La moneda comunitària acumula un declivi de l’1,8% des de dijous
L'euro segueix patint aquest dimarts l'envit de la crisi italiana, pels temors que planegen sobre la tercera economia de l'Eurozona. La moneda comunitària ha aguditzat les seves pèrdues de les quatre últimes sessions després que el país hagi assenyalat que una bona sortida a tots els seus problemes seria disposar d'una moneda pròpia.
Així, la divisa compartida cedeix un 0,4% addicional, fins a un nou mínim no vist des del 10 de setembre als 1,1525 dòlars. Des de dijous passat acumula una depreciació de l’1,8%, causada pel desafiament del govern italià a l'Eurozona, en presentar un dèficit del 2,4% per a 2019, molt més gran de l'esperat pel consens i per sobre del llindar psicològic del 2%.
La lliura s'ha accelerat fins a màxims de 12 dies contra l'euro i el franc suís s'accelera també i avança un 0,5% contra el seu rival europea.
Les discussions al si de l'Eurozona sobre el pressupost i el camí del dèficit del país transalpí han provocat un degoteig a la baixa en l'euro que s'ha vist exacerbat després que el govern del país hagi suggerit un abandonament de l'Eurozona. En aquests termes s'ha expressat el cap econòmic de la Lliga Nord, Claudio Borghi, que ha assenyalat durant una entrevista radiofònica que "està realment convençut que Itàlia podria solucionar molts dels seus problemes si tingués la seva pròpia moneda".
"Tot sembla indicar que el "xoc de trens" entre Itàlia i els seus socis a la UE, amb la Comissió Europea (CE) com a principal estilet, no ha fet més que començar. Ahir des de la CE van començar a planificar la resposta i preparar el terreny per rebutjar el pressupost 2019 dissenyat pel govern populista italià i per obrir un procediment contra el país", apunten des de Link Securities.
La reacció als mercats davant un possible Italexit no s'ha fet esperar i, a més de l'euro, s'ha notat en altres actius, amb la prima de risc del país a màxims de cinc anys i els bons a màxims des de 2014. Poc després, Borghi ha matisat les seves declaracions i ha assegurat que abandonar l'euro no entra als plans del seu Govern.
"Aquesta història es convertirà en un maldecap per a la Zona Euro durant els propers mesos, cosa que, sens dubte, passarà factura als mercats de valors i bons de la regió. No sabem fins a quin punt aquesta "crisi" pot fer canviar els plans del BCE a l'hora de retirar els seus estímuls, però sí que estem segurs que ho analitzaran en detall", afegeixen des de Link Securities.