L'euro rebota modestament després del daltabaix, pendent d'Itàlia i el seu pressupost

La lliura també pateix la manca de progrés en el Brexit

Noemí Jansana
Bolsamania | 13 nov, 2018 12:44 - Actualitzat: 14:39
zone-euro-l-activite-patit-du-contexte-international

Tímida remuntada la d'aquest dimarts de l'euro, després de la desfeta de dilluns fins a mínims no vistos des de el 27 de juny de 2017, gairebé als 1,12 dòlars. Molt pressionada pel que pugui passar entre Itàlia i Brussel·les, la divisa comunitària ha aconseguit rebotar gairebé un 0,3%, una petita recuperació després de la depreciació de més d'un 2% que acumula la moneda des del 7 de novembre, quan va tocar els 1,15 dòlars.

La pressió baixista, fruit del pessimisme dels operadors segueix dominant els designis de la divisa europea. Aquest dimarts compleix el termini de tres setmanes que la Comissió Europea va atorgar al país transalpí perquè reformuli el seu pressupost de 2019. No obstant això, poc ha canviat, ja que el govern de Giuseppe Conte no té previst modificar el punt més polèmic dels comptes: el dèficit del 2,4%. Així les coses, el previsible és que Europa torni a rebutjar aquests pressupostos i, a partir d'aquí, el culebró italià continuarà.

Per l'euro, això significa més vendes en un mercat que "no s'ha posat prou curt en la moneda única de cara a finals d'any", indica Stephen Innes, analista d’Oanda.

EL BREXIT PRESSIONA LA LLIURA I L'EURO

El progrés de les converses sobre el Brexit entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE) ha estat una altra font d'incertesa per a l'euro i la lliura esterlina. La primera ministra britànica, Theresa May, va declarar dilluns que encara hi havia molts problemes sense resoldre quan les dues parts s'acosten al "final del joc" en les negociacions per a la sortida de la Gran Bretanya del bloc.

Fonts oficials de Londres i Brussel·les han advertit que a menys que hi hagi un progrés dramàtic en 48 hores dimecres, és poc probable que hi hagi una cimera aquest mes per aprovar un acord de divorci.

"L'euro continuarà sota pressió a mesura que la situació italiana i els titulars sobre el progrés de les negociacions del Brexit segueixin convidant a la cautela els operadors de divises", avisa Morten Helt, estrateg de Danske Bank.

Pel que fa al dòlar, el bitllet verd va arribar ahir els seus màxims dels últims 16 mesos, estimulat pel seu valor com a refugi en temps de crisi a causa dels problemes a Europa, al Regne Unit i a la resta del món, els primers per Itàlia i el Brexit i l'altre, per la tempesta de tensions comercials muntada i estimulada pel president dels EUA.

"Sospito que la narrativa d'un dòlar fort serà el tema dominant durant la resta de l'any", inidica Innes. "El favorable diferencial de creixement dels EUA, juntament amb un FED indestructible, suggereix que la moneda nord-americana té més camí per córrer, ja que és probable que trobi suport en les vendes al detall i l'IPC d'aquesta setmana i en les qüestions que s'apilen a Itàlia i altres països de la UE al llarg termini", assenyala l'analista d’Oanda.

Segons aquest expert, la tempesta política que es deslliga als països del bloc comunitari "pot desencadenar un moviment cap als 1,10 dòlars en poc temps". Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, el més lògic "seria remenar com a escenari més probable una visita a la zona dels 1,1185 dòlars (61,8% d'ajustament)", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. I per sota "se'ns obre un nou escenari de continuïtat baixista cap al suport que presenta en el buit alcista de la sessió del 24 d'abril de 2017, als 1,0724 dòlars", assenyala.

contador