Alemanya tem que Rússia talli completament el subministrament de gas en dues setmanes

Aprofitant unes tasques de manteniment del gasoducte Nord Stream

Álvaro Estévez
Bolsamania | 05 jul, 2022 18:06
dl gas pipeline tap natural gazprom nord stream 2 generic pb
Sharecast / Michal Jarmoluk via Pixabay

La dependència d'Europa del gas rus no és una cosa nova. Tampoc no ho és a Alemanya, un dels països del Vell Continent que més importa aquest combustible des de Rússia, i que s'ha vist afectada pels talls de subministrament realitzat per Rússia com a resposta a les sancions imposades per la Unió Europea. Tot i això, la República Federal creu tenir raons per témer que el tall sigui total a finals d'aquest mes.

Gazprom, la major gasista russa i que té com a accionista més important la mateixa Federació de Rússia, ha reduït significativament el flux de gas que envia a territori alemany i a Europa en conjunt a través del gasoducte Nord Stream, adduint a uns retards en els arranjaments de diversos equips per part de la germana Siemens. Aquí rau el principal problema i és que la companyia russa ha anunciat una aturada tècnica de deu dies que començarà a la setmana que ve.

Aquestes tasques de manteniment, que està previst que es desenvolupin entre l'11 i el 21 de juliol, obligaran a tancar temporalment aquesta infraestructura, i per això no arribarà gas rus per aquesta via durant almenys aquests deu dies. Aquest tancament es produeix en un context en què els governs europeus s'estan bolcant per omplir les reserves estratègiques i fer arreplega de cara a l'hivern, alhora que intenten reduir la seva dependència dels hidrocarburs russos com a part de la resposta contra Rússia per la seva actuació a Ucraïna.

Però, com diem, Alemanya tem que aquest tancament sigui aprofitat per Rússia per tallar definitivament el flux del gas cap a Europa, una regió que importa a prop del 40% de les necessitats energètiques de Rússia. "No podem descartar la possibilitat que el gas deixi de ser enviat a Europa per raons polítiques", ha assenyalat Klaus Mueller, president del Bundesnetzagentur, el regulador energètic alemany.

Per contra, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peixkov, ha definit aquesta situació com una “crisi artificial” creada per Europa i ha assegurat que Rússia està disposada a seguir subministrant gas a Europa després del 21 de juliol… sempre que es compleixin les condicions: efectuar el pagament en rubles. Durant les últimes setmanes, països com Finlàndia, els Països Baixos o Polònia han vist com s'ha tallat el flux d'aquest hidrocarbur després de negar-se a pagar en moneda russa.

Recentment, hem sabut que Alemanya està preparant una llei que permeti rescatar les energètiques més afectades per la crisi del gas rus, mentre que França prepara un text que permeti explotar les infraestructures gasístiques gales i assegurar el subministrament de gas i electricitat, preparant-se així per un escenari d'interrupció total de gas rus.

contador