Les divises i les borses emergents sí que tremolen amb la victòria de Trump

L'altra cara de la moneda de l'eufòria viscuda a Wall Street la protagonitzen les borses llatinoamericanes

  • Els mercats emergents es veuen clarament afectats pel vessant anti-globalització de Trump
  • Els bons, sota el 'Trump tantrum', viuen en vendes massives
  • El vermell tenyeix les diveses llatinoamericanes i les asiàtiques
Noemí Jansana
Bolsamania | 11 nov, 2016 17:14 - Actualitzat: 17:14
divisas emergentes

Mentre el dòlar dels EUA i Wall Street entren en el dia tres de la "era Trump" rendint-se completament al nou president d'EUA i posant les seves esperances en els estímuls econòmics que prepara el republicà, Llatinoamèrica i altres potències emergents no aconsegueixen digerir la victòria de Donald Trump. Amb Mèxic al capdavant, on el peso mexicà s'està literalment dessagnant, la resta de països d'Amèrica del Sud no aixequen cap i el vermell tenyeix les borses, la renda fixa i les divises.

La seqüència és dura, però senzilla: el mercat està 'comprant' la idea que els estímuls de Trump funcionaran i portaran de tornada la inflació, un escenari que està impulsant la rendibilitat dels bons nord-americans i el tipus de canvi del dòlar, amb el que es reuneixen els ingredients perquè els diners surti dels mercats emergents i torni a la 'terra promesa' dels EUA.

Aquesta seqüència s'està reflectint en les divises i en les borses emergents. Quant a les divises, el pes mexicà s'encamina de nou cap al mínim històric aconseguit després de conèixer-se la victòria de Donald Trump -quan es va desplomar un 13%-, operant en els voltants dels 20,70 pesos per cada dòlar, mentre que el pes argentí va arribar a depreciar-se un 10%, per tornar després als nivells que mostrava abans de conèixer-se el resultat electoral. El real brasiler ha trigat una mica més a reaccionar, però en la sessió del dijous, el dòlar s'ha apreciat gairebé un 6% contra el real, la major pujada en un dia dels últims cinc anys i ha aconseguit nivells no vists des del passat mes de juny, per sobre dels 3,39 reals. El pes colombià també acumula pèrdues d'un 5,22% contra la divisa nord-americana.

Els mercats emergents es veuen clarament afectats pel vessant anti-globalització de la victòria de Donald Trump

La història es repeteix en la resta d'instruments financers de les potències emergents, ja que els operadors busquen fugir dels actius considerats de risc. “Els mercats emergents es veuen clarament afectats pel vessant anti-globalització de la victòria de Donald Trump”, expliquen analistes de Deutsche Bank. L'índex borsari mexicà IPC acumula un descens proper al 7% en les dues últimes sessions; el Bovespa brasiler ha corregit un 5% en les tres últimes jornades; i l'indonesi Jakarta Estoc Composite Index ha baixat un 4% aquest divendres.

ELS BONS, SOTA EL 'TRUMP TANTRUM'

El mercat de bons no escapa a l'influx negatiu de les paraules que més es repeteixen als mercats, ‘Trumpflation’ -que fa referència a l'impacte en els preus al consum de les polítiques econòmiques del flamant president- i ‘Trump tantrum’ -translació del famós taper tantrum-, per explicar les agressives vendes al mercat de la renda fixa. Per nomenar només alguns, Deutsche Bank destaca que el rendiment del bo mexicà a 10 anys acumula ja una escalada de 77,8 punts bàsics, el d'Argentina de 62,3 punts bàsics, el de Colòmbia de 61,3 punts bàsics i el de Brasil de 71,7 punts bàsics. El canvi que s'espera en la política monetària nord-americana també crearà problemes en les forquilles de bons de les potències emergents, amb deutes sobre la base del dòlar, subratllen aquests analistes.

Els efectes del canvi d'administració a la Casa Blanca persistiran en el curt termini, assenyalen experts de Pantheon Macroeconomics: “Aquests mercats es mantindran sota pressió per la incertesa que provoca la nova política exterior que vol impulsar Donald Trump”. I es notaran més a “els països que mantenen uns vincles més profunds amb els EUA perquè són els més vulnerables”. Colòmbia, per exemple, destina un 40% de les seves exportacions al seu soci del nord, encara que en la seva major part es tracta de matèries primeres, amb el que el dany hauria de ser manejable, indiquen aquests analistes.

En Pantheon Macroecomics, no obstant això, llancen una llum d'esperança en el futur i preveuen que aquestes economies es recuperin en el mig termini, ja que "la nova administració dels EUA vol invertir en infraestructures i el seu comerç exterior amb la primera potència mundial es basa també en les matèries primeres”, puntualitzen.

L'OMBRA DE TRUMP S'ALLARGA A D'ALTRES PAÏSOS

Però no acaba aquí el drama que recorre les potències emergents del planeta. Tot i que entre els països asiàtics és el ien qui lidera les pèrdues de les principals divises, altres monedes com la rúpia indonèsia estan tenint la seva "dosis de Trump". La moneda ha caigut a un mínim de cinc mesos, provocant una ràpida reacció del banc central del país per apuntalar la moneda i el mercat de bons. La divisa s'ha desplomat fins al preu de 13,288 rupies per cada dòlar, el seu mínim des del passat 19 de maig, depreciant-se un 1,1%, que no és gens comparat amb el 3% que havia cedit contra el dòlar immediatament després de les eleccions.

Es miri on es miri, les caigudes de les monedes locals davant del dòlar es repeteixen

El canvi d'era a la Casa Blanca obre l'especulació de que la Reserva Federal (Fed) comenci a normalitzar la seva política monetària a un ritme més rapid del que es preveia, amb la qual cosa s'afegeix pressió a aquests països. Així que, es miri on es miri, les caigudes de les monedes locals davant el dòlar es repeteixen: per exemple, el ringgit malasi ha baixat fins a mínims de gener i la rúpia índia ha cedit els seus guanys dels últims dos mesos.

En altres llocs del món, el won de Corea del Sud, el rand sud-africà o l'zloty polonès han caigut més d'un 1%, mentre les pèrdues són una mica menys pronunciades -encara que no per això menys importants, donat l'escàs volum habitual en aquests creus- en el dòlar de Taiwan, que es deixa un 0,7% o el pes filipí, que perd un 0,6%. Segons Bloomberg.

Així, mentre Wall Street i el dòlar semblen haver-se enamorat de Donald Trump, les potències emergents viuen un malson del qual no aconsegueixen despertar. Al menys, mentre no s'aclareixi la incertesa.

contador