La candidata de la ultradreta ja està "en contacte" amb càrrecs electes dels Republicans per tractar de guanyar-se el seu suport
Totes les enquestes donen com a clar vencedor a la segona volta de les eleccions a França, que se celebraran el 7 de maig, Emmanuel Macron. La distància que el separa del seu contrincant és de 20 punts al millor dels casos, però Marine Le Pen és molt lluny de tirar la tovallola. La candidata del Front Nacional espera recollir els suports que li falten entre els votants dels Republicans, l'única massa electoral que no s'ha decantat clarament pel seu rival a la segona ronda. Només un 48% de votants de François Fillon, que va quedar derrotat a la primera volta, es decantaran ara per Macron i Le Pen ja està treballant per convèncer el 52% d'indecisos. El seu primer pas, deixar la presidència del seu partit.
Així ho va anunciar aquest dilluns: La líder del partit ultradretà deixarà aparcat temporalment el seu càrrec per tractar de presentar-se a la segona volta electoral com a "presidenta de tots els francesos" i ha revelat que ja està "en contacte" amb càrrecs electes dels Republicans per tractar de guanyar-se el seu suport.
Le Pen deixarà aparcat temporalment el seu càrrec per tractar de presentar-se a la segona volta electoral com a "presidenta de tots els francesos"
Le Pen ja ha fet història amb el segon lloc a la primera volta electoral del 23 d'abril, per la qual cosa el 7 de maig tornarà a enfrontar-se al liberal Emmanuel Macron, 'a priori' favorit. Però des que Marine Le Pen va prendre les regnes de la formació que va fundar el seu pare Jean-Marie el 1972, els resultats electorals no han fet sinó millorar, amb el que la candidata de l'extrema dreta barallarà fins al final. Després de l'històric primer lloc a les eleccions europees del 2015, la formació va seguir recollint bons resultats i que la segona posició del seu líder a les presidencials ha vingut a superar.
Els 7,6 milions de vots collits per Marine Le Pen suposen un rècord, però el partit ultradretà el perjudica especialment el sistema de dues voltes imperant a França. Tant a les presidencials, com ea les legislatives, sol imperar l'anomenat "front nacional" que conformen les forces socialistes i de centre-dreta i que imposa un "cordó sanitari" recolzant a qualsevol que sigui el candidat que ha d'enfrontar-se al del Front Nacional.
SUPORTS A MACRON
De fet, els principals dirigents polítics han demanat el vot per Macron per frenar la ultradreta. I la primera enquesta d’Ipsos sobre intenció de vot el 7 de maig és fulminant per a Le Pen. Macron es convertiria al vuitè president de la V República amb un 62% dels vots, enfront del 38% que obtindria la candidata de la ultradreta. Aquest gran suport s'explica perquè la majoria d'electors de la resta de forces polítiques acudiran a les urnes amb la idea en ment de frenar Le Pen. El 62% dels votants de Jean-Luc Mélenchon, el 48% de François Fillon i el 79% de Benoît Hamon tenen la intenció de votar Macron a la segona volta. I el 92% d'electors del candidat de centre afirmen que la seva elecció és definitiva.
De fet, en aquests moments, la líder del Front Nacional no compta ni amb la confiança del seu propi electorat: només un 40% aposta perquè serà la presidenta, enfront del 40% de votants de la ultra-dreta que creu que Macron sortirà vencedor, sempre segons el sondeig d’Ipsos.
GIR DE ROSCA DE LE PEN
D'aquí el gir de Le Pen. "Ja no sóc la presidenta del Front Nacional", ha revelat en una entrevista televisada. "Sempre he considerat que el president de la República és el president de tots els francesos i ha de reunir tothom. Cal passar de les paraules als actes", ha dit, durant una entrevista televisada en la qual ha anunciat que s'apartarà de les "consideracions de partit" Le Pen s'ha descrit com la candidata que "més i millor" defensarà la democràcia, atès que promet no prendre decisions "sense el poble o contra el poble". "Els francesos no han de tenir-me por ni a mi ni al meu projecte", ha afegit, conscient del temor que genera la seva candidatura tant dins com fora del país, segons recull Europa Press.
Le Pen ha posat en dubte la postura general dels Republicans malgrat que, una mica abans de la seva compareixença en France 2, la cúpula del partit conservador havia difós un comunicat per cridar a votar "contra" la dirigent ultradretana. La candidata del Front Nacional ha apuntat que "no hi ha unanimitat", segons 'Le Figaro'.
"Durant la primera volta, els republicans han explicat als seus electors que Macron era un petit (François) Hollande i ara criden a votar per ell", ha qüestionat Le Pen, crítica amb un candidat que "mai ha trencat" amb l'actual president i va arribar a ser ministre seu d'Economia. Hollande també ha demanat el vot aquest dilluns per al líder del moviment En Marxa!