils.
El dubte està ara en si els països membres de l'OPEP compliran amb els pactes -"Com en el passat, el compliment o incompliment de l'OPEP és un 'conegut desconegut'. El que realment necessita el ral·li del cru són notícies noves per vigoritzar el mercat", assenyala Michael McCarthy, estrateg de CMC Markets, segons recull Reuters- i en si es tancarà un acord amb els 'no-OPEP'. Els experts no ho tenen gens clar sobretot perquè, en l'acord del dimecres passat, no s'especificava, per exemple, com havia de dur a terme Rússia aquesta retallada de 300.000 barrils diaris. Vladimir Putin podria optar per retallar la producció, però no sobre el que el país produeix actualment, sinó sobre el que tenia planejat produir en 2017 i, en aquest cas, pot ser que els comptes no surtin. Els països productors de l'OPEP i els no pertanyents a l'OPEP es reuneixen a partir de demà a Viena.
D'altra banda, cal destacar que a la Xina s'ha conegut aquesta matinada que les importacions de petroli van repuntar amb força al novembre respecte al mes anterior i van pujar un 18% enfront de l'any passat, mentre que les exportacions de combustible refinat van aconseguir un nivell rècord al mateix temps que les refineries alleujaven l'excés intern.