El canvi de to de Powell, un altre dels motius que segueix animant els inversors
L'IBEX 35 ha pujat un 0,81%, fins als 8.847,30 punts i ha prolongat el rebot registrat divendres passat. Els inversors es mostren optimistes davant les negociacions comercials entre els EUA i la Xina. A més, celebren el canvi de to del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell.
Pel que fa a valors, el grup hoteler Melià Hotels ha repuntat un 3,01% i ha liderat els guanys en el selectiu espanyol, seguit de CIE Automotive (+2,84%), Amadeus (+2,54%) i Acerinox (+2,5%).
Entre els grans valors, Inditex ha repuntat un 2,17%, seguit de BBVA ( 0,85%) i Santander (+0,82%). A més, Endesa (+0,54%), Naturgy (+0,35%) i Repsol (+0,1%) també han contribuït al to positiu de l'índex. Per la seva banda, Bankia ha avançat un 0,94% en el començament del judici a Rodrigo Rato per la sortida a borsa de l'entitat.
En negatiu, molt pocs valors. Mediaset Espanya s'ha deixat un 0,41%, seguit d'Iberdrola (-0,37%), Cellnex (-0,21%) i Telefónica (-0,16%). Al Mercat Continu, OHL ha repuntat un 9%. A més, Euskaltel ha avançat un 4,84% pels rumors d'un possible interès d'Orange a comprar el grup basc de telecomunicacions.
OPTIMISME A WALL STREET
La resta d'Europa s'ha tenyit de verd també aquest dimarts, amb una alça que s'eleva a l'1% de mitjana, després que Wall Street estigui perllongant el seu gran ral·li de divendres passat, impulsat per les bones notícies des d'Amazon, que s'ha convertit en l'empresa més valuosa del món.
A més, han ajudat a les borses les paraules de Powell, que va apuntar a una major flexibilització en la política monetària el 2019: menys pujades de tipus i zero presses per reduir el balanç del banc central.
Molta atenció també al president Donald Trump, que aquesta nit (matinada espanyola) es dirigirà a la nació per parlar sobre el mur que separaria els EUA de Mèxic, entre d'altres assumptes.
Pel que fa a les negociacions comercials entre la Xina i els EUA, la decisió del president xinès Xi Jinping d'enviar el seu principal negociador comercial, Liu He, al primer dia de negociacions "sembla haver estat interpretada com una declaració d'intencions per part dels mercats que la Xina es pren seriosament arribar a un acord ràpid", assenyala Michael Hewson, analista de CMC Markets. "La pregunta segueix sent si els funcionaris dels Estats Units comparteixen aquesta intenció ara que els mercats de valors dels Estats Units semblen haver redescobert part del seu 'mojo' perdut", afegeix.
Al mercat de matèries primeres, el petroli Brent puja un 1%, fins als 57,95 dòlars, mentre que al mercat de divises l'euro es deprecia un 0,3% en l'encreuament contra el dòlar, fins a les 1,1443 unitats. Al mercat de deute, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys repunta lleugerament fins a l’1,52%.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"Tot i les pujades a l'IBEX el 7% des dels mínims de finals de 2018, la veritat és que a dia d'avui no hi ha cap confirmació, no tenim evidència, que estiguem davant d’una cosa diferent a un rebot. De fet, només cal mirar cap enrere per adonar-se que en el passat hem assistit a rebots similars per després agafar de nou 'impuls' a la baixa", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Però no és menys cert que en algun moment el que començarà per un simple rebot acabarà sent una mica més que això. Només amb el temps ho sabrem", afegeix aquest expert.
"Dit això, podem observar nombroses zones de resistència dins el rang de preus comprès entre els 9.200 (directriu baixista) i els 9.260 punts (màxims de novembre i de desembre). O el que és el mateix, per poder pensar que, potser, alguna cosa estigui començant a canviar a l'IBEX li exigirem que salti amb força i en espelmes setmanals per sobre dels 9.300 punts com a xifra rodona", conclou Rodríguez.