Funcas rebaixa al 3,8% la previsió d'inflació a Espanya per al 2023, des del 4,4%

Ho fa sobre la base de la dada d'IPC del desembre i de les expectatives sobre el cost de l'energia

Bolsamanía
Bolsamania | 13 gen, 2023 18:41
ep archivo   precios ipc inflacion consumo pollo pollos compra compras comprar comprando
EUROPA PRESS - Archivo

Funcas ha retallat la seva previsió sobre la taxa d'inflació mitjana del 2023 per a Espanya fins al 3,8%, des del 4,4% estimat anteriorment, després que es conegués aquest divendres que l'IPC espanyol es va rebaixar al desembre fins al 5,7% en taxa anual, la xifra més baixa des del novembre del 2021.

"En funció dels resultats del desembre i de l'evolució més recent del petroli i dels futurs del gas, s'han actualitzat les previsions per al 2023", asseguren des de Funcas, i mostren un escenari base que ara inclou un cru a "85 dòlars tot l'any", xifra que els permet rebaixar la mitjana anual de l'índex general de l'IPC fins al 3,8%.

Els analistes de l'entitat recorden que "el preu del petroli es va tornar a reduir al desembre fins als 81,5 dòlars, mentre que el preu del Mibgas, que a l'octubre i novembre va registrar mínims anuals, es va encarir lleugerament, encara que sense arribar als màxims de mesos anteriors", i per això ara consideren que el cost de l'energia es trobarà "per sota dels preus descomptats fa un mes".

"Com que al llarg de l'any actuaran efectes esglaó en diferents sentits –favorable als mesos centrals de l'any i desfavorable als mesos finals– la taxa interanual prevista per al desembre és superior a la mitjana anual, un 5,4% D'altra banda, la taxa mitjana anual prevista per a l'índex subjacent s'ha elevat des del 4,2% fins al 5,6%”, afegeixen.

A més, mostren diversos escenaris alternatius. Si el preu del gas fos un 20% superior al descomptat en els futurs, la taxa general seria del 4,8% mentre que si fos un 15% més barat, la taxa seria del 2,9%.

contador