Tot i que reconeix que la inflació persistirà, el banc central manté el rumb
Caigudes per a l'euro del 0,7% aquest divendres, després del discurs de la presidenta del Banc Central Europeu (BCE) en què ha reconegut que el banc central no té indicis sobre “quan remetran els motors de la inflació”, i encara així seguirà amb la seva política ultra laxa el 2022. La moneda comunitària ha tocat els 1,1290 dòlars, nivells propers al mínim de 16 mesos del 17 de novembre, al voltant dels 1,1260 dòlars.
La moneda comunitària s'havia embarcat en un rebot de curt termini des d'aquest nivell de preus, fins a gairebé 1,1375 dòlars, a causa principalment d'una feblesa més gran del dòlar, alimentada per la presa de beneficis. De fet, alguns analistes s'havien afanyat a afirmar que el de fa pocs dies seria el mínim de l'any.
Tot i això, la conclusió al qual ha arribat el mercat, després de les paraules de Lagarde, és que el BCE es quedarà molt per darrere dels seus homòlegs, com el Banc d'Anglaterra o la Reserva Federal en la normalització de la seva política per combatre la inflació, cosa que ha tornat a danyar la divisa. "Seguim confiant que les pressions inflacionistes es reduiran amb el temps", ha declarat Lagarde, per justificar que el BCE persisteix en la seva postura ultra acomodatícia de cara al 2022.
El BCE no hauria d'endurir la seva política, ja que podria ofegar la recuperació, segons la banquera central, que ha insinuat la possibilitat de continuar comprant bons l'any que ve, fins i tot quan el Programa de Compres d'Emergència de la Pandèmia (PEPP pels seus sigles en anglès) finalitzi al març de 2022.
"Fins i tot després de l'esperada fi de l'emergència pandèmica, continuarà sent important que la política monetària -incloent-hi el calibratge adequat de les compres d'actius- doni suport a la recuperació i el retorn sostenible de la inflació al nostre objectiu del 2%", ha indicat. El consens de mercat espera que el banc central adopti altres mesures com ara ampliar el programa de compres habitual.
“Si el BCE deixa de comprar bruscament, sense haver preparat el mercat com ho ha fet la Fed als EUA, la caiguda dels bons seria important, i probablement hi hauria una correcció de les borses europees”, comenta Víctor Alvargonzález, soci fundador i director d'estratègia de Nextep Finance. “Si als EUA no ho ha passat pel tapering, és perquè la comunicació ha estat excel·lent, però si els inversors oloren que Lagarde fa marxa enrere bruscament assistirem a un "campi qui pugui".