Macron perd el suport de l'esquerra radical de Mélenchon

Els votants del La França insubmisa, partidaris del vot en blanc i l'abstenció a la segona volta

  • Mélenchon es va negar a oferir el seu suport ni al centrista Emmanuel Macron ni a la ultradretana Marine Le Pen
  • Va convocar una consulta en línia entre els militants del seu partit perquè es pronunciessin sobre els seus plans de cara a la segona volta
  • L'atenció se centra en el debat televisat entre Macron i Le Pen d'aquest dimecres
Noemí Jansana
Bolsamania | 03 mai, 2017 15:34
emmanuel-macron-durcit-la-lutte-contre-les-retards-de-paiements

La majoria dels militants de la França insubmisa, el partit que lidera Jean-Luc Mélenchon, s'han mostrat partidaris de l'abstenció o el vot en blanc de cara a la segona volta de les eleccions presidencials d'aquest diumenge, per a la qual el líder esquerrà no havia donat consigna de vot als seus seguidors. L'actualitat electoral a França passa també pel debat entre Emmanuel Macron i Marine Le Pen.

Després de quedar quart aa la primera volta amb al voltant de set milions de vots, Mélenchon es va negar a oferir el seu suport ni al centrista Emmanuel Macron ni a la ultradretana Marine Le Pen, si bé posteriorment sí que va advertir en contra de votar per aquesta última.

El 36,12% de votants de Mélenchon s'han decantat pel vot en blanc o nul i
el 29,05%, per l'abstenció

En lloc d'això, Mélenchon va convocar una consulta en línia entre els militants del seu partit perquè es pronunciessin sobre els seus plans de cara a la segona volta, entre els quals no figurava el vot per la candidata del Front Nacional, recull 'Europa Press '.

Segons el resultat de la consulta, publicat dimarts, el 36,12% es van decantar pel vot en blanc o nul i el 29,05% per l'abstenció, mentre que el 34,83% o es van inclinar per votar Macron.

A la consulta, que es va tancar dimarts al migdia, hi van participar uns 243.000 militants dels 430.000 inscrits a la plataforma Internet de la França insubmisa.

FRANÇA NO ESTÀ FORA DE PERILL

A quatre dies de les eleccions, les enquestes segueixen afavorint Macron, ja que manté el 60% de la intenció de vot davant de Le Pen, que segueix al voltant del 40%. El cara a cara televisiu que els dos candidats protagonitzaran aquest dimecres serà decisiu per als milions de votants que encara no han pres partit per cap dels dos.

No obstant això, l'última hora d'aquesta cursa electoral per les presidencials franceses se centra en la candidata del Front Nacional que admet haver copiat part d'un discurs del candidat d’Els Republicans, François Fillon, per demostrar que la seva és una dreta moderada.

Analistes com Nicolás López de M&G Valors adverteixen que el país no està fora de tot perill. "Els mercats han reaccionat amb alleujament als resultats de la 1a volta de les eleccions franceses. L'eliminació d'un dels dos candidats" antieuropeus ", l'esquerrà Melenchon, deixa el centrista Emmanuel Macron com a clar favorit davant de Marine Le Pen per a la 2ª volta segons les primeres enquestes", assenyala l'expert.

"Però potser els mercats han cantat victòria abans d'hora", alerta l'analista. "La pugna Le Pen-Macron té molt en comú amb la que van sostenir Clinton i Trump o amb el referèndum del Brexit i en tots dos casos el resultat no va ser l'esperat", recorda. "Encara que és probable que finalment Macron s'emporti la victòria, creiem que el resultat serà bastant més ajustat del previst i que a mesura que ens acostem al 7 de maig les incerteses aniran en augment", alerta López.

contador