També permetrà a les empreses repercutir l'augment dels preus als clients
L'alerta gasística continua a Europa. Els recents talls de subministrament de gas procedent de Rússia i la contínua escalada del seu preu, amb l'AIE calculant que sextupliqui el del 2019, ha posat contra les cordes els països més dependents d'aquesta materia primera, com és el cas d'Alemanya. En aquest context, diferents mitjans com Der Spiegel o Financial Times assenyalen que el govern teutó podria haver redactat una llei que li permeti rescatar les empreses energètiques més afectades per aquesta crisi, adquirint-hi participacions significatives.
Aquest és el cas d'Uniper, el principal importador de gas rus d'Alemanya i que recentment s'ha desplomat als mercats després de confirmar que negocia un rescat amb l'executiu d'Olaf Scholz. Així mateix, segons assenyala FT, la nova llei permetria a aquestes empreses repercutir l'augment dels preus de l'energia als clients.
Uniper ja s'enfrontava a una crisi de liquiditat fins i tot abans de la guerra de Rússia a Ucraïna, segons una informació de Bloomberg, amb fortes oscil·lacions de preus que van obligar l'empresa a demanar prestats 11.000 milions de dòlars. Aquest finançament incloïa 2.000 milions d'euros del banc de desenvolupament estatal alemany KfW.
Segons JP Morgan, Uniper està perdent més de 20 milions d'euros al dia pel dèficit de gas rus i encara no ha utilitzat la línia de crèdit de KfW, però la companyia novaiorquesa estima que “podria durar fins al setembre al ritme actual”. Així mateix, el banc d'inversió nord-americà assenyala que la lectura per a RWE, E.ON i Engie continua sent “limitada”, a causa de “la menor exposició directa al subministrament de gas rus”.
És important assenyalar que Gazprom, el principal accionista del qual és la Federació Russa, ha reduït el subministrament en un 40% a Alemanya a les últimes setmanes i ha anunciat una parada tècnica de 10 dies al juliol, adduint tasques de manteniment. Alemanya tem que el subministrament no es restitueixi un cop finalitzades les suposades reparacions que Rússia té al cap.
"El gas s'ha convertit en un bé escàs. En la situació actual hem de posar a disposició totes les opcions en cas d'emergència i ampliar les eines que podem tenir a la nostra disposició", ha assenyalat un funcionari alemany en unes declaracions recollides per Australian Financial Review.
Recentment, el titular d'Economia Robert Habeck va elevar l'alarma energètica al país, alhora que anunciava que intentaria compensar l'escassetat de gas amb carbó. Habeck va avisar que aquesta reducció del subministrament és comparable a la caiguda de Lehman Brothers prèvia a l'esclat de la crisi financera i ha afirmat que Alemanya està en “una guerra gasística”.