L'euro i el dòlar tracten de consolidar els recents moviments mentre esperen al BCE

S'espera que l'anunci de Mario Draghi sobre la prolongació de les compres d'actius sigui el següent catalitzador del mercat

  • L'euro no aconsegueix el seu rebot fins als 1,08 dòlars
  • El mal al mercat després d'Itàlia ha estat el mínim, fet que alleuja la tensió sobre Draghi
Noemí Jansana
Bolsamania | 07 des, 2016 11:20 - Actualitzat: 11:20
1euro

Calma absoluta al mercat de les divises després de la recent tensió deslligada pel resultat del referèndum d'Itàlia, que va provocar una reacció visceral inicial en l'euro, amb un desplom fins a mínims de 21 mesos, per després revertir totes les pèrdues i estendre el seu rebot fins a gairebé els 1,08 dòlars. El dòlar, per la seva banda, segueix també sense grans alegries, al voltant dels 114 iens, en un clar compàs d'espera abans de la important cita del Banc Central Europeu (BCE).

La jornada del dimarts, no obstant això, va veure com la ‘moneda única’ es capbussava de nou per sota dels 1,07 dòlars, en un clar moviment de presa de beneficis i pressionat per la perspectiva que el president del BCE, Mario Draghi, anunciï una extensió del programa de compres d'actius durant sis mesos més, allargant l'‘expansió quantitativa’ (l'anglès quantitative easing -QE-), de 80.000 milions d'euros mensuals fins a setembre de 2017.

Draghi ha aprofitat cada mínima oportunitat que se li ha presentat per destacar les millores de l'economia de la zona euro

Aquesta és l'opinió més estesa entre els economistes, però la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien indica que “Draghi ha aprofitat cada mínima oportunitat que se li ha presentat per destacar les millores de l'economia de la zona euro”, a més, el dany al mercat després del referèndum italià ha estat mínim, “la qual cosa alleuja la tensió en el si del banc central per emprendre noves accions”, argumenta l'analista.

A més, el recent comportament en l'euro es deu en gran part a les notícies de la passada setmana sobre que el regulador europeu enviaria un senyal al mercat que el seu programa de compres té un límit, encara que prorrogui les mateixes més enllà de març. Analistes de Societe Genera-li han assenyalat a Reuters que el recent comportament de la divisa obeeix a una reacció exagerada dels operadors davant la possibilitat de el ‘tapering’.

DESPRÉS, LA FED

Encara que els inversors estan esperant conèixer la decisió del BCE, que marcarà el to al mercat de les divises els propers dies, experts consultats creuen que la cita que realment podria desencadenar que l'euro trenqui el suport dels mínims de 2015, en l'1,0462 dòlars és la Reserva Federal dels EUA (Fed). José Lagarto, analista d'Orey Financial, indica que el mercat està a l'espera d'una pujada de tipus entorn de 25 punts bàsics, “però una pujada superior podria portar a l'euro/dòlar a nous mínims de l'any, descartant l'escenari correctiu actual”, assegura.

“La Fed podria veure's obligada a augmentar de forma més agressiva els tipus durant el proper any per contenir les pressions inflacionarias causades pel creixement dels Estats Units”, comenta Lagarto, que pot ser “impulsat per mesures proposades pel president electe, Donald Trump. Per tant, l'augment de la taxa d'interès esperada, podria ser el gran impulsor del dòlar el proper any”, explica.

El dòlar es manté sense grans canvis, consolidant els recents guanys contra el ien i amb l'índex del dòlar -que mesura l'acompliment d'aquesta divisa contra una cistella de sis rivals- en els 100,47 punts.

contador