El Parlament aprova forçar May a demanar ajornar el Brexit si no hi ha acord abans de la data límit
La primera ministra britànica, Theresa May, es reunirà aquest dimarts amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, per discutir la seva proposta de pròrroga del Brexit fins al 30 de juny. Mentrestant, els seus ministres sostindran noves converses amb els laboristes de Jeremy Corbyn per intentar trencar el punt mort a Londres.
La primera ministra viatja a Berlín i París abans de la cimera d'emergència de la UE a Brussel·les aquest dimecres, que abordarà precisament si oferir una extensió de l'Article 50 del Tractat de Lisboa -que regula el divorci- com demana la 'premier' o una altra modalitat. Sobre la taula hi ha la proposta del president del Consell Europeu, Donald Tusk, d'un Brexit flexible, de 12 mesos, que permetria a Londres abandonar la UE quan aconsegueixin aprovar una entenimentat.
Mentrestant, a la capital britànica prosseguiran les negociacions amb l'oposició. L'última hora en aquest front passa pels retrets de Corbyn a la primera ministra britànica que estigui negociant amb el seu partit un possible acord per aprovar conjuntament una norma per a la sortida del Regne Unit de la UE i en canvi no vulgui cedir en cap de les seves "línies vermelles".
"El problema és que el govern no sembla que vagi a moure de les seves línies vermelles originals", ha afirmat Corbyn en declaracions a la premsa abans dels contactes de dilluns entre les dues parts. "He plantejat una unió duanera amb la Unió Europea per tenir accés al mercat i en particular per protegir els drets dels consumidors, el medi ambient i els treballadors (...). Fins ara no hem aconseguit això", ha argumentat.
Per si això fos poc, els legisladors britànics mantindran un debat de 90 minuts sobre la seva proposta de retardar la data de sortida de la UE de la Gran Bretanya fins al 30 de juny a partir del 12 d'abril. El parlament ha forçat el debat en el govern en aprovar una llei dilluns que atorgarà als legisladors el poder d'examinar i fins i tot realitzar canvis legalment vinculants a la sol·licitud de May per estendre novament el període de negociació de l'Article 50.
La Cambra dels Comuns va donar suport a la iniciativa per 390 vots a favor i 81 en contra. Aquesta iniciativa descarta així de moment la possibilitat d'un Brexit sense acord i donaria més marge a May per negociar un text d'acord de Retirada que pugui ser ratificat al Parlament.
La proposta ha estat aprovada també aquest dilluns a la Cambra dels Lords, la cambra alta del Parlament britànic per 234 vots enfront de 46 malgrat l'oposició del govern.
L'Acord de Retirada de Regne Unit de la UE negociat per May amb Brussel·les ha estat rebutjat en fins a tres ocasions pel Parlament britànic a causa de l'oposició del Partit Laborista, que defensa una sortida de la UE amb major vinculació a Brussel·les, i els 'brexiters', l'ala del Partit Conservador de May que rebutja qualsevol tipus de condicionament de la UE en la relació posterior.
La data prevista per al Brexit era el 29 de març, però la falta de ratificació de l'Acord de Retirada ha propiciat una pròrroga fins al 12 d'abril i previsiblement s'ajornarà encara més enllà. Mentrestant, May intenta ara negociar modificacions en el text perquè l'oposició laborista doni suport a la iniciativa i evitar així un Brexit caòtic.